Barbarella (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barbarella (film)
Barbarella
Fransız film posteri
YönetmenRoger Vadim
YapımcıDino De Laurentiis
Senarist
UyarlamaBarbarella
–Jean-Claude Forest
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniClaude Renoir
KurguVictoria Mercanton
StüdyoMarianne Productions
Dino de Laurentiis Cinematografica
DağıtıcıParamount Pictures
Çıkış tarih(ler)iEkim 1968 (1968-10) (Paris)
1968 (1968) (Italy)
Süre98 dakika
ÜlkeFransa
İtalya
Bütçe$9 milyon[2] veya $4 milyon
Hasılat$5.5 milyon (Kuzey Amerika kiralama)[3]
878,015 admissions (Fransa)[4]

Barbarella 1968'de Roger Vadim'in yönettiği bir bilimkurgu filmidir. Fransız çizgi roman Barbarella'ya dayanmaktadır.

Filmde Jane Fonda, pozitif ışınlarla insanlığı sona erdirebilecek bilim insanı Durand Durand'ı bulmak için gönderilen ve 41. yüzyıldaki Birleşik Dünya hükûmetinin bir temsilcisi olan Barbarella karakterini canlandırıyor.

Yapımcı Dino De Laurentiis, Barbarella'yı bir film haline getirme haklarını satın aldı. Vadim, çizgi romanı hayranıymış gibi yönetmen rolünü üstlendi ve filmi uyarlamak istedi. Vadim, o zamanlar eşi Jane Fonda'dan boşanmadan önce Virna Lisi, Brigitte Bardot ve Sophia Loren'in de bulunduğu çok sayıda aktrise teklif yapmaya çalıştı. Vadim, arkadaşı Terry Southern'den senaryoyu yazmasını istedi; Bu senaryo, çekimler sırasında büyük oranda değiştirildi ve diğer bazı yazarlar bununla alakalıydı.

Film özellikle The Jungle Book'un ardından yılın ikinci en yüksek hasılatı elde eden film olarak İngiltere'de gösterime çıktığında popülerleşti. Günümüz film eleştirmenleri, filmin görsellerini ve görüntü yönetmenliğini övmüşler, ancak filmin hikâyesini ilk birkaç sahneden sonra zayıf bulmuşlardır. Gösterime girmesinden bu yana devam filmlerinde, yeniden yapılanmalara ve diğer uyarlamalara yönelik çeşitli girişimler planlandı ancak hiçbiri yapıma girmedi.

Yapım öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Jane Fonda'nın Barbarellayı canlandırmasından önce birçok aktrisle iletişime geçildi.[5] De Laurentiis'in ilk tercihi Virna Lisi idi.[5] İkincisi, cinsel roller oynamak istemeyen Brigitte Bardot'tu.[5] Üçüncü seçenek, teklifi hamile olduğu gibi reddeden Sophia Loren'di ve rolü oynamayacağını düşünüyordu.[5] Jane Fonda ise filmden emin değildi, fakat yönetmen Vadim tarafından bilimkurgusunun hızla gelişen bir türe ait olduğunu açıkladığı için ikna edildi.[5] Barbarella'yı çekmeden önce, Fonda iki büyük skandalının konusu oldu; ilk skandal 1965'te, Çıplak vücudu Circle of Love prömiyerini teşvik eden sekiz katlı reklam panosunda görüntülendiğinde, ikincisi ise 1966'da Vadim'in The Game Is Over adlı kapalı bir setteki birkaç samimi çıplak çekiminin Playboy'a satılmasıyla gerçekleşti. Biyografi uzmanı Thomas Kiernan, özellikle Billboard olayının Fonda'yı ABD'de bir seks sembolü olarak nitelendirdiğini ileri sürdü.

Gösterime girmesi

Barbarella 11 Ekim 1968'de New York'ta gösterime girdi.[6] Film, 1968 yılında Kuzey Amerika'da 2.5 milyon dolar kazandı.[7] Film The Jungle Book'un ardından 1968'de Birleşik Krallık'ta genel yayın hayatında ikinci en popüler film oldu.[5][8] Ayrıca Ekim ayında Paris'te gösterildi ve 1968'de İtalya'da gösterilme başlandı. Paramount tarafından dağıtılarak 25 Ekim 1968'de Fransa çapında gösterime girdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Barbarella (1968)". BFI. 22 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  2. ^ "Barbarella". The Numbers. 4 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2014. 
  3. ^ "All-time Film Rental Champs". Variety. 7 Ocak 1976. s. 6. 
  4. ^ Box office information for Roger Vadim films at Box Office Story
  5. ^ a b c d e f Curti 2016, s. 85.
  6. ^ "Barbarella". American Film Institute. 10 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  7. ^ "Big Rental Films of 1968". Variety. 8 Ocak 1969. s. 15. This figure is a rental accruing to distributors 
  8. ^ "John Wayne-Money-Spinner". The Guardian. 31 Aralık 1968. s. 3.