Baba Ratan Hindi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Baba Ratan El Hindi sayfasından yönlendirildi)

Baba Ratan El Hindi (Arapça: بابا ريتن الهندي Hintçe: बाबा रिटेन तुर्की), Muhammed'in Arap olmayan Hint asıllı, var olduğu rivayet edilen sahabesidir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendisi Hindistan'ın bugünkü Pencap eyaletinin Bathinda şehrinde doğmuştur. Hindu bir aileden gelmektedir. Daha sonra ise Hristiyan olmuştur. Hakkında çok bilgi yoktur. Hindistan' dan Arabistan'a mal götüren tüccardı. Arap hadisçi, fıkıhçı ve tefsir bilgini olan İbn Hacer el-Askalanî Ell-İsabah fi tamyiz al Sahabah adlı eserinde ondan bahsetmektedir. Eşref Cihangir Semnani Mektubat Eşrefi adlı kitabının 28. bölümünde ondan bahsetmektedir.

Müslüman Oluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Baba Ratan Hindistan'dayken Muhammed'in Ay'ı ikiye bölmesi mucizesini Hindistan'dayken gördükten sonra Arabistan'a gider ve orada mucizeye inanır. Orada Hendek Savaşı sırasında Muhammed'i görerek Müslüman olmuştur. Muhammed'in Baba Ratan El Hindi'nin uzun yapması için dua ettiği söylenir. Kendisinin ilk Müslüman Hint olduğu söylenmektedir.

Mezarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Baba Ratan iddiaya göre 1234 veya 1243 yılında ölmüştür. Onun mezarlığı Bathinda'daki Mohalla Haji Ratan Nagar'da bulunmaktadır. Mezarlığı Pencap vakıf kurulu tarafından korunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]