Baoding Küreleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kürelerin içi

Baoding Küreleri, Çin'de Ming hanedanlığı (1368-1644) döneminde Hebei eyaletinin küçük bir kasabası olan Baoding yöresinde icat edildiği düşünülen ve genelde metalden yapılma bir çift küre.[1]

Kullanılan materyal[değiştir | kaynağı değiştir]

Baoding'de küreler ilk yapımlarında kullanılan demir sebebiyle Demir Küreler olarak adlandırılmaktaydılar. Kürelerin kullanımı yaygınlaştıkça ve metal işleme geliştikçe yapılış metotları da değişkenlik geçirdi. Günümüzde çoğu Baoding küreleri içinde oynattıkça ses çıkaran bir çanın bulunduğu içi boş kürelerden oluşmaktadır. Pirinç yapılma küreler düştüklerinde kırıldıklarından gündelik kullanım için uygun değillerdir buna karşılık egzersiz amaçlı yapılan Baoding küreleri demir, çelik veya tungsten karpit'den imal edilmektedir.

Kullanılış amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Geleneksel Çin tıbbına göre Baoding küreleri elde döndürülerek bedenin iç organlarıyla (kalp, karaciğer, dalak, akciğerler, böbrekler, safra kesesi, mide ve bağırsakları da içermekte) bağlantısı olan Jingluo meridyenindeki Aku noktalarını uyarak bu organları canlandırmaktadır. Daha açık etkisi kürelerin döndürülmesiyle el eklemlerinin çalıştırılması ve bilek ve ön koldaki kimi çalıştırılmayan kasların kullanılmasını sağlamasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Baoding Küreleri". Paranormal Olaylar. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]