Başbuğ, Kulp

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.13, 4 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17895421 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Başbuğ
Harita
Diyarbakır
Diyarbakır
Ülke Türkiye
İlDiyarbakır
İlçeKulp
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam646
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0412
Posta kodu21920
Resmî site
[2]

Başbuğ, Diyarbakır ilinin Kulp ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Kulp Diyarbakır'ın en uzak ilçesidir. Silvan'ın kuzeyinde yer alan bu ilçemiz kış aylarında uzun süre kar kar altında kalır. Volkanik ve birinci derecede deprem bölgesi olan sarp bir bölgede kurulan Kulp, eski bir yerleşim merkezidir. Ürettiği nefis ballarıyla tanınan Kulp, Kafrum Kalesi, Kanikan Mağaraları, Kale-i Ulya, Ciksi Kalesi, Büyük Kaya, İmamı Gazali Türbesi ve çok eski olduğu sanılan Bahemdan Köyü gibi eski eserleriyle de geniş bir tarihi zenginliğe sahiptir.

Kültür

mahallesimüzün eskilerde olduğu gibi şimdilerde yayla kültürü vardır. mahallesimüzün yemek çeşitleri çok fazladır.örneğin nane sele, gırar ver hasıl bir sürü çeşit var. Mahallede yaşayan vatandaşların ana geçim kaynağı hayvancılıktır. Özellikle büyükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Arazi yapısı genelde engebeli olup tarıma elverişli değildir. Mahallenin etrafında Batman barajı olmasına rağmen tarım yapmaya elverişli arazi bulunmadığı için tarımsal etkinlikler çok azdır. Ancak bazı sulu düz arazilerde tütün ve bahçe ekimi yapılabilmektedir. Mahallede yetiştirilen ürünler buğday, arpa, tütün, meyve ve sebze çeşitleridir.

Eskiden ilkokul 5. sınıfa kadar eğitim veren bir okul bulunmaktaydı. Ancak 2005 yılında yapımına başlanan 8 yıllık merkezi taşıma ilköğretim okulunun 2006–2007 eğitim-öğretim yılında faaliyete girmesiyle mahallede 8. sınıfa kadar öğrenim imkânı oluşacaktır. Bu okulun açılmasıyla birlikte Başbuğ ve çevre köylerdeki Taşımalı Eğitim Uygulaması kapsamında bulunan öğrenciler bu okula gelecektir.

Köy merkezi ve mezrasında birer cami bulunmaktadır. Her camide 1’er kadrolu din görevlisi hizmet vermektedir. Mahallede 1 bakkal dışında herhangi bir ticari ünite bulunmamaktadır. Mahallenin ticari faaliyetleri, alış-veriş işlemleri genelde Silvan üzerinden yapılır. Bunda Silvan ilçesinin daha yakın ve oraya ulaşımın daha kolay olmasının etkisi vardır. Kulp’a bağlı olan Başbuğ mahallesi sakinleri ancak bürokratik ve resmi işlemler için Kulp’a gelmektedir.

Mahallede ilkbahar ortalarında yaylaya çıkılmaktadır. Şenyayla köy sakinlerinin tapulu malıdır. Genelde köylülerin tamamı buraya yaylaya gitmektedir. Sonbahar ayında soğuk ve yağmurların başlamasıyla köylüler evlerine geri dönmektedir.

Coğrafya

Diyarbakır iline 166 km, Kulp ilçesine 36 km uzaklıktadır.mahallesimüzün yukarıs gaza çıve. aşağıda hewre.goma ve beraja malabade vardır.Eski adı “Reşıkan” olan köy ilçe merkezine 45 Km uzaklıktadır. Mahalleye ulaşım Kulp-Muş karayolundan ayrılan stabilize ve tesviye yol ile sağlanmaktadır. Kulp’un güneydoğusunda yer alan mahallenin güneybatısında Silvan, doğusunda Kayahan mahallesi yer almaktadır. Mahallenin coğrafi yapısı dağlık ve engebelidir. Elektrik ve telefon hizmetlerinin verildiği mahallede ulaşım olanakları çok kısıtlıdır. Yapılan tesviye yollar kış aylarında bazen işlev göremez hale gelmektedir.

130 hanenin yer aldığı mahallenin nüfusu 2000 yılı genel nüfus sayım sonuçlarına göre 939’dur. Köy merkezinde toplu yerleşmeler görülürken, mezralarda dağınık yerleşmeler daha yaygındır. Evler genelde taş duvarlardan yapılmıştır. İki katlı olan evlerin birinci katı hayvanların barınma ve beslenmeleri için ahır olarak kullanılmaktadır. Mahallenin arazisi sulu bir yapı arz etmektedir. Yapılan sondaj çalışmalarında 6. metreden sonra su çıkabilmektedir

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. ama baraj yapımından bu yana ılıman iklim kendini göstermeye başladı

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 750
2000 646
1997 949

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi arıcılık, tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfaltlıdır. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal