Bahadır Selim Dilek

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bahadır Selim Dilek (d.1968, Ankara) Türk gazeteci.

Hayatı ve Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1968 yılında Ankara'da doğdu. Bursa Özel İnal Ertekin İlkokulu'nu, Bursa Anadolu Lisesi'ni, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nu bitirdi. Gazeteciliğe 1991'de Cumhuriyet'te başladı. Akşam, Tercüman ve Cumhuriyet'te dış politika muhabiri ve yazar olarak çalıştı. Bosna Savaşı sırasında Saraybosna'da (1994-1995), NATO operasyonu sırasında Kosova’da (1999), ABD’nin Sonsuz Özgürlük Operasyonu sırasında Afganistan'da (2001) ABD işgali öncesinde ve sonrasında Irak'ta (2003), Annan Planı'nın halkoylamasına sunulması sürecinde Kıbrıs'ta (2004), İsrail'in Yaz Yağmurları operasyonu sırasında Lübnan'da görev yaptı (2006), Arap Baharı sürecinde Mısır, Tunus, Libya ve Suriye’de bulundu (2011-2014).

TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda, Değişen Dünya ve Türkiye, Diplomasi Gündemi programlarının yapımcılığını üstlendi. TRT Ankara Radyosu'nda Tarih ve Strateji ile Gündem programlarında yorumcu oldu.

Bahadır Selim Dilek; editörlüğünü Yılmaz Tezkan'ın yaptığı ve 10 yazarın makalelerinden oluşan "Bir Başka Açıdan İsrail" kitabına, "İsrail'de Siyasi Davranış" makalesiyle (2005) katkı verdi. Daha sonra editörlüğünü Prof. Ümit Özdağ ve Prof. Yelda Ongun’un yaptığı Türk Dış Politikası’nda Hasar Tespiti kitabında, “Ege’deki Sessiz Çığlık” makalesi (2020), editörlüğünü Şenol Çarık’ın yaptığı “Ortadoğu Çıkmazında Türkiye” kitabında, “AKP Dış Politikasında İhvan Faktörü: Irak, Suriye ve Libya Örnekleri Üzerinden Görgül Çözümleme” makalesi (2020) yayımlandı. Editörlüğünü yine Şenol Çarık’ın yaptığı “Koronavirüs Sonrası” kitabında, “Yarından Sonra” makalesi yer aldı (2020).

Bahadır Selim Dilek'in, "Küresel Tuzak Ilımlı İslam" adındaki kitabı Mart 2008'de yayımlandı. Ege'nin Unutulan Türkleri kitabı Haziran 2008'de ilk baskısını yaptı. 2009'da, "AKP'nin Kürt Açmazı", 2018 yılında “Suriyeli Göçü” kitapları çıktı.

Bahadır Selim Dilek, Küresel Tuzak Ilımlı İslam adlı kitabıyla Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin (ÇGD) 2008 Yılı Başarılı Gazeteciler-Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü'nü aldı. Irak Türklerine ilişkin yazıları nedeniyle de 2002 yılında Irak Türkmen Cephesi'nin onur ödülüne layık görüldü.

Bahadır Selim Dilek 2006 yılından 2012 yılına kadar Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı um:ag'ta dış politika haberciliği ve yazı dizisi dersleri verdi.

Bahadır Selim Dilek 2016 yılında emekli oldu, halen serbest gazeteci ve araştırmacı/yazar olarak çalışmalarını sürdürmektedir.