Büyükkızılcık, Göksun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.10, 7 Şubat 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16636109 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Büyükkızılcık
Harita
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş
Ülke Türkiye
İlKahramanmaraş
İlçeGöksun
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu
Nüfus
 • Toplam5,203
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0344

Büyükkızılcık, Kahramanmaraş ilinin Göksun ilçesine bağlı bir mahalledir.

Coğrafya

Mahalle, Kahramanmaraş iline 121, Göksun ilçesine 30 km mesafededir.Göksun ilçesinin kuzeydoğusunda olup batısında Esenköy,Yeniyapan;kuzeybatısında Kavşut,Yeşilkent;kuzeyinde Arıtaş;doğusunda Ağacaşar,Yazımahallesi;güneyinde Karaömer köyleriyle sınırı olup Binboğa Dağlarının güney eteklerinde kurulmuştur.

Tarihi ılıca

Mahalleden 5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kırmızı çamurunun, sivilce ve cilt hastalıklarına iyi geldiğine kanıtlanmıştır. Suyu içildiğinde böbrek taşlarını düşürmektedir.Mineral bakımından çok zengin olup;demir ve asit bakımından güçlü bir sudur.

Tarihçe

Büyükkızılcık kasabasının tarihi oldukça eskiye dayanır.Kasabada çeşitli medeniyetler yaşamıştır.Bizans İmparatorluğundan sonra Anadolu'ya yerleşen Türk boylarının kurduğu Anadolu Selçuklu beyliklerinden Dulkadiroğulları Beyliğine bağlı olarak yaşayan ve genelde Afşin tarafından gelen Avşar Türkmen kabilelerinin şu anki bulunan köy meydanındaki suyun etrafına yerleşilmiş ve adını suyun etrafında bulunan kızılcık ağacından aldığı bilinmektedir.İlk yerleşen kabileler:Ümmetler,Kirikler, kabileleridir. Osmanlı zamanında Kızılcık olarak bilinen mahallenin yakınına yerleşen kabilelerin de kurduğu köye de kızılcık denince Büyükkızılcık ve Küçükkızılcık olarak adlandırılmıştır. Büyükkızılcık 1989 yılında Göksun ilçesine bağlı kasaba olmuş, ilk belediye başkanı Şerif Gökkaya ilk iki dönem belediye başkanlığı yapmış Üçüncü dönem Osman Özdil, dördüncü dönem Durdu Kurtgöz ve son olarak da 2009 da seçilen Belediye Başkanı Öğretmen Bayram İnce tarafından yönetilmiş ve 2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası ile 2014 yılı Mart ayının 29'unda beldelikten düşerek Büyükkızılcık mahallesi olarak Göksun ilçesine bağlanacaktır.

Kültür

Türk kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.Kasaba halkı tarihten getirdiği Türk kültürü,örfü ve adetlerini aynen devam ettirmektedir ve şive olarak da aslına bağlı kalmışlardır.Kasaba kadınları kök boya ile renklendirdikleri iplerle atalarının geldiği Orta Asya'daki Türklerin kullandığı kilim nakışlarını aynen kullanmışlardır ve kullanmaya devam etmektedirler.Kızılcık kilimi olarak da ünlenmiştir.Düğünleri kalabalık olup düğünlerde halay,tek kişilik,ve iki kişilik oyunlar oynanır ve güreşler yapılır.Oyunları:dama,üçtaş,dokuztaş,enek,çöte,ip atlama,körebe,mullara, eşimeşim vb.oyunlardır.komşu ve akraba bağlılıkları güçlüdür.

.