BBC Studios

Vikipedi, özgür ansiklopedi
BBC Studios
EndüstriTelevision production
TürPublic subsidiary
ÖncülBBC Worldwide
Kuruluş27 February 2015 (9 yıl önce) (27 February 2015)
Genel merkeziTelevision Centre
101 Wood Lane,
London, England
Hizmet alanlarıWorldwide
Önemli kişilerTom Fussell (CEO)[1]
MarkalarBBC Earth
BölümleriBBC Studios Home Entertainment
BBC Studios Comedy Productions
BBC Studios Continuing Drama Productions
BBC Studios Distribution
BBC Studios Documentary Unit
BBC Studios Drama Productions
BBC Studios Entertainment Productions
BBC Studios Events Productions
BBC Studios Factual Entertainment Productions
BBC Studios Formats + Features Productions
BBC Studios Music Productions
BBC Studios Natural History Unit
BBC Studios Science Unit
Alt kuruluş(lar)2 Entertain
Baby Cow Productions
BBC Studios Africa
BBC Studios America
BBC Studios Australia
BBC Studios Canada
BBC Studios France
BBC Studios Germany Productions
BBC Worldwide Holdings
BBC Studios India
BBC Studios Singapore
BBC Studios Intermediadora de Programadora Estangeira
BBC Studios Japan
BBC Studios Mexico
BBC Studios Polska
BBC Studios Productions Nordics
BritBox International (50%)
Clerkenwell Films
Demon Music Group
Firebird Pictures
House Productions
Lookout Point
Mighty Productions
Moonage Pictures
Rapid Blue
Sid Gentle Films
UKTV
Web sitesibbcstudios.com

BBC Studios, bir İngiliz içerik şirketi ve BBC'nin ticari yan kuruluşudur. Nisan 2018'de BBC'nin ticari üretim kolu ile BBC'nin ticari uluslararası dağıtım kolu BBC Worldwide'ın birleşmesiyle kuruldu. BBC Studios, dünya çapında içerik yaratır, geliştirir, üretir, dağıtır, yayınlar, finanse eder ve satar ve BBC'ye temettü ve içerik yatırımlarında yılda yaklaşık 200 milyon sterlin geri döner.

BBC Studios Productions, BBC Television'un eski şirket içi prodüksiyon departmanlarının çoğunluğunu bir araya getiriyor; Olgusal, Drama, Komedi, (her ikisi de yeni bölümde Komut Dosyası olarak birleştirilmiştir), Eğlence ve Müzik ve Etkinlikler.[2] BBC Çocuk prodüksiyonu, İngiliz çocuk içeriklerini daha geniş küresel pazara taşıma potansiyelini artırmak için Nisan 2022'den itibaren BBC Studios Productions'a taşınacak ve BBC Three'nin Nisan 2021'den itibaren katılacak olan şirket içi prodüksiyon ekibi.

BBC News ve BBC Radio, BBC'de (BBC Radio Comedy, BBC Studios'un bir parçası olmasına rağmen) ve eski BBC Televizyon bölümünün geri kalanında (BBC Sport ve BBC iPlayer), BBC İçerik bölümünün bir parçasıdır.

BBC Studios prodüksiyon bölümü 2016'da kuruldu ve 2017'de ticari bir kuruluş olarak hizmete girdi,[2] diğer yayıncılar ve hizmetler için programlar üretmesini sağlayarak kâr elde etmek ve geri dönmek üzere BBC'nin lisans ücreti gelirini tamamlaması. Buna karşılık BBC, haber dışı programlarının çoğunun prodüksiyonunu ihale yapmayı kabul etti ve üçüncü taraf bağımsızların bunları üretme tekliflerinde BBC Studios ile rekabet etmesine izin verdi.

BBC Studios ve BBC Worldwide'ın 2018'de birleşmesi, şirketi diğer büyük çok uluslu stüdyo holdingleriyle aynı çizgiye getirdi.

BBC Studios Productions, BBC ve üçüncü taraflardan 77 yeni komisyon alarak 2019'da İngiltere'nin en çok görevlendirilen yeni içerik yaratıcısı oldu. 2019/2020'de 73 ödül ve 202 adaylık elde etti.[3][4]

BBC Studios, yüzlerce bağımsız yapımcının yanı sıra kendi yapım ekipleri tarafından yapılan formatları ve programları temsil ediyor ve 2018/2019'da bağımsız sektöre 176 milyon sterlin iade etti.

Şirket, 2021/2022'ye kadar BBC'ye 1,2 milyar sterlin iade etme şeklindeki beş yıllık hedefine ulaşma yolunda ilerliyor. BBC Studios, bu toplamı 20 kat artırmayı taahhüt etti. 2022/2023'ten itibaren beş yıl içinde 1,5 milyar sterlinlik yeni bir hedef için %30 daha fazla.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tom Fussell appointed CEO of BBC Studios" (Basın açıklaması). BBC. 13 Ekim 2021. 13 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021. 
  2. ^ "BBC Studios wins approval to launch as commercial entity". 20 Aralık 2016. 25 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Ramachandran, Naman (15 Eylül 2020). "BBC Viewership Remains Strong in Marketplace That's 'Tougher Than Ever'". 17 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "BBC Studios achieves record 19/20 performance". bbc.com (İngilizce). 2 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  5. ^ "Children's part of BBC's "ambitious commercial plans"". Prolific North. 11 Mart 2021. 11 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.