Avanak Ajan: Ajanlar Kralı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Austin Powers: International Man of Mystery sayfasından yönlendirildi)
Avanak Ajan: Ajanlar Kralı
Austin Powers: International Man of Mystery
Avanak Ajan: Ajanlar Kralı film posteri
YönetmenJay Roach
Yapımcı
YazarMike Myers
Oyuncular
MüzikGeorge S. Clinton[1]
Görüntü yönetmeniPeter Deming[1]
KurguDebra Neil-Fisher[1]
DağıtıcıNew Line Cinema[1]
Çıkış tarih(ler)i2 Mayıs 1997 (1997-05-02)
Süre91 dakika[2]
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$16.5 milyon
Hasılat$67.7 milyon[3]
Devam filmiAvanak Ajan: Cazibesi Yeter

Avanak Ajan: Ajanlar Kralı İngilizce özgün adıyla: Austin Powers: International Man of Mystery (Austin Powers) Jay Roach tarafından yönetilen 1997 Amerikan casus komedi filmi. Austin Powers serisinin ilk filmidir. Film serisinin ortak yapımcısı ve senaristi olan Mike Myers, hem Austin Powers hem de Powers'ın baş düşmanı Dr. Evil rollerini canlandırmaktadır.[4][5] Yardımcı rollerde Elizabeth Hurley, Robert Wagner, Seth Green ve Michael York yer almaktadır. Film, 1960'ların James Bond filmlerinin ve diğer popüler kültürün bir parodisidir.[6]

16.5 milyon ABD Dolarına mal olan film, 2 Mayıs 1997'de vizyona girdi ve Kuzey Amerika'da gösterime girerek 53 milyon ABD Doları ve dünya çapında 67 milyon ABD Dolarının üzerinde hasılat elde etti. Devam filmleri Avanak Ajan: Cazibesi Yeter (1999) ve Avanak Ajan: Altın Kuş'tur (2002).

Avanak Ajan: Altın Kuş'u izleyen yıllarda, Myers dördüncü bir filmin olasılığını tartışmıştır.[7][8]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1967'de İngiliz casus Austin Powers, düşmanı Dr. Evil'in Londra'daki bir gece kulübünde düzenlediği suikast girişimini engeller. Dr. Evil bir roketle uzaya kaçar ve kendini kriyojenik olarak dondurur. Dr. Evil'in gelecekte geri dönebilmesi için sadık adamları onu kriyostaza yerleştirir.

Otuz yıl sonra, Dr. Evil, uşağı 2 Numara'nın Virtucon'u geliştirdiğini görmek için geri döner. Evil imparatorluğunun meşru cephesini, milyarlarca dolarlık bir işletmeye dönüştürmüştür. İşle ilgilenmeyen Dr. Evil, nükleer silahları çalmak ve Dünya ülkelerinden 1 milyon dolar fidye almak için komplo kurar. Enflasyon nedeniyle doların değerinin düştüğünü öğrenince talebini 100 milyar dolara çıkarır. Dr. Evil ayrıca, yokluğunda kendisine sadık adamlarının, donmuş spermini kullanarak oğlu Scott Evil'i yapay olarak yarattığını öğrenir. Artık bir X kuşağı genci olan Scott, babasının yokluğuna içerir ve ona yakınlaşmamak için direnir.

Dr. Evil'in dönüşünü öğrenen İngiliz Savunma Bakanlığı, 1960'lardaki yardımcısı Bayan Kensington'ın kızı ajan Vanessa Kensington'ın yardımıyla onu 1990'lara alıştırarak Austin Powers'ı çözer. Evli bir çift olarak poz veren Powers ve Kensington, 2 Numarayı Las Vegas'a kadar takip eder ve İtalyan sekreteri Alotta Fagina ile tanışır. Powers, Fagina'nın çatı katı süitine sızar ve Dr. Evil'in Dünya'nın çekirdeğine nükleer bir savaş başlığı yerleştirme ve dünya çapında volkanik patlamaları tetikleme planlarını keşfeder. Fagina, Powers'ı görür ve kim olduğunu öğrenmek için onu baştan çıkarır. Dr. Evil ve maiyeti, bir dizi fembot yaratarak Powers'ı yenmek için göğüslerinde gizli silahlarla donatılmış güzel dişi androidler göndererek komplo kurar.

Powers ve Kensington, Virtucon karargahına sızar, ancak Dr. Evil'in uşağı Random Task tarafından yakalanırlar. Bu arada Birleşmiş Milletler, planına rağmen devam eden Dr. Evil'in taleplerini kabul eder. Powers ve Kensington, Dr. Evil'in ölüm tuzağından kaçar ve Kensington yardım için gönderilir. Powers, Dr. Evil'i ararken fembotlarla karşılaşır; Powers, onları patlayan bir striptiz ile baştan çıkarır.

İngiliz kuvvetleri yeraltı sığınağına baskın düzenlerken, Powers kıyamet cihazını devre dışı bırakır. Powers, Dr. Evil ile karşı karşıya gelir, ancak Dr. Evil, Fagina Kensington'ı yanında rehin alarak gelir. Powers ile bir anlaşma yapan 2 Numara, Dr. Evil'e ihanet ederek planını kesintiye uğratır. Dr. Evil, 2 Numara'yı ortadan kaldırmak için bir tuzak kapısı kullanır, ardından üssün kendi kendini yok etme mekanizmasını etkinleştirir ve kaçar. Powers ve Kensington, nükleer bir patlama sığınağı yok ederken kaçmayı başarırlar.

Powers ve Kensington evlenirler. Balayında Powers, Random Task tarafından saldırıya uğrar. Powers, daha önce kendisine ait olmadığını iddia ettiği bir penis pompası kullanarak Kensington'ın onu nakavt etmesine izin verir. Yeni evliler balkona giderler. Powers, yıldızlar arasında intikam yemini eden Dr. Evil'in kriyojenik odasını görür.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Silinmiş sahneler:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "Austin Powers: International Man of Mystery". American Film Institute. 16 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2018. 
  2. ^ "AUSTIN POWERS : INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY | British Board of Film Classification". British Board of Film Classification (İngilizce). 16 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2018. 
  3. ^ Box Office Mojo'da Avanak Ajan: Ajanlar Kralı
  4. ^ "Austin Powers: International Man of Mystery". Turner Classic Movies. 1 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2016. 
  5. ^ Patricia Winters Lauro (14 Haziran 1999). "THE MEDIA BUSINESS: ADVERTISING; Big marketers are betting on 'Austin Powers' to endear them to young people". The New York Times. The New York Times Company. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ Parker, Ryan. "'Austin Powers' at 20: Mike Myers, Jay Roach, More Spill Secrets in Shagadelic Oral History". The Hollywood Reporter. Lynne Segall. 27 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2018. "...Austin Powers was a tribute to my father, who [introduced me to] James Bond, Peter Sellers, The Beatles, The Goodies, Peter Cook and Dudley Moore". 
  7. ^ McWeeny, Drew (12 Ağustos 2011). "Exclusive: Mike Myers is signed, sealed, delivered for 'Austin Powers 4'". UPROXX (İngilizce). 4 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2020. 
  8. ^ ""Austin Powers 4" official update!". moviepilot.com. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]