Ballar, Kandıra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ballar
Harita
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeKandıra
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım95 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam884
 • Yoğunlukçok fazla/km²
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu262
İl plaka kodu41
Posta kodu41600

Ballar, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy halkının çoğunluğu Trabzon Akçaabat ve Çarşıbaşı'ndan göç eden Çepnilerden oluşmaktadır. Ayrıca Gümüşhane Kürtün' den göç edenler ve Marmara bölgesinin yerlisi olan Manavlar da köyde yaşamaktadır. Köyün Karadeniz sahillerine yakınlığı dolayısıyla son yıllarda köylülerin "yazlıkcı" dediği ailelerde köye yerleşmeye başlamıştır.

Köydeki temel tarımsal faaliyet fındık yetiştiriciliğidir. Fındık bahçeleri genellikle "açma" tabir edilen orman arazileridir. 2B arazi olarak bilinen bu topraklar çıkarılan bir kanunla kullanıcılara satılmıştır. Bu satış köyün en büyük sorununun çözülmesini sağlamış fakat köyden yazlıkçılara arazi satışının önünü açmıştır. Köyde tarımla uğraşan aileler birkaç büyük baş hayvanda beslemektedir. Köyde tarım yapılabilecek arazisinin azdır. Bu yüzden köyün asıl geçim kaynağı inşaat işleridir. Kandıra çevresinde birçok inşaat köyün ustaları ve müteahhitleri tarafından yapılmaktadır. Ayrıca köy ülke içinde ve dışındaki bir birçok inşaat projesine işçi göndermektedir.

Köy, halkı Kandıra ilçe merkezi, Kandıra sahillerindeki turistik beldelerde çalıştığı için gündüz saatlerinde oldukça tenhadır. Asıl canlılık akşam saatlerinde köyün merkezini oluşturan kahvehaneler ve okul civanda yaşanmaktadır. Köy düğünleri Karadeniz müzikleri ve gelenekleri eşliğinde okul bahçesinde yapılmaktadır.

Köyde bir ilkokul ve orta okul bulunmaktadır. Lise öğrencileri taşımalı sistem ile ilçe merkezindeki okullara taşınmaktadır. Köyde okulun varlığı eğitim düzeyinin yükselmesini sağlamıştır. İnşaatçı kimliğinin yanına yeni özellikler de katmıştır. Köyden çıkan gençler doktor, öğretmen, polis ve beyaz yakalı özel sektör çalışanı olarak büyük şehirlerde yaşamaya başlamışlardır.

Köyde iki camii bulunmaktadır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Kocaeli il merkezine 60, Kandıra ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2012 982
2011 983
2000 884
1990 785
1985 689

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]