Avusturya cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu listede 1919 yılında kuruluşundan bu yana Avusturya'nın federal cumhurbaşkanları yer almaktadır.

Cumhurbaşkanları (1919–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman-Avusturya Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanları (1919)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı
(Doğum-Ölüm)
Resim Görev süresi Parti Cumhurbaşkanlığı görevi
# Seçildi
1 Karl Seitz
(1869–1950)
Karl Seitz cropped.JPG 5 Mart 1919 21 Ekim 1919 SDAPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat İşçi Partisi
1

Birinci Avusturya Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanları (1919-1934)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı
(Doğum-Ölüm)
Resim Görev süresi Parti Cumhurbaşkanlığı görevi
# Seçildi
(1) Karl Seitz
(1869–1950)
Karl Seitz cropped.JPG 21 Ekim 1919 9 Aralık 1920 SDAPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat İşçi Partisi
1
2 Michael Hainisch
(1858–1940)
Michael Hainisch.jpg 9 Aralık 1920 9 Aralık 1924 Bağımsız 1 1920
9 Aralık 1924 10 Aralık 1928 2 1924
3 Wilhelm Miklas
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg 10 Aralık 1928 4 Mart 1933 CS
Hıristiyan Sosyal Partisi
1 1928
(3) 4 Mart 1933 1 Mayıs 1934 VF
Vatan Cephesi

Avusturya Federal Devleti Federal Cumhurbaşkanları (1934-1938)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı
(Doğum-Ölüm)
Resim Görev süresi Parti Cumhurbaşkanlığı görevi
# Seçildi
(3) Wilhelm Miklas
(1872–1956)
WilhelmMiklas37840v.jpg 1 Mayıs 1934 10 Aralık 1934 VF
Vatan Cephesi
1
10 Aralık 1934 13 Mart 1938 2 1934
Arthur Seyss-Inquart
(1892–1946)[1]
Bundesarchiv Bild 119-5243, Wien, Arthur Seyß-Inquart.jpg 13 Mart 1938 NSDAP
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
Avusturya 1938'de Almanya tarafından ilhak edildi. 1945'te yeniden bağımsız oldu.

İkinci Avusturya Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanları (1945–günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanı
(Doğum-Ölüm)
Resim Görev süresi Parti Cumhurbaşkanlığı görevi
# Seçildi
4 Karl Renner
(1870–1950)[2]
Karl Renner 1905.jpg 29 Nisan 1945 31 Aralık 1950 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
1 1945
Leopold Figl
(1902–1965)
Figl leopold 01b.jpg 31 Aralık 1950 21 Haziran 1951 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
5 Theodor Körner
(1873–1957)[2]
Blanco portrait.svg 21 Haziran 1951 4 Ocak 1957 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
1 1951 — 52.06%
2,178,631
Julius Raab
(1891–1964)
Julius-Raab-1961.jpg 4 Ocak 1957 22 Mayıs 1957 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
6 Adolf Schärf
(1890–1965)[2]
Adolf Schärf (cropped).JPG 22 Mayıs 1957 22 Mayıs 1963 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
1 1957 — 51.1%
2,258,255
22 Mayıs 1963 28 Şubat 1965 2 1963 — 55.4%
2,473,349
Josef Klaus
(1910–2001)
Bundesarchiv B 145 Bild-F020439-0011, Detail Bundeskanzler Josef Klaus.jpg 28 Şubat 1965 9 Haziran 1965 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
7 Franz Jonas
(1899–1974)[2]
Franz Jonas.jpg 9 Haziran 1965 9 Haziran 1971 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
1 1965 — 50.7%
2,324,436
9 Haziran 1971 24 Nisan 1974 2 1971 — 52.8%
2,487,239
Bruno Kreisky
(1911–1990)
Kreisky-Koechler-Vienna-1980 Crop.jpg 24 Nisan 1974 8 Temmuz 1974 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
8 Rudolf Kirchschläger
(1915–2000)
Rudolf Kirchschläger.jpg 8 Temmuz 1974 8 Temmuz 1980 Bağımsız 1 1974 — 51.7%
2,392,367
8 Temmuz 1980 8 Temmuz 1986 2 1980 — 79.9%
3,538,748
9 Kurt Waldheim
(1918–2007)
Bundesarchiv Bild 183-M0921-014, Beglaubigungsschreiben DDR-Vertreter in UNO new.png 8 Temmuz 1986 8 Temmuz 1992 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
1 1986 — 49.6%
2,343,463
10 Thomas Klestil
(1932–2004)[3]
Thomas Klestil.jpg 8 Temmuz 1992 8 Temmuz 1998 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
[4]
1 1992 — 56.9%
2,528,006
8 Temmuz 1998 6 Temmuz 2004 2 1998 — 63.42%
2,644,034
Andreas Khol
(1941–)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey Başkanı olarak
Andreas Khol September 2006 (cropped).jpg 6 Temmuz 2004 8 Temmuz 2004 ÖVP
Avusturya Halk Partisi
Barbara Prammer
(1954–2014)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey İkinci Başkanı olarak
Prammer - Portrait 2.jpg SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
Thomas Prinzhorn
(1943–)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey Üçüncü Başkanı olarak
Blanco portrait.svg FPÖ
Avusturya Özgürlük Partisi
11 Heinz Fischer
(1938–)
Heinz Fischer 2012 (cropped).jpg 8 Temmuz 2004 8 Temmuz 2010 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
1 2004 — 52.4%
2,166,690
8 Temmuz 2010 8 Temmuz 2016 2 2010 — 79.33%
2,508,373
Doris Bures
(1962–)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey Başkanı olarak
Doris Bures Eröffnung Bahnhof Sankt Pölten 2010.jpg 8 Temmuz 2016 26 Ocak 2017 SPÖ
Avusturya Sosyal Demokrat Partisi
Karlheinz Kopf
(1957–)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey İkinci Başkanı olarak
Karlheinz Kopf 2014.jpg ÖVP
Avusturya Halk Partisi
Norbert Hofer
(1971–)
Ortak Geçici Cumhurbaşkanı,
Ulusal Konsey Üçüncü Başkanı olarak
NorbertHofer.jpg FPÖ
Avusturya Özgürlük Partisi
12 Alexander Van der Bellen
(1944–)
Alexander Van der Bellen 2016 (cropped).jpg 26 Ocak 2017 Görevde Yeşiller – Yeşil Alternatif
(Bağımsız olarak seçildi)
1 2016 — 53,8%
2,472,892

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Seyss-Inquart, "Federal Cumhurbaşkanı Vekili" sıfatıyla Anschluss kararını imzaladı.
  2. ^ a b c d Görevdeyken öldü.
  3. ^ İkinci döneminin bitiminden iki gün önce görevinde öldü.
  4. ^ 1998'de SPÖ (Avusturya Sosyal Demokrat Partisi), ÖVP (Avusturya Halk Partisi) ve FPÖ (Avusturya Özgürlük Partisi) tarafından desteklendi.