Aziz Azmet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aziz Azmet, (d. 1 Ocak 1947 - ö. 2 Kasım 2018), Türk müzisyen. Silüetler, Moğollar ve 3 Hürel ile beraber çalışmaları vardır.

Moğollar öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aziz Azmet müzik hayatına ilk olarak Meteorlar grubu ile başlamıştır. Bu grupta bas gitarla beraber vokal de yapmıştır. Grupla beraber düzenleme parçalar üstünde çalışan Azmet'in 1964'te kaydedilip 1966'da piyasaya sürülen iki plağı vardır.

1967 yılında müzik hayatına devam eden Mesut Aytunca'nın Silüetler grubuna gitarist ve vokalist olarak girmiştir. Grupla aynı adı taşıyan uzun çalarda grubun yaptığı İngilizce düzenlemeleri Aziz Azmet söylüyordu. Burada, daha sonra Moğollarda beraber çalışacağı, Murat Ses ile beraber müzik yapmıştır.

Moğollar[değiştir | kaynağı değiştir]

1967'de Silüetler'den ayrılan Azmet ve Ses beraber Moğollar'ı kurdu. Grubun ilk müzikal çalışmaları Beatles ve Rolling Stones gibi İngiliz gruplarından etkilenmişti. Azmet-Ses ikilisi grubun şarkı yazarlığını ve düzenlemelerini yapıyordu. 1968'de Fitaş konseri ile konserlerine başlayan Moğollar, müzikal tempolarıyla da dikkat çekiyordu. Grubun o zamanki en büyük hiti olan Dağ ve Çocuk'un sözlerini yazan Aziz Azmet, grup geleneksel müziklere doğru kayınca ayrılmaya karar verdi. Kısa bir süre Ersen'in vokal yaptığı dönemlerde grupta müzisyen olarak yer almış ama daha sonra gruptan ayrılmıştı.

Solo çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1970'te sözü ve müziği kendine ait Beni Hiç Bırakma / Hiç İstemem plağı ile solo kariyerine başladı. 1971'de Yollar / Hele Hele Gel plağında kendisine Bunalımlar eşlik etti ve bu ekip bazı konserler de verdi. Son plağı olan 1972 çıkışkı On Beşinde Aldım Sazı / Haram'da 3 Hürel'le çalıştı. Beraber konserlere çıkan dörtlü, 1972 Şubat'ında yollarını ayırdı.

Müzik dışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Müziği bırakıp iş hayatına atılan Aziz Azmet, 2006 yılında Son Osmanlı Yandım Ali filminde de rol almıştı.