Babam, Romulus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Babam, Romulus
Romulus, My Father
"Babam, Romulus" (Romulus, My Father) filminin Türkçe sinema afişi
YönetmenRichard Roxburgh
YapımcıRobert Connolly
John Maynard
SenaristNick Drake
Raimond Gaita (Anı kitabı)
OyuncularEric Bana
Franka Potente
Kodi Smit-McPhee
MüzikBasil Hogios
Görüntü yönetmeniGeoffrey Simpson
KurguSuresh Ayyar
StüdyoArenafilm
DağıtıcıMagnolia Pictures (ABD)
CinsiSinema filmi
TürüDram, biyografi
RenkRenkli
Yapım yılı2007
Çıkış tarih(ler)i20 Mayıs 2007 Cannes, Fransa
Süre104 dakika
ÜlkeAvustralya
Dilİngilizce
Resmî sitesi

Babam, Romulus (özgün adı: Romulus, My Father), 2007 çıkışlı Avustralya yapımı biyografik drama filmidir. Raimond Gaita'nın Romulus, My Father adlı romanından uyarlanmıştır.

1987'den başlayarak TV filmlerinde rol alan, 1991'den beri de sinema oyunculuğu yapan Avustralyalı tiyatro yönetmeni Richard Roxburgh'un sinemadaki ilk ve tek yönetmenlik denemesidir. Senaryosunu şair ve oyun yazarı Nick Drake'nin Raimond Gaita (d.1946) 'nın 1998 yılında yayımladığı aynı adlı ödüllü anı kitabından uyarlayarak yazdığı filmin başlıca rollerinde Eric Bana, Franka Potente, Kodi Smit-McPhee, Marton Csokas, Russell Dykstra ve Jacek Koman oynamışlardır.

Filmin uyarlandığı biyografik kitabın yazarı Alman kökenli Avustralyalı yazar Raimond Gaita anılarının çarpıtılıp basitleştirileceğinden çekinerek önceleri film haklarını satmak istememiş, ancak senaryo taslağını okuyunca ikna olmuştur.

Film 1960'lı yılların başlarında Romanya'dan Avustralya'ya göç etmiş bir ailenin dramını anlatır. Dürüst ve çalışkan bir insan olan baba Romulus bir yandan güç çalışma şartları içerisinde oğlu Raimond'u yetiştirmeye çalışırken diğer yandan aileyi sık sık terkeden ihmalkâr ve bunalmış karısı ile alışılageldik ahlak kurallarına pek de uymayan bir şekilde ilişkisini sürdürmeye devam eder. Küçük Raimond ailenin birliğini sağlamak için çırpınırken felaketlerin ardı arkası kesilmez.

İlk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapılan filme çeşitli uluslararası yarışmalarda tam 25 ödül verilmiştir.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Eric Bana Romulus
Franka Potente Christina
Marton Csokas Hora
Kodi Smit-McPhee Raimond
Russell Dykstra Mitru
Jacek Koman Vacek
Alethea McGrath Mrs. Lillie
Esme Melville Miss Collard
Terry Norris Tom Lillie
Jonathan Oldham Lidia'nın kocası
Veronica Sywak Lidia Vukovic
Eric Bana ve Franka Potente

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmin uyarlandığı anı kitabının yazarı Raimond Gaita 1946 yılında Almanya'da doğmuştur. Londra'daki King’s College Üniversitesi ve Avustralya Katolik Üniversitesi'nde felsefe profesörüdür. Filmle aynı adı taşıyan biyografik eseri 1998 yılında "Victoria Edebiyat Ödülü"nü kazanmıştır.
  • Film bir Alman göçmeni olan yazar Raimond Gaita'nın kendi anılarına dayanmakla birlikte filmdeki karakterlerin isimlerinden (Romulus, Mitru, Vacek vb) ve şivelerinden Avustralya'ya Romanya'dan göçmüş oldukları anlaşılmaktadır. Bazı film eleştirilerinde de bu durum zaten belirtilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ROMULUS, MY FATHER". moviereview.com.au. 26 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]