Büyük Dönüş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuşa'da devam eden yeniden inşa çalışmaları

Büyük Dönüş (AzericeBöyük qayıdış), Azerbaycan hükûmeti tarafından 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın ardından ve 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması uyarınca daha önce ayrılıkçı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti tarafından fiilen kontrol edilen ve Azerbaycan'ın kontrolüne geçen Karabağ bölgelerinde yeniden inşa programıdır.

Azerbaycan, 9 Kasım 2020'de imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanan 2020 Dağlık Karabağ savaşı sırasında ve sonrasında 1990'larda kontrolünü kaybetiği topraklarının çoğunu geri aldı.[1] Ateşkes, Azerbaycan'ın otoriteyi yeniden kurduğu yerlerde yeniden inşa çalışmalarına izin verdi. Devlet destekli kaynaklar bu planları "Büyük Dönüş" olarak sunmaktadır.[2] Dünya Kent Forumu'nun 11. Oturumunda, Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, büyük maden kirliliğinin, yeniden yapılanmayı ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünü yavaşlatan ana zorluk olduğunu vurguladı.[3]

ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre Azerbaycan hükûmeti, daha önce Ermenistan destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen Dağlık Karabağ çevresindeki bölgelerde yeni yatırımlar aramaktadır. Azerbaycan bu toprakların rehabilitasyonu ve yeniden inşası için bütçeden 1,3 milyar ABD doları ayırdı. Bu fonlar görünüşe göre altyapı, eğitim ve sağlık sektörlerinin yanı sıra kültürel ve tarihi simgelerin rehabilitasyonu için kullanılacaktır. Mayın temizleme, yeniden inşa ve yeniden yerleşim için özel mali hükümler yapılmaya devam edilerek, yeniden yapılanmanın önümüzdeki yıllarda da devam etmesi öngörülmektedir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Azerbaijan starts rebuilding in newly won territories | Eurasianet". eurasianet.org (İngilizce). 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  2. ^ "Azerbaijani President Aliyev announces 'big return' to Karabakh". TASS. 15 Ocak 2021. 21 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  3. ^ "President Ilham Aliyev: During the times of occupation, Armenia planted more than one million landmines". Apa.az (İngilizce). 28 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022. 
  4. ^ Thaivalappil, Maureen. "Azerbaijan". United States Department of State (İngilizce). 29 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2022.