Ayşegül Aydın'ın öldürülmesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayşegül Aydın'ın öldürülmesi
Tarih12 Temmuz 2021
MekânPelitli, Gebze
TürCinayet
Can kaybı1
SoruşturmaGebze Cumhuriyet Başsavcılığı
HükümlüMuhammed Atikullah (Afgan uyruklu)
Suçlama• Çocuğa karşı bir suçu gizlemek ve delillerini ortadan kaldırmak amacıyla kasten öldürme
• Çocuğun nitelikli cinsel istismarı
• Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma
HükümAğırlaştırılmış müebbet ve 30 yıl hapis

12 Temmuz 2021'de 16 yaşındaki Ayşegül Aydın'a, Afganistan uyruklu 20 yaşındaki şüpheli Muhammed Atikullah[a] tarafından Gebze'nin Pelitli mahallesinde cinsel istismar teşebbüssünde bulunuldu. Şüpheli Muhammed Atikullah, Aydın'ı bir taşla kafasından yaraladı ve Aydın bunun sonucunda beyin hasarı aldı. Muhammed Atikullah olaydan sonra açılan soruşturma kapsamında yakalanarak tutuklandı. 22 Kasım 2021 tarihinde, uzun süredir bitkisel hayatta olan Aydın'ın ölmüş olduğu açıklandı. Olay, Türkiye'deki Afganlar ve göçmenler ile kadın cinayetleri hakkında protesto ve tartışmalara neden oldu.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayşegül Aydın, Metin ve Şükran Aydın çiftinin kızı olarak doğdu. Aydın, medya kaynaklarına göre 16 veya 17 yaşındaydı. Gebze'nin Pelitli bölgesinde yaşayan Aydın, Esat adında bir erkek kardeşe sahipti. Saldırının gerçekleşmesinden önce Aydın, pilot olmak istediğinden ötürü dershaneye gitmekteydi. Babasında epilepsi hastalığı olan Aydın'da da benzer bir hastalık vardı.[1]

Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Saldırı, Gebze’nin Pelitli Mahallesi’nde 12 Temmuz 2021 tarihinde meydana geldi. Dershaneden halk otobüsü ile dönmekte olan Aydın, durakta indikten sonra kardeşi Esat Aydın'ı kendisini arabayla alması için aradı, ancak Esat Aydın bölgede olmadığı için telefonu açmadı.[1] Aydın ile aynı durakta inen Afganistan uyruklu 20 yaşındaki şüpheli Muhammed Atikullah kamera kayıtlarına göre Aydın'ı takip etmeye başladı. Şüpheli, Aydın'ı evine 200 metre kala boğazından tutarak ağaçlık bir alana sürükledi ve cinsel istismar girişiminde bulundu. Muhammed Atikullah daha sonra Aydın'ın başını bir taş ile pek çok kez vurarak yaraladı. Bilincini kaybeden Aydın'ı yol kenarına sürükleyen şüpheli, yakınlarda bulunan bir palet fabrikasındaki kişilerin yanına giderek yolda baygın bir kişiyi gördüğünü söyleyerek yardım istedi.[2][3]

İşten dönmekte olan Esat Aydın evin yakınlarında toplanmış olan kalabalığa gelerek kız kardeşinin yerde yatmakta olduğunu gördü ve babasına haber verdi. Olayı duyan Aydın'ın babası Metin Aydın olay yerine geldi. Esat Aydın, kardeşinin epilepsi krizleri dolayısıyla ilk başta durumdan şüphelenmediğini belirtti. Esat'ın ifadesine göre şüpheli Muhammed Atikullah da olay yerinde toplanmış kalabalığın arasındaydı ve olayı gördüğünü ve Aydın'ın yanında düştüğünü söylemekteydi.[1]

Sonrasında yaşanan gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın'ın hastaneye kaldırılması ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

İhbar üzerine gelen ambulansla Aydın, Gebze’de bulunan özel bir hastaneye kaldırılıp yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı.[2] 23 Temmuz'da Aydın'ın tedavi için İstanbul'da bulunan Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.[4] Ağustos'ta Aydın'ın beyin hasarı sonucu beyninin bazı bölgelerinde hücre ölümü gerçekleştiği ve bitkisel hayata girmiş olduğu rapor edildi. Aydın'ın babası doktorların ölmüş bölgelerin tekrar canlanamayacak olduğunu söylediğini, kızının durumunun stabilize olduğunu, konuşamadığını, el ve kollarını hareket ettiremediğini belirtti.[5][6] Eylül ayında Aydın'ın ailesi kızları için kök hücre tedavisinin gerekli olduğunu, ancak araştırdıkları doktorların kontenjan doluluğundan ötürü imzasının kabul edilmediğini, tedavinin ise Sağlık Bakanlığı bürokrasisine takıldığını açıkladı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan yardım talep etti.[7]

134 gün yoğun bakımda kalan Aydın'ın 22 Kasım 2021 tarihinde öldüğü açıklandı.[8] Pelitli'de yer alan Pelitli Merkez Camii’nde Aydın için devlet görevlileri, okul arkadaşları, ailesi ve akrabaları katılımıyla cenaze namazı kılındı ve Aydın’ın cenazesi namazın ardından Pelitli Mezarlığı'na defnedildi.[9]

Soruşturma ve yasal süreç[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Ağustos'ta Gebze Adliyesi'nin yaptığı yazılı basın açıklamasına göre Afganistan uyruklu şüpheli Muhammed Atikullah hakkında Gebze Nöbetçi Cumhuriyet Başsavcılığı 14 Temmuz 2021 tarihinde çocuğun cinsel istismarı, çocuğa karşı cinsel amaç ile kişi hürriyetinden yoksun kılma, yaşamı tehlikeye düşürecek şekilde kasten yaralama suçlarından gözaltı kararı vererek soruşturma işlemlerini başlattı. Soruşturma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2021/17546 soruşturma sırasına kaydedildi. 14 Temmuz 2021 tarihinde şüpheli Muhammed Atikullah'ın savunması Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından alındı ve mevcutlu olarak tutuklanması istemiyle Gebze Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Aynı gün yapılan sorgulama işlemi sonrasında şüpheli tutuklanarak Kocaeli 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edildi.[10][11]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Temmuz'da Pelitli'de mahalleliler tarafından tacize ve mültecilere karşı bir protesto düzenlendi.[2][12] Metin Aydın, kızına karşı gerçekleştirilen saldırı hakkında sessiz kalması karşılığında para teklif edildiğini iddia etti. Metin Aydın ayrıca "15 yıldır oy verdiğimiz Sayın Cumhurbaşkanım, bu sizin eseriniz. Siz ve çocuklarınız çok güzel korunuyor. Mültecilerin esiri altında kaldık biz" açıklamasında bulundu. Pelitli Mahallesi Muhtarı Zafer Ceyhanlı saldırıdan vicdanen kendisini suçlu hissettiğini söyledi ve şüphelinin yakalanmasından dolayı kolluk kuvvetlerine teşekkür etti.[12]

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Muhamed A. savcılık tarafından verilen açıklamada yer alan isimdir. Buna karşın kaynakların çoğu A.M. kısaltmasını kullanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Acılı babanın hastanede evlat nöbeti: "Ruh halimiz paramparça"". Özgür Kocaeli Gazetesi. 3 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  2. ^ a b c "Mahallede taciz isyanı! 'Bir kez unuttuk, unutmamız çok ağır oldu'". Milliyet. 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  3. ^ "Cinsel istismara kalkıştığı genç kızı ağır yaraladı". Sputnik Türkiye. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  4. ^ "Ayşegül'ün yaşam savaşı sürüyor". Kocaeli Halk Gazetesi. 27 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  5. ^ "Evine giderken cinsel saldırıya uğrayan Ayşegül Aydın'dan kötü haber: Bitkisel hayata girdi". tgrthaber.com.tr. 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  6. ^ "Saldırıya uğrayan genç kızın yaşam mücadelesi sürüyor". Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi. 4 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  7. ^ "Ayşegül'ün ailesi kök hücre için yardım bekliyor". Milliyet. 3 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  8. ^ "Ayşegül Aydın, saldırıya uğradıktan sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti". BBC News Türkçe. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  9. ^ "Ayşegül Aydın, gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı: Biz seni koruyamadık..." www.cumhuriyet.com.tr. 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  10. ^ "Gebze Cumhuriyet Başsavcılığından o olayla ilgili resmi açıklama". Sabah. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021. 
  11. ^ "Basın Açıklaması". Gebze Adliyesi. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ a b Türkiye, Sputnik. "Kızı saldırıya uğrayan baba isyan etti: 15 yıldır oy verdiğimiz Sayın Cumhurbaşkanım, bu sizin eseriniz". Sputnik Türkiye. 23 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2021.