Aşk-ı Memnu (dizi, 2008)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşk-ı Memnu
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürDram
Romantik
UyarlamaAşk-ı Memnu
Halid Ziya Uşaklıgil
SenaristEce Yörenç
Melek Gençoğlu
YönetmenHilal Saral
BaşrolBeren Saat
Kıvanç Tatlıtuğ
Selçuk Yöntem
Hazal Kaya
Nebahat Çehre
Zerrin Tekindor
Nur Fettahoğlu
Tema müziği bestecisiToygar Işıklı
BesteciToygar Işıklı
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı2
Bölüm sayısı79 (bölümleri listesi)
Yapım
YapımcıKerem Çatay
Mekânİstanbul
Gösterim süresi90 dakika
Yapım şirketiAy Yapım
Yayın bilgileri
KanalKanal D (HD)
Görüntü formatı576i (4:3 SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 2008 - 24 Haziran 2010
DurumuSona erdi
Dış bağlantılar

Aşk-ı Memnu, 4 Eylül 2008 ile 24 Haziran 2010 tarihleri arasında Kanal D'de yayımlanan romantik ve drama türündeki Türk televizyon dizisidir. Başrollerini; Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat ve Selçuk Yöntem paylaşmaktadır. Dizi, final bölümüyle Türk dizi tarihinin en yüksek izlenme oranına sahip dizi olarak tarihe geçmiştir. (Toplam izleyicide 23,4 ve AB grubunda 27,1 izlenme oranlarına ulaşmıştır.[1]) Kerem Çatay tarafından yaratılan dizi İstanbul'da aynı evde yaşayan iki insanın yasak aşkını ve etraflarındaki hayatı konu alır. Dizi, Halid Ziya Uşaklıgil'in 1899 yılında yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Aşk-ı Memnu, 2008 yılının en popüler ve en çok izlenen drama dizilerinden biri olmuştur. Final bölümünde dizi, izleyicilerin yaklaşık %73,7'sini ekran başına çekmiştir.[2][3] 2 sezondan oluşan dizi 24 Haziran 2010 tarihinde yayımlanan 79. bölümü ile final yaparak sona erdi. Her yaz sezonunda Kanal D'de yayımlanmasıyla popülaritesini koruyan ve çok izlenen Aşk-ı Memnu, Türk televizyon tarihinin en çok tekrarı yayımlanan televizyon dizilerinden biridir. Dizi, babasının ölümünden sonra Adnan Bey ile evlenen Bihter Yöreoğlu'nu ve eşinin manevi yeğeni Behlül ile yaşadığı yasak aşk üzerinde yoğunlaşır. Bihter ve henüz üniversitede okuyan eğlence düşkünü Behlül'ün, Adnan Bey'den ve evde yaşayan diğer insanlardan gizli bir ilişkisi olur. Onların hayatlarına ve yaşadıkları dramatik olaylara Mademoiselle De Courton (Deniz), Firdevs Yöreoğlu, Peyker Önal, Nihal Ziyagil ve Bülent Ziyagil ile diğerleri de dâhil olur.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli İspanyolca yayın yapan Telemundo kanalı diziyi Pasion Prohibida adıyla yeniden çekmiştir.[4] Ayrıca Romanya'da Fructul Oprit adıyla yeniden çekilmiştir.[5]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Konsept[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşk-ı Memnu Halid Ziya Uşaklıgil'in 1900'de yayımlanan aynı adlı romanından uyarlama bir dizidir.[6] Dizide, İstanbul'un sayılı zenginlerinden biri olan Adnan Bey'in, çok sevdiği karısı İnci öldükten sonra Nihal ve Bülent adlı iki çocuğuyla kalmasından sonra, ikinci bir evlilik yaparak kendisinden çok genç bir kız olan Bihter ile evlenmesi ve Bihter'in kendisini manevi yeğeni Behlül'le aldatmasını konu eder. Bu, romanın ikinci dizi uyarlamasıdır, ilk uyarlama 1975 yılında Halit Refiğ yönetmenliğinde TRT'de yayımlanmıştır.[6] Dizinin yapım şirketi olan Ay Yapım daha öncesinde Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe romanlarından da uyarlama dizi yapmıştır. 2008'in Haziran ayında duyurulan dizinin senaristleri Yaprak Dökümü ve Dudaktan Kalbe'nin de senaryosunu yazan Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu'dur.[7] Hilal Saral'ın yönetmen koltuğuna oturduğu dizinin Kanal D'de yayımlanacağı duyuruldu.[7] Dizi, romandaki dönemde değil günümüzde geçmektedir; karakterler, mekânlar, diyaloglar günümüze adapte edilmiştir. Romanın ilk uyarlama dizisi arasında da işleniş ve karakter özellikleri bakımından farklılıklar vardır. Bihter Ziyagil rolündeki Beren Saat dizinin basın toplantısında bununla ilgili olarak: "...Bu başka bir adaptasyon ve başka bir Bihter... Çok farklı bir drama var. Çok saf bir erkek modelimiz var. Fedakâr, anaç bir anne yok. Kocasını çok yakın akrabasıyla aldatan bir kadın var. Çok tehlikeli birçok karakter var, bunları seyirciye kabul ettirebilirsek çok önemli bir şey yapmış olacağız. Roman günümüze uyarlandığı için geçmişte çekilenden biraz daha farklı. Alışageldiğimiz aşk dizilerindeki o mağdure karakterlerden değil. Hırslarıyla pek çok insanın hayatını kötü yönde etkileyen bir karakter... Çok kınanacak şeyler yapacağı için elimden geldiğince onun bütün çatışmalarını insanlara kabul ettirmeye çalışacağım.” dedi.[7] Aynı basın toplantısında Adnan Ziyagil rolündeki Selçuk Yöntem ise "Zengin ve edebî yönü kuvvetli bir eser Aşk-ı Memnu... Öte yandan tam bir entrikalar zinciri... Bu açıdan bakarsak Dallas bizim yanımızda hafif bile kalır." demecini verdi.[8]

İlk bölüm 4 Eylül 2008'de yayımlandı ve %10,1 reyting ve %31,6 izlenme payı ile günün en çok izlenen programı oldu.[9] Sonraki bölümleri de reyting sıralamasında hep üst sıralarda yer aldı. İki sezon birlikte hesaplandığında dizinin bir bölümünün ortalama reytingi yüzde 14,84'tür.

Bölüm formatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşk-ı Memnu'nun bir bölümü yaklaşık 90 dakikadır. Yeni bölüm yayımlanmadan önce bir önceki bölümün ayrıntılı bir özeti gösterilir. Olay hikâyesi olduğu için bölümler birbirleriyle bağlantılıdır, bölüm genellikle en heyecan verici yerde kesilir ve sonraki bölüm o sahnenin hemen öncesinden başlar. Dizide sık sık müzik eşliğinde karakterlerin yüzlerine yakın çekim yapılır ve mekân görüntülenir. Her bölümden önce karakterin görüntülerinin ve oyuncu isimlerinin olduğu bir jenerik gösterilir.

Çekim yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Vehbi Koç'un, yaz aylarında ailesiyle birlikte ikamet ettiği, bugün “Vehbi Koç Büyükdere Evi” olarak müzeye çevrilen yalı, dizinin ana çekim yeridir. Sarıyer, İstanbul

Dizinin konusu İstanbul'da geçmektedir. Ziyagil ailesinin evi için Koç ailesinin Sarıyer'de bulunan üç katlı, on odalı yalısı kiralandı.[10] Bu yalı dizinin her bölümünde görülmektedir ve olayların çoğu burada gerçekleşir. Evin arka bahçesinde bir sera, Adnan Ziyagil'in atölye olarak kullandığı bir oda ve yalıya ait koru vardır. Evin alt katında evin çalışanları kalmaktadır. Burası dışında, Çatalca'da Arsen Hala'nın çiftliği olarak kullanılan bir ev daha vardır. Yöreoğlu ailesinin ikamet ettiği, dizinin ilk bölümlerinde görülen ve daha sonra satılan yalı Büyükdere Piyasa Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca Behlül'ün Bihter ile beraber kaldığı sahneler için Beykoz Riva'da, 1855 yılında İngilizler tarafından kayıkhane olarak yapılan, günümüzde ise otel olarak kullanılan tarihî taş ev seçildi. Nihal'in okul sahneleri Beyoğlu'nun Karaköy semtindeki Saint Benoît Fransız Lisesinde çekilirken, Behlül'ün devam ettiği üniversite için ise Beşiktaş'taki Galatasaray Üniversitesi seçildi.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin müzikleri Toygar Işıklı'ya aittir. Sanatçı aynı dönemde Yaprak Dökümü ve Dudaktan Kalbe dizilerinin de müziklerini yapmaktaydı. Işıklı dizilere müzik oluştururken senaristi ve yönetmeni dinleyerek, senaryoyu okuyarak her karaktere özgü uygun melodiler tasarladığını söylemektedir. Ayrıca üç dizinin de aşkla ilgili olmasının işini kolaylaştırdığını da belirtmiştir.[11] Aşk-ı Memnu'nun müzikleri enstrümantaldir, genellikle keman ve piyano ezgileri kullanılmıştır. Ayrıca bazı bölümlerde Madcon'a ait "Beggin", Frederic Chopin'e ait "Nocturne in C-sharp Minor", Dmitri Şostakoviç'in "The Second Waltz", Dany Brillant'ın seslendirdiği "Histoire d'Un Amour" ve Beethoven'ın "Moonlight Sonata" parçalarına yer verilmiştir.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakterler (soldan sağa doğru): Beşir, Firdevs Yöreoğlu, Peyker Yöreoğlu, Nihat, "Matmazel" Deniz de Courton, Bülent Ziyagil, Behlül Haznedar, Bihter Ziyagil, Adnan Ziyagil ve Nihal Ziyagil.

Dizide yirmiye yakın oyuncu ana kadroda yer aldı. Dizinin ana kadrosu Ziyagil ailesi ve Melih Bey takımı üzerinden şekillenmektedir. Ziyagil Holding'in sahibi Adnan Ziyagil'i Selçuk Yöntem canlandırmıştır. Adnan Bey, eşini kaybetmiş iki çocuklu, orta yaşlı, zengin bir iş insanıdır. Adnan Ziyagil'in kızı Nihal'i Hazal Kaya, oğlu Bülent'i de Batuhan Karacakaya canlandırdı. Nihal, içine kapanık, 18 yaşında bir genç kızdır; Bülent ise 12 yaşında uyumlu bir çocuktur. Adnan Bey'in ablası Arsen Hanım'ı da Gülsen Tuncer oynadı. Dizinin baş karakterlerinden biri olan Behlül Haznedar'ı Kıvanç Tatlıtuğ oynadı. Behlül, Adnan Bey'in uzaktan bir akrabasıdır, küçük yaşta ailesini kaybedince Adnan Bey onu yanına almış ve çocuğu gibi davranmıştır bu yüzden Behlül ona amca demektedir.

Melih Bey takımı Yöreoğlu ailesinin lakabıdır, bu aile Melih Bey, Firdevs Hanım ve kızları Bihter ve Peyker'den oluşmaktadır. Dizinin ana karakterlerinden biri olan Bihter, bu ailenin küçük kızıdır ve Beren Saat tarafından canlandırılmıştır. Melih, eşi Firdevs'in onu aldattığını öğrenince kalp krizi geçirip ölmüş ve ölmeden önce iflas ettiği için ailesine yüklü miktarda borç bırakmıştır. Dizide yalnızca flashback görüntülerinde yer almış ve Münir Akça tarafından canlandırılmıştır. Bihter, babasının ölümünden annesini suçlamaktadır. Annesi Firdevs'i Nebahat Çehre oynamaktadır. Ailenin büyük kızı Peyker de Nur Fettahoğlu tarafından canlandırılmıştır. Peyker, önceden Behlül'ün sevgilisidir fakat Behlül onu aldatmıştır. Bu ilişkiden kısa bir süre sonra da Nihat Önal'la evlenmiştir.

Kıvanç Tatlıtuğ dizide Behlül Haznedar karakterini canlandırdı.

Ziyagil ailesinin evinde, onlarla uzun yıllardır çalışan Süleyman Efendi ve ailesi de yaşamaktadır. Süleyman Efendi'yi Rana Cabbar, karısı Şayeste'yi Fatma Karanfil ve kızı Cemile'yi Pelin Ermiş oynadı. Bu aile dışında Ziyagiller'in evinde Evren Duyal'ın canlandırdığı Nesrin ve Baran Akbulut'un canlandırdığı Beşir de çalışmaktadır. Beşir bu eve küçük yaşta gelmiştir ve yıllardır Nihal'e aşıktır. Eve Firdevs Hanım'la beraber gelen, Ufuk Kaplan'ın oynadığı Rus asıllı Katya da Ziyagil ailesinin çalışanlarından biridir. Bunların dışında, evde Nihal'i bebekliğinden beri yaşayan, çocuklara bakıcılık, öğretmenlik yapan ve Adnan Bey'e platonik olarak âşık olan Fransız kökenli Deniz karakteri vardır. Evdekilerin genellikle "matmazel" diye hitap ettiği karakteri Zerrin Tekindor oynadı.

Dizideki bir diğer aile Hilmi Önal, eşi Aynur ve oğlu Nihat'tan oluşan Hilmi Bey takımıdır. Hilmi Bey, Firdevs Yöreoğlu ve onunla birlikte Ziyagil ailesine düşmandır. Hilmi karakterini Recep Aktuğ, Aynur'u Zerrin Nişancı ve Nihat'ı İlker Kızmaz canlandırdı.

Dizinin ilk sezonunda Behlül'ün sevgilisi olan Elif'i Eda Özerkan, Firdevs Hanım'ın yakın arkadaşı Sevil'i Gülizar Irmak oynadı. Diziye birinci sezonun sonunda dahil olan ve daha sonra Nesrin'le evlenecek olan balıkçıyı Alay Cihan canlandırdı. Diziye ikinci sezon dahil olan Burçin Oraloğlu “Çetin Özder” karakteri ile Firdevs Hanım'ın zengin iş insanı sevgilisi rolünü oynadı. Aynı sezonda kadroya dahil edilen Zerrin Arbaş Hülya rolünde Firdevs ve Çetin Özder‘in ortak arkadaşı olarak yer aldı.

Sezon özetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1. sezon (2008-2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşk-ı Memnu'nun birinci sezonun ilk bölümü 4 Eylül 2008'de, son bölümü de 18 Haziran 2009'da yayınlandı. 1. sezon 38 bölümden oluşmaktadır ve tüm bölümlerin yönetmenliğini Hilal Saral yapmıştır. İlk sezon genel olarak evli bir kadın olan Bihter'in, kocasının yeğeni olan Behlül'le birbirlerine aşık olmalarını konu alır.

Bihter Yöreoğlu, yakın bir zamanda babası kalp krizi geçirip ölmüş genç bir kadındır. Babasının ölümünden annesi Firdevs'i suçlamaktadır çünkü babası, karısının onu aldattığını öğrendiğinde kalp krizi geçirmiştir. Bihter'in babası Melih ölmeden önce iflas etmiş ve ailesine yüklü bir miktar borç bırakmıştır, Firdevs Hanım'ın lükse düşkünlüğü de bu borcu giderek arttırmaktadır. Firdevs Hanım maddi açıdan rahatlamak için zengin iş insanı Adnan Ziyagil'le evlenmek istemektedir. Adnan Bey, eşini uzun yıllar önce kaybetmiş, iki çocuklu zengin bir adamdır. Bihter, annesinin ona olan ilgisini bilmesine rağmen Adnan'la yakınlaşmış ve onu kendine aşık etmiştir. Firdevs Hanım bu birlikteliğe ikisinin arasındaki yaş farkının çok fazla olmasını bahane göstererek başta karşı çıkmıştır fakat daha sonra Adnan Ziyagil'in maddi açıdan gücü onu bunu kabul etmeye iter. Adnan ve Bihter evlenirler. Adnan Bey'in evinde yeğeni Behlül de yaşamaktadır. Behlül, çapkın bir gençtir daha önceden Bihter'in ablası Peyker'le çıkmış ve onu aldatmıştır bu yüzden Bihter ondan hoşlanmamaktadır. Adnan Bey'in kızı Nihal, içine kapanık bir gençtir ve yıllardır Behlül'e aşıktır fakat Behlül onu kardeşi olarak görmektedir. Bihter ve Behlül zaman geçtikçe birbirlerine aşık olur ama ilk başlarda bunu kabul etmeyip birbirlerinden uzaklaşmaya çalışırlar. Behlül bunun için sevgilisi Elif'le nişanlanır fakat bu işe yaramaz ve birbirlerine ilgileri gittikçe artar. Firdevs Hanım onların arasındaki ilişkiyi ilk fark eden kişidir ve kızının evliliğini korumak için Behlül'ün ilgisini Nihal'e yönlendirmeye çalışır.

2. sezon (2009-2010)[değiştir | kaynağı değiştir]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşk-ı Memnu, zaman içinde bazı tepkilere yol açtı. Büyük oranda izleyici kitlesine sahip olmasına karşın, bazı kesimler tarafından Aşk-ı Memnu'ya cephe alındı. Dizide fazla cinsellik, aldatma ve ahlaksızlık olduğu savunuldu ve defalarca RTÜK'e şikâyet edildi. Televizyon camiasında bazı kişiler dizinin Türk aile yapısına uygun olmadığını söylemesine rağmen dizi hem dünyada hem de Türkiye'de ilgi çeken büyük bir yapım oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dizinin romanın asıl öyküsünden saptığını ve fazla cinsellik içerdiğini belirterek diziyi RTÜK'e şikâyet etti. Aşk-ı Memnu, 2009 yılının RTÜK'e en çok şikâyet edilen televizyon dizisi oldu. Dizi sevişme sahneleri nedeniyle birkaç kez ceza almıştır.

Final[değiştir | kaynağı değiştir]

"Veda"[değiştir | kaynağı değiştir]

İki sezon boyunca yayınlanan, 4 Eylül 2008'de tarihinde başlayıp, 24 Haziran 2010 tarihinde sonlanan dizinin son bölümünde; Bihter ile Behlül arasında geçenleri bilen evin hizmetkârlarından Beşir, gördüklerini Adnan'a anlatmıştır. Beşir'in anlatması ile aldatıldığını öğrenen Adnan'ın öfkelenmesi ve yaşanılanlar nedeni ile Nihal ve Behlül'ün evliliği ile aşkına karşılık bulamadığını sanan Bihter'in intihar etmesi konu edinilmiştir. Bihter'in ölümünün ardından evden kaçan Behlül, kabri başında Bihter'e uzaklara gideceğini söylemiştir. Adnan ve çocukları, çocukların mürebbiyesi ile eski hizmetkarları da yanına alarak yeni bir hayata başlamışlardır. Dizinin duygusal bir veda ile birlikte son gösterimi olan 79. bölümü[12] Türk televizyon dizileri izlenme rekorları arasında 73.7 izlenme payı ile ilk sıraya yerleşmiştir.[13]

24 Haziran 2010 Aşk-ı Memnu "Veda" adlı final bölümünde Bihter'in intihar sahnesi.

Dizinin finali için sinema oyuncusu Filiz Akın, “Beklediğimize değdi. Ben finalden memnun kaldım. Bihter'in ölümüne kadar çok güzeldi. Ama Behlül’ün mezar başındaki sahnesi daha doğal olabilirdi. Yapıştırma sakal falan olmamalıydı”, Selda Alkor, “Beren Saat'i gerçekten kutluyorum, harika oynamış. Kendini vurmadan önceki ruh halini o kadar güzel vermiş ki, bizler gibi yıllarca piyasanın önemli oyuncularından olacağına inanıyorum. Zaten ondaki yeteneği yarışmada da görmüştüm. Finale bayıldım.”, Nilgün Belgün, “Keşke sakalını daha hafif yapsalardı ya da biraz uzamasını bekleselerdi. Bana o sahne fazla abartı geldi. Baba kız konuşmaları çok etkileyiciydi. Behlül'ü Türk filmlerindeki kör kemancılara benzettim. Yapaylık sakallarla başladı.”, Bihter karakterini canlandıran Beren Saat, “Bihter'i oynamak ruhen beni çok doyurdu.” demiştir. Son bölümü Kuruçeşme Suada da izleyen dizi ekibi ve 400 kişinin katılımıyla gerçekleşen veda gecesinin 350 bin TL'lik geliri Baba Beni Okula Gönder kampanyasına bağışlanmıştır. Dizinin son bölümünün çalışmaları 1.5 ay sürmüştür.[14][15][16] Finali Suada'da izleyen Aşk-ı Memnu dizi ekibi finalde gözyaşlarını tutamazken, dizi yapımcısı Kerem Çatay, dizinin finalinin istenilen şekilde olduğunu söylemiştir.[17]

Diğer medya ürünleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Soundtrack[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşk-ı Memnu Orijinal Dizi Müzikleri
Çeşitli sanatçılar soundtrack'i
YayımlanmaAğustos 2012
Süre42:36
DilTürkçe
ŞirketArven Müzik Film

Aşk-ı Memnu film müziği albümü 2012 yılında çıktı. Albümde genel olarak keman ve piyano ezgileri hakimdir ve tüm şarkılar Toygar Işıklı tarafından yapıldı. Albümde sözleri olan tek şarkı "Bir Günah Gibi"dir ve bir Ajda Pekkan ve Işıklı düetidir.

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

No. Başlık Süre
1. "Aşk-ı Memnu Jenerik Müziği"   1:37
2. "Bir Günah Gibi"   4:09
3. "Konaktaki Yalnızlık (Adnan & Bihter)"   1:01
4. "Aşka Ağıt"   1:07
5. "Tüm İzlerini Sildim"   1:42
6. "Yasak Aşk (Bihter & Behlül)"   1:33
7. "Emanetin Bende Saklı"   1:31
8. "Aşka Teslim"   1:06
9. "Dokunuş"   1:15
10. "Kalbimi Yok Mu Sayayım?"   1:24
11. "Şikayetim Kendimden"   1:31
12. "Bu Sır Elbet Çözülür"   1:02
13. "İmkansızdık"   1:08
14. "Uçurumdun Sen"   1:20
15. "Beşir"   1:50
16. "Bahar Yine Gelir Mi?"   1:20
17. "Kalbimi Benden Alın"   1:04
18. "Çaresizlik Ölüm Gibi"   0:54
19. "Sır"   1:00
20. "Beni Ağlatmayın"   1:01
21. "Nihal"   1:10
22. "Söyleyemediklerim (Matmazel)"   1:05
23. "Seni Beklemek"   1:03
24. "Yıkık Hayaller"   1:30
25. "Hayalperest"   1:00
26. "Hatıran Bende Saklı"   1:18
27. "Bihter (İntihar)"   1:06
28. "Sonu Belli Bir Hikâye"   2:23
29. "Küçük Umutlar"   0:55
30. "Eskiden"   0:55
31. "Yeni Güne Uyanış"   0:52
32. "Kum Saati Doluyor"   0:33
33. "Yasak Aşk (Remix)"   4:51
Toplam süre:
42:36

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Sezon finali Çekilen
bölüm
sayısı
Bölüm
aralığı
Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Perşembe 20.00 4 Eylül 2008 18 Haziran 2009 38 1-38 2008-2009 Kanal D
2. sezon 3 Eylül 2009 24 Haziran 2010
(Final)
41 39-79 2009-2010

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer ülkelerde gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Kanal(lar) Gösterim tarihi Bitiş İsim
Bosna-Hersek Bosna-Hersek Hayat TV 1 Eylül 2014 14 Nisan 2015 Strasti orijenta
İran İran Gem Classic 1 Ağustos 2011 عشق ممنوع
Slovenya Slovenya PopTV 14 Eylül 2010 Halen Prepovedana ljubezen
Bulgaristan Bulgaristan bTV

Nova tv Diema Family

1 Aralık 2010

2012

2016

1 Temmuz 2011

2013

Забраненият плод
Hırvatistan Hırvatistan Doma TV 3 Ocak 2011 14 Mart 2011 Strasti Orijenta
Pakistan Pakistan Urdu1 23 Haziran 2012 14 Kasım 2012 عشق ممنوع
Romanya Romanya Pro TV 27 Şubat 2012 15 Ekim 2012 Iubire ascunsă
Sırbistan Sırbistan Prva Srpska Televizija 16 Mayıs 2011 Halen Zabranjeno voće
Yunanistan Yunanistan ANT1 2011 sonlarında Πειρασμός
Suudi Arabistan Suudi Arabistan MBC4 العشق الممنوع
Macaristan Macaristan TV2 2012 2012 Tiltott szerelem
Endonezya Endonezya MNCTV Forbidden Love
Malezya Malezya RTM TV2
Singapur Singapur MediaCorp TV12 okto
Hong Kong Hong Kong TVB Pearl 慧眼
Çin Çin Cumhuriyeti Public Television Service 慧眼
Fas Fas 2M TV العشق الممنوع
Karadağ Karadağ TV In Zabranjeno voće
Şili Şili Canal 13 9 Temmuz 2014 5 Mart 2015 Amor Prohibido
Peru Peru Latina Television 23 Kasim 2015 20 Temmuz 2016 Amor Prohibido
Letonya Letonya LNT 14 Temmuz 2014 30 Ekim 2014 Kārdinājuma varā
İsrail İsrail Viva Plus 2014 2014 אהבה אסורה
Ukrayna Ukrayna 1+1 7 Eylül 2015 25 Aralık 2015 Заборонене кохання
Slovakya Slovakya TV Doma 2 Şubat 2015 24 Haziran 2015 Zakázaná láska
Tunus Tunus NESSMA TV العشق الممنوع
Mısır Mısır Play Hekayat | MBC Masr 2 العشق الممنوع
Ekvador Ekvador Gama Tv 16 Mart 2016 26 Ekim 2016 Amor Prohibido
Arjantin Arjantin Telefe 4 Temmuz 2016 9 Aralık 2016
Uruguay Uruguay Canal 10 16 Ocak 2017 28 Temmuz 2017
Angola Angola ZAP Novelas 14 Şubat 2017 18 Eylül 2017 Amor Proibido
Mozambik Mozambik
Çekya Çekya Kino Barrandov 20 Ağustos 2017 5 Ağustos 2018 Zakázaná láska
Brezilya Brezilya Band 18 Aralık 2017 Halen Amor Proibido
Uyarlama
Ülke Kanal Yayın Başlangıcı Yerel İsmi
 Hindistan Star Plus 2017 Dil Sambhal Jaa Zara
 ABD Telemundo 2013 Pasión prohibida
 Romanya Antena 1 2018 Fructul oprit

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Turquía sueña con el amor prohibido". lavanguardia.com. 30 Haziran 2010. 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 
  3. ^ Famous TV series Aşk-ı Memnu to be shot in US 24 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  6. ^ a b "33 Yıl Sonra Aşk-ı Memnu". Hurriyet.com.tr. 26 Haziran 2008. 28 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  7. ^ a b c "AŞK-I MEMNU" 33 yıl sonra yeniden". milliyet.com.tr. 2 Eylül 2008. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  8. ^ "Dallas bile hafif kalır". hurriyet.com.tr. 3 Eylül 2008. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  9. ^ "TRT'nin yaptığı yobazlıktır". hurriyet.com.tr. 5 Eylül 2008. 24 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  10. ^ ""Yaprak Dökümü" Lazın Köşkü'nde, "Binbir Gece" Afif Paşa Yalısı'nda". milliyet.com.tr. 20 Eylül 2008. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  11. ^ "İyi müzik diziyi alıp götürür". hurriyet.com.tr. 13 Eylül 2008. 28 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2014. 
  12. ^ Aşk-ı gözyaşı 28 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  13. ^ Aşk-ı Memnu Veda Bölümü hasılatta da rekor kırdı 29 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gazete Vatan. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  14. ^ Bu final yıllarca konuşulur 27 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Mynet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  15. ^ Bu gece unutulmaz 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hürriyet. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  16. ^ Aşk-ı Memnu'nun finali için ünlüler ne söyledi? 29 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beyaz Gazete. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.
  17. ^ "Aşk-ı Memnu" veda gecesinde muhteşem final... 28 Haziran 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. CNNTÜRK. 28 Haziran 2010 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]