Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası
Azərbaycan Dövlət Simfonik Orkestri
Mugam Festivali, 2009
KurucuÜzeyir Hacıbeyov
Kuruluş tarihi1920
KonumBakü, Azerbaycan

Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası (Hacıbəyov adına Azərbaycan Dövlət Simfonik Orkestri) 1920 yılında besteci Üzeyir Hacıbeyov'un isteği üzerine Sovyetler Birliği'nin ilk orkestralarından biri olarak kuruldu. Azerbaycan Devlet Akademik Filarmonisi'ne bağlıdır.

Rhené-Baton ve Otto Klemperer gibi besteciler orkestranın kurulmasına ve eğitilmesine yardımcı olmak üzere yurt dışından davet edildi. 1938'den 1984'e kadar Hacıbeyov'un yeğeni Niyazi orkestrayı yönetiyordu. Onun ölümünden sonra orkestra şefliğini Azerbaycan Halk Sanatçısı Profesör Rauf Abdullayev gerçekleştirdi.[1] Orkestra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İsviçre, İtalya, Türkiye ve Mısır dahil olmak üzere birçok ülkeyi gezdi.[2]

Şefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nigar ƏLIYEVA Fərəh ƏLIYEVA. "AZƏRBAYCANIN BAŞ ORKESTRI NIyazI epoxası (ARDI)". Musiqi Dunyasi (Azerice). 24 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020. 
  2. ^ "Azərbaycan Dövlət Simfonik Orkestri" (Azerice). 25 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020.