Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bando Okulları Komutanlığı sayfasından yönlendirildi)
Bando Astsubay Meslek Yüksek Okulu
Kuruluş23 Kasım 1831
TürDevlet
Eski isim(ler)i1831 (Mızıka-yı Hümâyun)
1939(Askeri Mızıka Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulu)
1952 (Askeri Mızıka Astsubay Hazırlama Ortaokulu)
1963 (Askeri Mızıka Okulu)
1974 (Askeri Mızıka Hazırlama ve Sınıf Okulu)
1986 (Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu)
BağlılıkMillî Savunma Üniversitesi
RektörTopçu Albay Mustafa Karaman (Komutan)
KonumBakanlıklar, Ankara
Web sitesiİnternet sitesi

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu (BAMYO) ön lisans düzeyinde akademik eğitim ve askeri eğitimle Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına ve Jandarma Genel Komutanlığına bando sınıfı astsubay yetiştiren yatılı askeri eğitim-öğretim kurumu. Okul müttefik ve anlaşmalı ülkelerden yetiştirilmek üzere yabancı askeri öğrenci kabul etmektedir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Osmanlı döneminde Padişah II. Mahmud'un önderliğinde 1826 yalında başlayan müzikte batılılaşma sürecinin bir sonucu olarak bando asker yetiştirilmesi görüşü benimsendi. İlk olarak İstanbul'da «Müsika-i Hümayün» adı altında ilk bando okulu kurulmuş, cumhuriyet döneminde de müzikte batılılaşma devam etmiş, 1924 yılında Cumhurbaşkanı M. Kemal Atatürk'ün isteği ile bando okulu Ankara'ya taşınmış ve "Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti" adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Bando okulu 1924'ten günümüze kadar Ankara yerleşkesinde çeşitli isimlerle faaliyetine devam etmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bando icracısı astsubay yetiştirmek amacıyla[1] 1 Eylül 1930 tarihinde Cebeci, Ankara'da "Gedikli İhzari Küçük Zabit Mektebi Mızıka Şubesi" açıldı. "Riyaset-i Cumhur Armoni Mızıkası" icracı subaylarından Yüzbaşı Sadi Korman korno öğretmenliğine ve "Mızıka Gedikli Şube Reisliği"'ne, Hilmi Akay da Sadi Korman'ın yardımcılığına ve klarinet öğretmenliğine atanmadı.[2] 80 kadar bando icracısı bu okulda mezun yetişti.

1 Eylül 1939 tarihinde açılan "Askeri Mızıka Gedikli Erbaş Hazırlama Ortaokulu” ise ilk mezunlarını 1943 yıllında verdi. Bu okulda; beş yıllık ilköğretimden sonra üç yıl süreli ortaokul eğitimi tamamlanarak altı ay piyade eğitimi ve sekiz ay bando stajının ardından on ay da Riyaset-i Cumhur Armoni Mızıkasındaki görev başı eğitimi yapıldı.[1] Eğitim sürecini tamamlayan genç mezunlar astsubay çavuş olarak çeşitli bandolara atanmışlardır. Akabinde 1952 yalında "Askeri Mızıka Astsubay Hazırlama Ortaokulu" adını alan bu okul, 1959 yılında ortaokula dayalı iki yıl eğitim süreli Mızıka Astsubay Sınıf Okulu'na dönüştürülmüştür.[1] Zamanla 1963 yılında ortaokula dayalı üç yıl eğitim süreli Askeri Mızıka Okuluna, 1974 yılında ise ortaokula dayalı üç yıl hazırlama ve bir yıl sınıf okulu olmak üzere toplam dört yıl süreli Askeri Mızıka Hazırlama ve Sınıf Okulu adını almıştır. 1967 yılından tüm askeri kuvvetlerden bando astsubayı yetiştiren okul, 1986-1987 öğretim yılından itibaren Silahlı Kuvvetler "Mızıka Astsubay Hazırlama ve Sınıf Okulu"'na dönüşmüştür.

Askerlik hizmetini yapan erbaş ve erlerin eğitim düzeylerinin artması göz önüne alınarak[1] bando sınıfı astsubayların da eğitim düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla Genelkurmay Başkanlığı genelinde Astsubay meslek yüksekokuluna dönüşüm amacıyla çalışmalar başlatılmış, 1 Eylül 2003 tarihinde Silahlı Kuvvetler Mızıka Astsubay Hazırlama Okulu devamı niteliğinde ve iki yıl süreli "Silahlı Kuvvetler Bando Meslek Yüksekokulu" programlarının da oluşturulması ile okulun adı, "Hazırlama Okulu ve Meslek Yüksek Okulu ve Sınıf Okulu"nu kapsayan Bando Okulları Komutanlığı'na dönüştürüldü. 2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren Bando Astsubay Hazırlama Okulu ve Bando Astsubay Meslek Yüksekokulundan oluşan "Silahlı Kuvvetler Bando Okulları Komutanlığı" adını aldı. 2016 yılında askeri okul ve liselerin kapatılmasıyla lise bölümü kapatılan okul Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesinde faaliyetini sürdürmektedir.

Günümüzde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 23, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 8, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 5, Jandarma Genel Komutanlığı'nda da 4 olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nde toplam 40 bando bulunmaktadır.

2016 yılında yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası okul 2016-2018 yilları arası mezun veremedi.[3] Sonraki süreçte bando subayları 669 numaralı KHK yürürlüğe girene kadar sadece Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra şefliği Anasanat Dalı Bando Şefliği Sanat Dalı programından mezun oldu. Bu programın işleyişi ile ilgili olarak 669 numaralı kararname yürürlüğe girinceye kadar Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında protokoller yapıldı. Okul yönetimi tarafından personeli belirlenen ve Silahlı kuvvetleri temsilen görev alana TSK Armoni Mızıkası vardır.

Okul komutanları[değiştir | kaynağı değiştir]

# Komutan Görev Başlangıcı Görev Bitişi Notlar
- Piyade Kurmay Albay Hasan Hoşoğlu 30 Ağustos 2012 30 Ağustos 2014
- Tank Kurmay Albay Halil Birer[4] 30 Ağustos 2014 27 Temmuz 2016 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edildi, yargılamalar sonrası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.[5]
- Topçu Albay Mustafa Karaman 27 Temmuz 2016 -

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Doğan Çakar. "Türkiye'de Bando Şefliği ve Bando Eğitimi ile İlgili Yapılan Düzenlemeler". Sahne ve Müzik Eğitim - Araştırma e-Dergisi (Hacettepe Üniversitesi). 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2021. 
  2. ^ Mahmut Ragıp Gazimihal (1955). Gazimihal. s. 168. 
  3. ^ "Askeri okulda bir ilk! Tek başına mezun oldu". CNN Türk. 1 Eylül 2018. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu'nda Mezuniyet Töreni". Haberler.com. 29 Ağustos 2015. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "FETÖ'nün Bando Okulları davasında karar". Sözcü. 29 Mart 2018. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]