Bab'ın Makamı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bab'ın Makamı

Bab'ın Makamı, Babi Dininin kurucusu ve Bahai Dininde Bahaullah'ın müjdecisi olan Bab'ın naaşının bulunduğu bir yapıdır; İsrail, Hayfa'daki bu Makam, Bahailer için Bahaullah'ın Akka'daki Makamından sonra dünya üzerindeki en kutsal ikinci noktadır. Kermil Dağındaki tam konumu 1891 yılında bizzat Bahaullah tarafından en büyük oğlu Abdülbaha'ya belirtilmiştir. Planlarını Abdülbaha'nın yaptığı bu yapı birkaç yılın ardından torunu Şevki Efendi tarafından tasarlanıp tamamlanmıştır.

Abdulbaha tarafından öngörüldüğü şekliyle yapının üstü 18 pencereli bir burcun üzerine yerleştirilen bir kubbe ile taçlanmıştır. Kubbeyi taşıyan bu burcun hemen altında, Şevki Efendi tarafından belirtildiği üzere belli bir özelliğe sahip sekizgen bir üstyapı vardır.

Makamın iç ve dış kısımlarına yönelik bir restorasyon projesi 2008'de başladı ve Nisan 2011'de tamamlandı.[1]

İç kısım[değiştir | kaynağı değiştir]

Hiçbir merasim, ayin veya dini törenin yapılmadığı bu Makam, sessizce dua ve tefekkür etmeye yönelik bir yerdir. Makamı ziyaret eden Bahailerce okunan ve Ziyaretname Levhi olarak bilinen özel bir duanın hem Arapça aslı hem de İngilizce tercümesi duvarda asılıdır.[2]

İsimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şevki Efendi 19 Ağustos 1953 tarihli bir mesajda Makamı şu şekilde şiirsel bir dille tarif etmiştir: “Işıldayan altınla taçlanmış, pırıl pırıl beyazla örtünmüş, zümrütle kuşanmış, gökten, denizden, ovadan ve tepeden bakan her gözü büyüleyen Tanrı’nın Dağı’nda tahtına oturmuş Kermil’in Sultanı.”[3] Şevki Efendi, Makamı ayrıca Daryá-yi-Núr (Nur Deryası veya Işık Denizi, Bahaullah'ın Makamı) ile yüz yüze bakan ve onun gölgesi altında bulunan Kúh-i-Núr (Nur Dağı veya Işık Dağı) olarak adlandırmıştır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Beauty of restored Shrine set to dazzle visitors and pilgrims". Bahá'í World News Service. 12 Nisan 2011. 26 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2011. 
  2. ^ For pictures of the inner Shrines of the Báb and 'Abdu'l-Bahá, see The Bahá'í World, Vol. III, p. 22 and Vol. XIV, p. 124.
  3. ^ Giachery, Ugo (1973). Shoghi Effendi - Recollections. Oxford, UK: George Ronald. s. 107. ISBN 0-85398-050-0. 
  4. ^ Khadem, Dhikru'llah (Mart 1976). "Bahá'u'lláh and His Most Holy Shrine". Bahá'í News, 540. s. 15. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]