Büyükmandıra

Koordinatlar: 41°21′K 27°06′D / 41.350°K 27.100°D / 41.350; 27.100
Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.59, 10 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18033969 numaralı sürüm (→‎Tarih: düzeltme AWB ile)
Büyük Mandıra, Babaeski
Harita
Kırklareli
Kırklareli
ÜlkeTürkiye
İlKırklareli
İlçeBabaeski
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • Belediye başkanıSertaç Balyemez (Cumhuriyet Halk Partisi)
Nüfus
 (2000)
 • Toplam3,547
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0288 533
Posta kodu39580

Büyük Mandıra, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesine bağlı bir beldedir.

Tarih

Büyükmandıra Beldesi Kırklareli İline bağlı Babaeski İlçesi sınırları içinde yer alır. Geçim kaynakları tarım ve hayvancılığı dayanır. Aile başına düşen tarım arazisinin az olması nedeniyle sulama çok önemli bir yer tutar. Hayvancılık son zamanlarda önem kazanmış olup; süt ve et verimi yüksek büyükbaş hayvanların bakımına önem verilmektedir. Büyükmandıra Beldesi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Pomak halkı tarafından kurulmuştur. Halk arasında 93 harbi (1293) olarak bilinen Plevne Savaşı zamanında o dönemde Saray Başpehlivanı olarak ün yapan Kavasoğlu İbrahim Osmanlı Rus Savaşı nedeniyle Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek isteyen akraba ve tanıdıklarını Bulgaristan’dan Türkiye’ye getirmek üzere Padişah Abdülaziz’den izin alır. Herkes hayvanlarını ve taşınabilir mallarını yanına alarak; İstanbul’a göç eder. Kavasoğlu İbrahim, Sultan Abdülaziz’in çok sevdiği bir pehlivandır. Ayrıca Kavasoğlu İbrahim’in bacanağı Şamdancıbaşı İbrahim Pehlivan da sarayın ünlü bir pehlivanı olup, sarayın baş şamdancısıdır. Bu nedenle Bulgaristan’dan göç eden soydaşlarımıza öncelikle İstanbul Alemdağ semti ikamet etmeleri için önerilmiş ancak kabul görmemiştir. Çünkü; insanlarımız çiftçi ve hayvancıdır. Kendilerine uygun bir yer aramaktadırlar. Bu durumda Kavasoğlu İbrahim ve Şamdancıbaşı İbrahim, Sultan Abdülaziz’in huzuruna çıkar ve durumu anlatırlar. Bunun üzerine Padişah, Kavasoğlu İbrahim Pehlivan’a ”Trakya’yı dolaş beğendiğin bir arazi bul ve orayla iskan olunder.

Bugün Büyükmandıra Beldesi’nin üzerinde bulunduğu topraklar, o zamanlar saray atlarının otlakiyesi, aynı zamanda sarayın et, süt ve peynir ihtiyacını karşıladığı için çiftlik olarak kullanılmaktadır. Göç eden soydaşlarımız burayı beğenirler ve iskan edinirler. Bugün bile Beldemizde üretilen süt, peynir ve et o dönemden bugüne kadar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden üretilmektedir. Beldemizde bulunan lokantalarda kullanılan et, peynir, yoğurt ve ayran bunun birer belgesidir. MANDIRA adı belde halkının süt, peynir ve hayvancılıkla uğraşması nedeni ile verilmiştir. Bugünkü yerleşim, alanımız da bunu göstermektedir. 1877 yılında kurulan Beldemizin adı Mandıra iken; nüfusun çoğunluğu ve 1926, 1935 ve 1951 yıllarında gelen göçmen soydaşlarımızla daha da büyüyen Beldemize BÜYÜKMANDIRA adı verilmiştir.

Beldemizde 1955 yılında BELEDİYE kurulmuştur. 1997 nüfus sayımındaki nüfusu 4530’dur. İki İlköğretim Okulu, Çok Programlı Lise, Sağlık Ocağı, iki serbest eczane, iki cami bulunun beldemiz Hürriyet Mahallesi, Hatip Mahallesi, Şamdani Mahallesi ve Paşa Mahallesi olmak üzere dört mahalleye ayrılmıştır. Yaz aylarında beldemizde bulunan Döner Piliç Restaurantları ve Diskobar nedeniyle iç turizm açısından hareketli geçmektedir. Yurtdışındaki vatandaşların tatilleri, yöresel düğünlerin genellikle yaz aylarında yapılması Belde nüfusunu ikiye katlamakta ve aylarında ayrı bir hareketlilik getirmektedir.

Her yıl Mayıs ayının son haftasında 1925 yılından beridir Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmaktadır. Tarih Kırkpınar’dan sonra en çok pehlivanın güreş tuttuğu Er Meydanı Büyükmandıra’dır. Sultan Abdülaziz’in en çok sevdiği pehlivanlardan 1833 yılında Loveç’te doğup, 1864 yılında İstanbul’a gelen Kavasoğlu İbrahim hayatının son günlerini Büyükmandıra’da geçirmiş ve kabri Büyükmandıra’dadır. 140 kiloluk dev cüssesine rağmen çok nazik olması ve protokolü çok iyi bilmesi babasının Bulgaristan’da bir şehrin valisinin kavası olduğundan ileri gelmektedir. Kasabamızda her yıl geleneksel olarak her iki pehlivan adına düzenlenen güreşler 1925 yılından bu yana büyük bir katılım ve coşku ile yapılmaktadır.

Kültür

Mayıs ayının son haftasında Trakya'nın Edirne'den sonra ikinci büyük yağlı güreşleri burada yapılmaktadır. Belde yetiştirdiği pehlivanlarla da ünlüdür. Pomak kültürünün özeliklerini halen taşımaktadır.Beldede Pomakça halen bilinmekte ve konuşulmaktadır.

COĞRAFYA

Büyük mandıra kasabası ergene nehrinin bir km kadar güneyinde olup düzlük bir alanda kurulmuştur. Ayrıca kasabanın batısında çamaşır gölü adı verilen dere bulunmaktadır. kasabanın dağusun'da kopru bulunan kuru bir dere yer alır eski zamanlarda akarmış. Geniş ovalara sahip iyi otlaklarla çevrelenmiştir. Doğusunda sinanlı kasabası.Kuzeyinde Katranca köyü ve güneyinde lahana köyü bulunmaktadır. Kış ayları çok soğuk kuru ve genelde karlı yazları ise çok sıcak geçer.

İklim

Büyükmandıra'da çoğunlukla yazlar kavurucu sıcak kışlar ise çok soğuktur.Yani karasal iklim görünür

Nüfus

Son sayımda 3.547 olduğu belirlenmiştir.

Eğitim

İki ilköğretim okuluna sahip beldede ayrıca çok programlı lise de mevcuttur.

Ekonomi

Büyük Mandıra beldesinde geçim tarım, hayvancılık ve tekstil işinde çalışanlarla sağlanmaktadır. Belde nüfusu iş imkânları yüzünden gittikçe azalmakta, göç genelde ilçeler olan Lüleburgaz ve Babaeski'yedir.

Spor

Belde de 2 futbol takımı bulunmaktadır bunlar Adaspor ve Hürriyetspor'dur.

Dış bağlantılar

Şablon:Babaeski Beldeleri ve Köyleri