Büyücü (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Büyücü
The Magus
YazarJohn Fowles
ÇevirmenlerMünir H. Göle (Afa Yayınları)
Meram Arvas (Ayrıntı Yayınları)
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1966 (1977'de değiştirilmiş yeni baskısı)
YayımcıLittle Brown

Büyücü (İngilizce özgün adı The Magus), yazar John Fowles'un yazdığı ilk romanıdır. Eser, ilk kez 1966 yılında yayınlandı ve Fowles'un basılan ikinci romanı oldu. Küçük bir Yunan adasına öğretmen olarak giden ve orada kendisini usta bir düzenbazın yarattığı psikolojik yanılsamaların içinde bulan Nicholas Urfe'nin hikâyesini anlatmaktadı.

Roman yayınlandığı dönemde en çok satanlar listesine girdi. Bu başarının bir sebebi de 1960'lara psikoanaliz ve mistizmin çok popüler olmasıydı. Roman, Modern Kütüphane'nin en iyi yirminci yüzyıl romanları listesinde 93. sırada yer aldı. Reader's and Critics' listelerine ise 71. sıradan girdi.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyücü, John Fowles'un yazdığı ilk roman olmasına rağmen 1963'te yayınlanan Koleksiyoncu'dan sonra 1966'da yayınlandı. Eserin 1950'lerde The God Game (Tanrı Oyunu) ismiyle yazmaya başlamıştı. Fowles, romanı yaratırken İngilizce öğretmeni olarak bir süre kaldığı Spetses adasındaki tecrübelerinden yararlandı.[1] 1966'da yayınlanana kadar bölümleri tekrar tekrar yazan Fowles, aldığı olumlu eleştirilere ve kazandığı ticari başarıya rağmen romanın üzerinde çalışmaya devam etti. Eser son haline 1977 yılında kavuştu.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Oxford mezunu, akıllı bir genç olan Nicholas Urfe, Londra'da bir partide Avustralyalı bir kız olan Alison Kelly ile tanışır. Alison ile ilişkisinin ciddileşmesinden korkan Nicholas, bir Yunan adası olan Phraxos'ta İngilizce öğretmenliği yapması yönündeki teklifi kabul eder ve oraya taşınır. Böylece umduğundan daha hızlı gelişen ilişkisinden kaçabilir. Bir Akdeniz adasında yalnız kalan adam çok sıkılır ve depresyona girer. Bu sıkıntılı günlerde de uzun yürüyüşlere çıkar. Yürüyüşlerinin birinde Maurice Conchis isminde, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilere yardım ettiği iddiaları olan zengin bir Yunan ile tanışır. Conchis, evinde yalnız yaşamaktadır.

Nicholas bir anda kendini Conchis'in psikolojik oyunlarının, hayat hakkındaki paradoksal fikirlerinin, gizemli kişiliğinin içinde bulur. İlk başlarda bu tanrıcılık oyunu Nicholas'a şaka gibi görünür fakat olaylar gelişip büyüdükçe Nicholas'ın neyin gerçek neyin sanal olduğunu anlama yeteneği kaybolmaya başlar.

Tercihi ve bilgisi dışında bu oyunun bir oyuncusu olur ve Nazi işgali canlandırmalarının, absürd de Sade oyunlarının, Yunan mitolojisi parodilerinin Conchis'in değil, kendi yaşamının bir parçası olduğunu fark eder.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nicholas Urfe - Yunanistan'a İngilizce öğretmek üzere giden, 25 yaşında, İngiliz adam.
  • Alison Kelly - Nicholas'ın kendisinden kaçmak için Yunanistan'a taşındığı kız arkadaş.
  • Maurice Conchis - Sağlıklı ve akıllı Yunan bir adam.
  • Lily de Seitas - Conchis'in oyunlarına katılan, Nicholas'ın aşık olduğu genç bir kadın.
  • Rose de Seitas - Lily'nin kız kardeşi ve aynı zamanlarda oyunlardaki oyunculardan biri.

Sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitabın sonu belirsizdir. John Fowles, okurlardan iki olası sondan hangisinin olduğunu açıklaması için pek çok mektup aldı. Fakat yazar, buna okuyucunun karar vermesi konusunda ısrar etti.

Sinema filmi[değiştir | kaynağı değiştir]

1968 yılında Guy Green tarafından, romanın sinema filmi çekildi. Filmin senaryosunu John Fowles yazdı. Nicholas Urfe'yi Michael Caine, Maurice Conchis'i Anthony Quinn, Alison'ı Anna Karina, Lily ve Julie'yi Candice Bergen ve Anton'u Julian Glover canlandırdı. Film, Mayorka adasında çekildi. Uyarlama başarısız bulundu. Michael Caine, filmin içinde bulunduğu en kötü film olduğunu çünkü oradaki hiç kimsenin eserin ne hakkında olduğunu anlamadığını itiraf etti. Woody Allen eserle ilgili "Eğer dünyaya bir daha gelseydim, The Magus'su izlemek dışında her şeyi aynı yapardım." açıklamasını yaptı.[2] Filmin DVD'si 17 Ekim 2006'da yayınlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John Ezard, "Obituary: John Fowles" 21 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Guardian, 8 Kasım 2005
  2. ^ Peter Guttridge, "Obituary: John Fowles" 6 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Independent, 8 Kasım 2005

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]