Ay tanrılarının listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Selene ve Endymion

Mitolojide, bir ay tanrısı, bazen bir kişileştirme olarak, Ay tanrısı veya tanrıçasıdır. Bu tanrılar kültüre bağlı olarak çeşitli işlevlere ve geleneklere sahip olabilirler, ancak bunlar genellikle birbirleriyle ilişkilidir. Çoğu eski dinlerde bir tür Ay ibadeti bulunabilir.

Ay tanrılarının listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Afrikalı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Mitoloji / Din Detaylar
Abuk Dinka Bereket, ahlak, yaratıcılık ve sevgi tanrıçası
Ala Igbo Doğurganlık, ahlak ve yaratıcılık tanrıçası
Gleti Dahomean
Mawu Dahomean
Iah Mısırlı
iNyanga Zulu Ay Tanrıçası
Khonsu Mısırlı Khonsu şahin başlı bir tanrı olarak tasvir edilmiştir, ancak çoğunlukla genç bir Mısırlı gibi yandan tutam saçları olan genç bir adam olarak tasvir edilir. Aynı zamanda bir zaman tanrısıydı. Kültünün merkezi, Amun ve Mut'la üçlü bir araya geldiği Thebes'teydi. Khonsu aynı zamanda zaman ve ay ölçümlerinde de yer alan Thoth ile sıkı bir ilişki içindeydi.
Thoth Mısırlı Bilgelik, sanat, bilim ve yargı tanrısı
Ela-Opitan Yoruba

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Resim Mitoloji / Din Detaylar
Arianrhod Galler
Artemis
Istanbul Archaeology Museums, Statue of Artemis, marble, Mytilene, Lesbos, a copy of a 4th BC type.jpg
Yunan Artemis, av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, iffet ve Ay'ın eski Yunan tanrıçasıdır.[1][2] Zeus ve Leto'nun kızı ve Apollon'un ikiz kız kardeşidir.[3] Roma tanrıçası Diana ile kapsamlı bir şekilde birleştirilmiştir. Cynthia adlı sıfatı Ay'ın Yunan kişiliği Selene ve Romalı Diana için de kullanıldı.[4]
Artume Etrüsk
Ataegina
Ataecina. Mármol del artista Pedro Roque DSC 0572r1.jpg
Lusitanya
Bendis
Artemis Bendis Louvre CA159.jpg
Trakyalı
Diana
Cametti Diana.jpg
Roma Diana, Roma ve Helenistik dinlerde bir tanrıçadır ve öncelikle kırsal kesimin, avcıların, kavşakların ve Ay'ın tanrıçası olarak kabul edilir. Eşdeğeri Yunan tanrıçası Artemis'dir (yukarıya bakınız).
Elatha İrlandalı Elatha, İrlanda mitolojisinde Fomor halkının kralıydı. Babası Delbáeth'in yerini aldı ve yerine Ériu'nun annesi olan oğlu Bres geçti .
Hekate
Hecate Chiaramonti Inv1922.jpg
Yunan Ay'la ilişkili olmasına rağmen, Hekate aslında bir ay tanrıçası olarak kabul edilmez.
At Slav
Hjúki ve Bil İskandinav
Ilargi Bask
Kuu Fince
Losna Etrüsk
Luna
Luna statue.jpg
Roma
Mano Sámi
Máni
Máni and Sól by Lorenz Frølich.jpg
İskandinav Máni, İskandinav mitolojisinde Ay'ın kişileştirilmesidir. Máni için ilk kişileştirme 13. yüzyılda daha önceki geleneksel kaynaklardan derlenen Poetic Edda'da yapılmıştır ve 13. yüzyılda Snorri Sturluson tarafından yazılan Prose Edda'da tasdik edilmiştir. Her iki kaynak da onun kişileştirilmiş güneşin Sól'un kardeşi ve Mundilfari'nin oğlu olduğunu belirtirken, Nesir Edda, göklerde Hjúki ve Bil'in çocukları tarafından takip edildiğini ekliyor.
Meness Leton
Phoebe Yunan
Selene
Clipeus Selene Terme.jpg
Yunan
Üçlü Tanrıça
Triple-Goddess-Waxing-Full-Waning-Symbol.svg
Vika

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ainu mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Kunnechup Kamui

Anadolu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jie Lin, Ay'ı gece gökyüzünde taşıyan Tanrı [5]
  • Chang Xi Yılın on iki ayına karşılık gelen on iki ayın annesi
  • Chang'e Ay'da yaşayan ölümsüz
  • Tai yin xing jun (太 陰星君 Tàiyīn xīng jūn) Taoculuk ve Çin halk dininde görülür.[6] [7]
  • Tu'er Ye Ay'da yaşayan tavşan tanrısı
  • Wu Gang Ay'da yaşayan ölümsüz

Elam[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Napir

Hindu Mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hindu ay tanrısı Chandra, göksel arabasına biniyor
  • Tanrı Chandra veya Soma, Ay tanrısı

Hurri-Urartu[değiştir | kaynağı değiştir]

Endonezya mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Ratih
  • Tanrıça Şilewe Nazarate

Japon mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Myeongwol [8]

Mari mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Tõlze

Filipin mitolojileri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kabigat (Bontok mitolojisi): Chal-chal'ın oğlunun başını kesen ay tanrıçası; eylemi, kafa avcılığının kökenidir [9]
  • Bulan (Ifugao mitolojisi): geceden sorumlu ay tanrısı [10]
  • Ay Tanrısı (Ibaloi mitolojisi): Kabunian'ı henüz bir eşi olmadığı için alay eden tanrı [11]
  • Delan (Bugkalot mitolojisi): Güneş ve yıldızlarla ibadet edilen ayın tanrısı [12]
  • Bulan (Ilocano mitolojisi): Yas tutan Abra'yı rahatlatan ay tanrısı [13]
  • Bulan (Pangasinense mitolojisi): Loş sarayı yıldızlar haline gelen sürekli ışığın kaynağı olan neşeli ve yaramaz ay tanrısı; hırsızların yollarına rehberlik eder [14]
  • Mangetchay'in Karısı (Kapampangan mitolojisi): Güzelliği büyük savaşı ateşleyen kızları dünyaya getiren Mangetchay'in karısı; Ay'da yaşıyor [15]
  • Mayari (Kapampangan mitolojisi): kardeşi Apolaqui [16] ile savaşan ay tanrıçası
  • Apûng Malyari (Kapampangan mitolojisi): Pinatubo Dağı'nda yaşayan ay tanrısı ve sekiz nehrin hükümdarı [17]
  • Mayari (Tagalog mitolojisi): ay tanrıçası;[18] bazen tek gözlü olduğu tespit edildi;[19] Bathala'nın kızı ve geceleri dünyanın hükümdarı [20]
  • Dalagang nasa Buwan (Tagalog mitolojisi): ayın bakiresi [21]
  • Dalagang Binubukot (Tagalog mitolojisi): Aydaki kapalı bakire [21]
  • İsimsiz Ay Tanrısı (Tagalog mitolojisi): Rajo'nun hırsızlığını dürtükleyerek bir tutulmaya yol açan gece bekçisi [22]
  • Bulan-hari (Tagalog mitolojisi): Bathala tarafından Pinak halkına yardım etmek için gönderilen tanrılardan biri; yağmurun yağmasını emredebilir; Bitu-in ile evli [23]
  • Bulan (Bicolano mitolojisi): Dagat ve Paros'un oğlu; Daga'nın isyanına katıldı ve öldü, vücudu Ay oldu.[24] Başka bir efsanede, o yaşamaktadır ve kesilmiş kolundan toprak kurulmuştu ve gözyaşlarından nehirler ve denizler kuruldu [25]
  • Haliya (Bicolano mitolojisi): Ay tanrıçası [26]
  • Libulan (Bisaya mitolojisi): Lidagat ve Lihangin'in bakır gövdeli oğlu; büyük isyan sırasında Kaptan'ın öfkesiyle öldürüldü; vücudu ay oldu [27]
  • Bulan (Bisaya mitolojisi): Günahkarları aydınlatan ve geceleri onlara rehberlik eden ay tanrısı [28]
  • Launsina (Capiznon mitolojisi): Güneşin, Ay'ın, yıldızların ve denizlerin tanrıçası ve en sevileni.[29]
  • Diwata na Magbabaya (Bukidnon mitolojisi): sadece Magbabaya olarak anılır; bir adama benzeyen iyi yüce tanrı ve yüce plancı; Dünyayı ve ilk sekiz elementi, yani bronz, altın, madeni paralar, kaya, bulutlar, yağmur, demir ve suyu yarattı; elementleri kullanarak denizi, gökyüzünü, Ay'ı ve yıldızları da yarattı; her şeyi dileyen saf tanrı olarak da bilinir; Banting [30] adlı krallıkta yaşayan üç tanrıdan biri
  • Bulon La Mogoaw (T'boli mitolojisi): iki yüce tanrıdan biri; Kadaw La Sambad ile evli; evrenin yedinci katmanında yaşıyor [31]
  • Ay Tanrısı (Maranao mitolojisi): Güzel bir genç kadın olarak antropomorfik bir biçimde tasvir edilen ilahi varlık; melekler onun arabacıları olarak hizmet ediyor [32]

Semitik mitoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustronezya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Andriambahomanana ( Malgaş mitolojisi )
  • Tanrıça Lona ( Hawai mitolojisi )
  • Tanrı Avatea ( Polinezya mitolojisi )
  • Tanrı Fati (Polinezya mitolojisi)
  • Tanrıça Hina (Polinezya mitolojisi)
  • Tanrıça Mahina (Polinezya mitolojisi)
  • Tanrı Marama (Polinezya mitolojisi)

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Aztek mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Coyolxauhqui
  • Tanrıça Metztli
  • Tanrı Tecciztecatl (bkz Metztli )

Cahuilla mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Menily [33]

Hopi mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Muuya

İnka mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Mama Killa
  • Tanrıça Ka-Ata-Killa
  • Tanrı Coniraya

Inuit mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Alignak
  • Tanrı Igaluk
  • Tanrı Tarqiup Inua

Lakota mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Hanwi 

Maya mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Awilix ; Xbalanque onun ölümlü (erkek) enkarnasyonuydu
  • Maya ay tanrıçası

Muisca mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrıça Huitaca
  • Tanrıça Chía

Pavni mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Pah 

Tupi Guarani mitolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Abaangui
  • Tanrıça Arasy
  • Tanrı / Tanrıça Jasy (cinsiyet kabileye bağlıdır)

Vudu[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tanrı Kalfu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shen (2018), p. 60
  2. ^ Sacks (1995), p. 35
  3. ^ Neils (2003), p. 117
  4. ^ Pannen, p. 96 1 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ 太上洞真五星秘授经
  6. ^ Overmyer (1986).
  7. ^ Fan, Chen 2013. p. 23
  8. ^ "Song of Sun and Moon". Encyclopedia of Korean Folk Culture. 22 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2020. 
  9. ^ Jenks, A. (1905). The Bontoc Igorot. Manila: Bureau of Printing.
  10. ^ Bimmolog, H., Sallong, L., Montemayor, L. (2005). The Deities of the Animistic Religion of Mayaoyao, Ifugao.
  11. ^ Moss, C. R. (1924). Nabaloi Tales. University of California Publications in American Archaeology, 227–353.
  12. ^ Wilson, L. L. (1947). Ilongot Life and Legends. Southeast Asia Institute.
  13. ^ Alacacin, C. (1952). The Gods and Goddesses. Historical and Cultural Data of Provinces.
  14. ^ Eugenio, D. L. (2007). Philippine Folk Literature: An Anthology. University of the Philippines Press.
  15. ^ Jose, V. R. (1974). Creation and Flood Myths in Philippine Folk Literature. UP .
  16. ^ Fansler, D. S. (1921). 1965 Filipino Popular Tales. Hatboro, Pennsylvania: Folklore Assosciates Inc.
  17. ^ Nicdao, A. (1917). Pampangan Folklore. Manila.
  18. ^ Calderon, S. G. (1947). Mga alamat ng Pilipinas. Manila : M. Colcol & Co.
  19. ^ Jocano, F. L. (1969). Philippine Mythology. Quezon City: Capitol Publishing House Inc.
  20. ^ Ramos, M. (1990). Philippine Myths, Legends, and Folktales. CreateSpace Independent Publishing Platform
  21. ^ a b Pardo, F. (1686–1688). Carte [...] sobre la idolatria de los naturales de la provincia de Zambales, y de los del pueblo de Santo Tomas y otros cicunvecinos [...]. Sevilla, Spain: Archivo de la Indias.
  22. ^ Beyer, H. O. (1912–30). H. Otley Beyer Ethnographic Collection. National Library of the Philippines.
  23. ^ Eugenio, D. L. (2013). Philippine Folk Literature: The Legends. Quezon City: University of the Philippines Press
  24. ^ Beyer, H. O. (1923). Ethnogrphy of the Bikol People. vii.
  25. ^ Arcilla, A. M. (1923). The Origin of Earth and of Man. Ethnography of the Bikol People, vii.
  26. ^ Tiongson, N. G., Barrios, J. (1994). CCP Encyclopedia of Philippine Art: Peoples of the Philippines. Cultural Center of the Philippines.
  27. ^ Miller, J. M. (1904). Philippine folklore stories. Boston, Ginn.
  28. ^ Buyser, F. (1913). Mga Sugilanong Karaan.
  29. ^ Cruz-Lucero, R., Pototanon, R. M. (2018). Capiznon. With contributions by E. Arsenio Manuel. In Our Islands, Our People: The Histories and Cultures of the Filipino Nation, edited by Cruz-Lucero, R.
  30. ^ Unabia, C. C. (1986). THe Bukidnon Batbatonon and Pamuhay: A Socio-Literary Study. Quezon City : UP Press.
  31. ^ Casal, G. (1978). The T'boli Creation Myth and Religion. T'boli Art: in its Socio-Cultural Context, pp. 122–123
  32. ^ Talaguit, C. J. N. (2019). Folk-Islam in Maranao Society. History Department, De La Salle University – Manila.
  33. ^ "Menily, the Cahuilla moon goddess (Menilly, Menil, Man-El)". www.native-languages.org. 6 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]