Aurus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aurus Motors
EndüstriOtomotiv
TürÖzel şirket
Kuruluş2018
Genel merkeziMoskova, Rusya
Önemli kişilerAdil Şirinov
(Genel müdür)
ÜrünOtomobil
SahibiNAMI (%63,3)
Tawazun Holdings (%36)
Sollers (%0,5)[1]
Web sitesiaurusmotors.com

Aurus Motors, Rusya merkezli bir lüks otomotiv şirketidir. Şirket 2018 yılında kurulmuş olup. Şirketin merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Şirkete göre Aurus adı aura veya aurum (Latince "altın") ve Rus adlarının kısaltmasının birleşimidir.

Şirketin görücüye ilk çıkardığı model Senat olup bazı kesimlerce yaptığı araçların tasarımının Rolls-Royce'a benzemesi sebebiyle eleştirilirken, bazı kesimlerce de olumlu karşılanmıştır. Şirketin yaptığı açıklamaya göre rakiplerine göre %20 daha ucuz olacaktır. Şirket birkaç yıl içinde limuzin, sedan, cabriolet, minivan ve SUV modelleri ile alanındaki rekabete katılmayı planlamaktadır. Şirket, ilk 2 yıl içinde sedan modeli olan Senat, minivan modeli olan Arsenal ile SUV modeli olan Komendant araçlarını piyasaya sunmayı hedeflemektedir. Aurus, kimi kesimlerce daha önceden ağır kamyonlar ve araçlar üreten, yanı sıra Rus devlet başkanlarına zırhlı makam aracı üreten ZiL şirketinin halefi olarak görülmektedir. Şirketin 2026'dan önce tüm modellerinin piyasaya sürülmesi beklenmektedir.[2][3]

Mayıs 2021'de NAMI ve Sollers Grubu, Tataristan'daki Alabuga şehrinde Sollers-Elabuga fabrikasında Senat arabasının sivil modelinin üretimine başladı. Seri üniteler Kamaz ve Sollers-Elabuga işbirliğiyle yapılmaktadır. Modelleri şu an Rusya'da devlet başkanlığı otomobili olarak kullanılmaktadır.

Modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aurus Senat
Aurus Arsenal

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Russia starts series production of Aurus luxury cars". TASS. 31 Mayıs 2021. 31 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Аурус — официальный сайт производителя автомобиля". aurusmotors.com (Rusça). 20 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 
  3. ^ "Rusların Rolls-Royce'u olarak anılan Aurus, Moskova'da ilk showroom'unu açtı". www.donanimhaber.com. 26 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]