Bahçeşehir (semt)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bahçeşehir, Büyükçekmece sayfasından yönlendirildi)
Bahçeşehir
Bahçeşehir'in gece görünümü
ÜlkeTürkiye Türkiye
BölgeMarmara
İlİstanbul
İlçeBaşakşehir, Esenyurt
MahalleBahçeşehir 1.Kısım, Bahçeşehir 2. Kısım, Esenkent
Nüfus
 (2021)
 • Toplam102,674
Zaman dilimiUTC+03.00 (UDAS)
Posta kodu
34488
Alan kodu212
Plaka kodu34

Bahçeşehir, İstanbul'un Başakşehir ve Esenyurt ilçesinde yer alan bir semt. Küçükçekmece Gölü'nün kuzeybatısında yer alan TOKİ tarafından toplu konut projeleri çerçevesinde yapılaşmaya açıldığı son 15 yıl içinde planlı bir şekilde büyüyerek bir uydu kent halini alan Başakşehir, Türkiye'nin ilk uydukenti olarak tanımlanmıştır.[1][daha iyi kaynak gerekli][kime göre?]

Bahçeşehir, nüfus yapısı açısından yüksek sosyoekonomik sınıfın egemen olduğu bir semt olarak tanımlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Sahip olduğu çeşitli iş yerleri ve ofislerle de bir iş ve ticaret merkezi olma özelliği de taşımaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kışın Bahçeşehir

Bahçeşehir'e ilk yerleşim 1994 yıllarında başlamış olup, o zamanki Emlak Bankası ve Mesa Nurol tarafından yapılmıştır. Bahçeşehir projesi 4.703.000 m²'lik alan içerisinde, toplam 15.400 konutun oluşacağı bir uydu kent projesi olarak planlanmıştır. Bahçeşehir'de yapılan son konutlar TOKİ tarafından yapılmıştır

Bahçeşehir projesi, 1996 yılında Birleşmiş Milletler Habitat II Konferası çerçevesinde, "Kurumsal Uygulamalar ve Projeler" ödülüne, 1997 yılında da Kanada'da "Yeni Kentsel Yerleşim Anlayışı" ödülüne layık görülmüştür.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahçeşehir 1. kısmın 2021 verilerine göre 35.379 nüfusu vardır. Bahçeşehir 2. Kısımın ise 2021 verilerine göre 57.585 nüfusu vardır. Esenkent'in nüfusu ise 2022 verilerine göre 9710 nüfusu vardır. Bu verilere bakılarak Bahçeşehir semtinin 102.674 nüfusu olduğunu söyleyebiliriz.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahçeşehir toplu konut alanı TEM Otoyolu ile İstanbul'un her semtine kesintisiz yollar ile bağlanmaktadır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan İstanbul-Edirne demiryolunun yaklaşık 3 kilometrelik kısmı bu alanın içinden geçmekte, Ispartakule tren istasyonu burada bulunmaktadır. Ayrıca, 23 Mayıs 2022 tarihi itibarı ile Bahçeşehir'den Halkalı Tren İstasyonu'na günde ikişer sefer olmak üzere yeni bir hat (B2 (Halkalı – Bahçeşehir) Banliyö Treni) hizmete girmiştir. Bölgede ulaşım genel olarak İETT otobüsleriyle sağlanmaktadır.

Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahçeşehir'de yer alan Şelale Parkı

Bugüne kadar tamamlanmış ve faaliyete geçmiş 1 fen ve teknoloji lisesi, 4 özel ilk-orta öğretim okulu, 2 devlet ilköğretim okulu, 1 devlet lisesi, 2 özel lise, 2 sağlık merkezi (resmi-özel), karakol, amfitiyatro, PTT santralı ile kültür-eğlence ve alışveriş merkezleri semt sakinlerinin hizmetindedir.

Bahçeşehir'de kişi başına 12 m² yeşil alan düşmekte ve ağaçlandırmanın devamlılığını sağlamak için de 40.000 m²'lik bir alan fidanlık olarak kullanılmaktadır. Yeşil alanların sulanmasına kaynak sağlamak amacı ile atık su arıtma tesisi kurulmuştur, tesisin ana amacı hem çevre kirliliğini önlemek hem de yeşil alanların sulanmasına yardımcı olmaktır. Büyük bir yapay gölet, Bahçeşehir'in 300.000 m²'lik yeniden yapılanma alanı içerisinde yer almaktadır. Bahsi geçen 26.000 m²'lik göletin de yer aldığı komplekste, çeşitli restoranlar, özel kulüpler, bar, disko, çay bahçesi ve atlı spor alanı gibi tesisler bulunmaktadır.

Belediye[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Aralık 1998 tarihinde Hoşdere köyünde "Bahçeşehir" adıyla belde belediyesi kuruldu.[2] Kuruluşundan kısa bir süre sonra belediye, Avrupa Çevre Diploma (2001) ve Avrupa Şeref Bayrağı (2005) ödülleriyle ödüllendirilmiştir. Türkiye'de ilk kez aile hekimliği uygulaması, ilk kez bir kentteki bütün öğrenci, çocuk ve gençlerin "Çevre Müfettişi" olarak belediye başkanının yetkileriyle donatılmasıyla gönüllülüğünün sağlanması, PazarTürk isimli Türkiye'nin ilk modern halk pazarının kurulması ve bir kamu kurumunda ilk kez İSO 9001 Kalite Standartlarının uygulanması gibi birçok yeniliklere imza atılmıştır.[kaynak belirtilmeli] Bu proje ve uygulamaları ile birlikte dönemin Bahçeşehir Belediye Başkanı, 2004 yerel seçimlerinde %74.2 oy oranı ile yeniden seçilmiştir.

Bahçeşehir Belediye Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahçeşehir, 2008 yılında çıkarılan yasalar sonucunda belediye statüsünü kaybetmiştir.[3] Şu anda Başakşehir ilçesine bağlıdır.

İlçe olma tartışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahçeşehirliler Derneği'nin talebine göre Bahçeşehir ilçesi

Belediye statüsünü kaybedip yaklaşık 30 km ötedeki Başakşehir'e bağlanmaya itiraz eden Bahçeşehirliler, başta Bahçeşehirliler Derneği (BADER) olmak üzere çeşitli STK'lar aracılığıyla bu durumu dile getirdi. Buna karşılık 2011 yılında CHP milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Bahçeşehir'in ilçe olması için kanun teklifinde bulundu.[4] Fakat kanun teklifi kabul edilmedi.

2023 yılına gelindiğinde Bahçeşehirliler Derneği; coğrafi şartları, demografik yapıları ile kent yaşamına dair talepleri ve sorunları benzer olan Bahçeşehir ile komşu mahalleleri Esenkent, Ispartakule, Tahtakale, Şahintepe, Şamlar, Aşık Veysel, Koza, Orhan Gazi, Deliklikaya, Ömerli, Hadımköy, Hastane, Sazlıbosna ve Yeşilbayır'ın birleşerek Bahçeşehir merkezli yeni bir ilçe kurulması için Change.org'dan bir imza kampanya başlattı. Kısa sürede binlerce imza toplayan kampanyaya çeşitli siyasi partiler, STK ve muhtarlardan destek geldi.[5][6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ emlakkulisi.com/bahcesehir_en_buyuk_uydukent_oldu__51159
  2. ^ "Belediye Kurulmasına Dair Kararlar" (PDF). Resmî Gazete. 13 Aralık 1998. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Bahçeşehir'e Başakşehir şoku". www.haberturk.com. 2 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2021. 
  4. ^ "İstanbul'a iki yeni ilçe teklifi". www.hurriyet.com.tr. 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  5. ^ "Bahçeşehirliler ilçe olmak istiyor". www.sozcu.com.tr. 27 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  6. ^ "Neden Bahçeşehir İlçe Olmak İstiyor?". 29 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  7. ^ ""Bahçeşehir bitişik komşu mahallelerle birleşmeli ilçe olmalıdır" talebinde yeni güç birlikleri sağlanmaya devam ediyor…". 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]