İçeriğe atla

Bakü Caz Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2011 Bakü Uluslararası Caz Festivali

Bakü Caz Merkezi (AzericeBakı Caz Mərkəzi), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir caz merkezidir. 2002 yılında kurulmuş olup amacı Azerbaycan'da caz kültürünü geliştirmek ve sürdürmektir. Yaklaşık olarak her akşam canlı caz performansları vardır. Merkezde farklı caz tarzlarında çalışan caz müzisyenleri ve sanatçılar bulunmaktadır. Bazen caz konserleri ve filmler merkezde büyük bir ekranda gösterilir.[1]

Azerbaycan'da cazın ortaya çıkışı ve gelişmesi, dünyadaki tüm petrolün yarısının üreticisi olarak bilinen Bakü'nün ekonomik toparlanma yaşadığı 20. yüzyılın ilk yıllarına dayanmaktadır. Bu dönemde Azerbaycan'da girişimci işadamları, mimarlar, tüccarlar, bilim adamları, yerli ve yabancı sanatçılar ortaya çıkmaya başladı ve Azerbaycan'a yeni müzik dalgası geldi.[2][3] Azerbaycanlı besteciler Niyazi ve Tevfik Guliyev, 1938'de Bakü'de ilk caz orkestrasını kurdu. Niyazi ve Tevfik Guliyev, Aleksaner Tsfasman'ın ilk Sovyet caz orkestrasında yer aldı. Niyazi ve Tevfik Guliyev'in orkestrası Azerbaycan cazının temellerini attı. Devlet cazında üç trombon, beş saksafon, üç trompet, bir piyano, bir gitar ve vurmalı çalgılar vardı.

İlk konserde caz klasiklerinin yanı sıra müzisyenler Niyazi ve Tevfik Guliyev'in eserlerini bizzat seslendirdi.[4] Aynı dönemde muğam 'Chargah' ilk olarak saksafon doğaçlamalarıyla çalındı. 1941-1945'te savaşın sona ermesinin ardından Rauf Hacıyev 'Devlet Cazının' müdürü oldu.[5]

Bakü'de ilk caz festivali 1969'da yapıldı. Bir aradan sonra, gelenek 2005 yılında geri geldi ve halen sürmektedir.[6]

  1. ^ Theatres, cinemas, concert halls of Baku – National Tourism Promotion Bureau, 2017.
  2. ^ Continuum encyclopedia of popular music of the world
  3. ^ Continuum encyclopedia of popular music of the world Song of the Land of Fire
  4. ^ "Maestro Niyazi". 10 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 
  5. ^ "Гаджиев Рауф Солтан-оглы" (Rusça). Biografija.ru. 6 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 
  6. ^ "Azerbaijan's traditional music back from brink". 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020.