Azerbaycan'ın su kaynakları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hazar Denizi sahili, Hövsan, Bakü.

Azerbaycan'ın su kaynakları uzun bir jeolojik zaman çerçevesinde oluştu ve o dönemde önemli ölçüde değişti. Bu, özellikle ülkenin tamamında bulunan eski nehirlerin kalıntıları tarafından kanıtlanmaktadır. Ülkenin su kaynakları doğal kuvvetler ve insanlar tarafından gerçekleştirilen endüstriyel faaliyetlerin etkisi altında sürekli değişmektedir. Yapay nehirler (kanallar) ve göletlerde Azerbaycan su kaynaklarının bir parçasıdır.

Azerbaycan hidrografisi temel olarak Hazar Denizi havzasına aittir.[1]

Nehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan'daki tüm nehirlerin aktığı Hazar Denizi havzasının bir haritası.
Kura ve Aras, Azerbaycan'ın en uzun nehirleridir ve bunların havzası ülkenin çoğunu kapsar
Nahçıvan, Azerbaycan ile İran sınırındaki Aras Nehri.

Nehirler, Azerbaycan su kaynaklarının en önemli bölümünü oluşturuyor. Azerbaycan'da çeşitli uzunluklarda 8359 nehir var. Bunlardan 8188 tanesi 25 kilometre (16 mi)'den daha kısadır. Sadece 24 nehir 100 kilometre (62 mi)'den uzundur.

Ülke çapında akan en büyük nehirler:[2]

Göller[değiştir | kaynağı değiştir]

Göygöl Gölü

Sarnıçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

En büyük su depoları:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Inland waters". State Land and Cartography Committee (Azerbaijan). 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 
  2. ^ a b c "Rivers, Lakes and Reservoirs of Azerbaijan Republic". Ministry of Ecology and Natural Resources (Azerbaijan). 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]