Axel von dem Bussche

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Axel von dem Bussche-Streithorst
Axel von dem Bussche-Streithorst
Doğum24 Nisan 1919(1919-04-24)
Braunschweig
Ölüm26 Ocak 1993 (73 yaşında)
Bonn
Bağlılığı Nazi Almanyası
BranşıWehrmacht
Hizmet yılları1937-1945
RütbesiBinbaşı
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç
Sonraki işiDiplomat, Bilim adamı

Axel Freiherr (Baron) von dem Bussche-Streithorst (24 Nisan 1919 - 26 Ocak 1993), II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın subayı. (Genellikle Axel von dem Bussche İngilizce olarak adlandırılan Alman). Kasım 1943'te Wolfsschanze'de Claus von Stauffenberg ile koordineli olarak Adolf Hitler'i suikast düzenleyerek öldürmeye çalışmıştır.

Kasım 1943'te von dem Bussche bizzat Claus von Stauffenberg tarafından motive edilerek Hitler'i öldürmek için bir intihar saldırısı gerçekleştirmeyi üstlenmiştir. Hitler Doğu Prusya'da (bugünkü Polonya) daha sonra Rastenburg yakınlarında Wolfsschanze'de yeni Ordu kış kıyafetlerini (Kaput) incelemek için karargaha gelmişti. Von dem Bussche 2 metre boyunda, sarışın, uzun boylu ve mavi gözlüydü ve böylece Hitler için mükemmel görünümlü olarak üzerine kaputu giymiş bir manken gibi Hitler'in karşısına çıkacaktı. Kaputunun her cebinde birer bomba bulunacak ve bunları ateşleyerek, kendisiyle birlikte Hitler'i de havaya uçuracaktı. Fakat Hitler, model seçme işini durmadan erteliyordu. Sonunda 30 Kasım günü, Hitler'in kaput modelini seçeceği bildirildi. Bir gün önceden, Bussche’ye kaput ve bombalar verildi. O gece kaput deposu, müttefiklerin bir hava akını sonunda bombalanarak yandı. Böylece, Hitler'in kaput seçme işiyle birlikte, suikast planı da suya düştü.

Ocak 1944 yılında, von dem Bussche Rusya'da ciddi şekilde yaralandı ve bacaklarından birini kaybetti.

Savaş sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaştan sonra, Baron Axel von dem Bussche Göttingen Üniversitesi'nde hukuk okudu ve daha sonra Washington'da Alman büyükelçiliğin'de 1951-1958 yılları arası hizmet veren bir diplomat oldu. Buna ek olarak, Dünya Bankası'nın danışmanı, Almanya'da Protestan Kilisesi başkanlığının bir üyesi ve 1972'de Stockholm'de BM çevre konferansında temsilci oldu.

Hollanda Prensi Constantijn'nin vaftiz babalığını yaptı. Hollanda Prensi Claus'un arkadaş ve uzak akrabası oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]