Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali
Bares-1 No'lu Türbin
ÜlkeTürkiye
Koordinatlar{{WikidataCoord}} – malformed coordinate data
Sahip(ler)Bilgin Enerji Yatırım Holding
Rüzgâr çiftliği
TürüKara
Yer seviyesi yüksekliği90 (ortalama)
Toplam alan50 mW
Web sitesi
[https://bilgin.com.tr/tr/tesisler/ruzgar-enerji-santralleri/bandirma-ruzgar-enerji-santrali

Bares Rüzgâr Enerji Santrali, Türkiye'nin en büyük rüzgâr enerjisi yatırımı olan ve Bilgin Enerji Yatırım Holding tarafından gerçekleştirilen, Bandırma'nın 10 km doğusunda Marmara Denizi'nin hemen kıyısına inşa edilmiştir. Alternatif enerji kaynağı olan santral, Türkiye'de toplam 20 megawatt olan rüzgâr gücünü, yüzde 150 oranında artarak 50 Megawatt'a çıkaracaktır.

Santralde üretilecek olan yıllık ortalama 120.000 MWh elektrik ile 80.000 kişilik bir yerleşim merkezinin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek ayrıca BARES II 'nin devreye girmesi ile küresel ısınmanın temel sebeplerinden CO2 ve sera gazlarından yıllık ortalama 80.000 ton karbon emisyon azalımı sağlayacağı hesaplanmaktadır. Üretilen enerji, serbest piyasa koşullarında elektrik toptan satış firmalarına veya elektrik enerjisini kendisi temin edebilen serbest tüketici statüsündeki fabrika ve sanayi tesislerine satılacak.

Bilgin Enerji Yatırım Holding tarafından gerçekleştirilen Bares Rüzgâr Enerji Santrali Projesi için 7 yıl boyunca rüzgâr ölçümü yapıldı. Ölçümler sonucunda en verimli yer olarak Bandırma'nın doğusunda bulunan Erikli, Dutliman ve Sahil Yenice köyleri ve bölgesi seçildi. Sonrasında ise rüzgâr enerjisi santralı kurmak üzere, EPDK (TC Enerji Piyasası Denetleme Kurumu)'dan 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca 18.05.2004 tarihinde EÜ/320�1/453 sayılı üretim lisansı alınarak, Bandırma Rüzgâr Enerji Santralinin yapımına başlandı.

Her birinin kanat çapı 72 metre ve değeri 1.5 milyon dolar olan GE (General Electric) tarafından üretimleri tamamlanan türbinlerin Şubat 2006 ortasında Türkiye naklinden sonra Bandırma Limanından TIR'larla bölgeye taşınarak yine GE Wind Energy ekibi tarafından montajı gerçekleştirildi. fiberglasdan imal edilmiş olan türbinlerin monte edildiği 52 metre yüksekliğindeki çelik kuleler ise Türkiye’de Çimtaş’ın Gemlik fabrikasında imal ediliyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]