Aureolus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aureolus
Roma İmparatoru & İsyancı
Hüküm süresi268 (Gallienus'a karşı)
Ölüm268
Tam adı
Manius Acilius Aureolus

Manius Acilius Aureolus, (ö. 268), Roma İmparatoru Gallienus'un süvari birliğinin komutanıydı. Gallienus'a karşı ayaklanarak Galya İmparatoru Postumus'a destek verdi.[1]

Macriani ve Postumus'a karşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aureolus, İmparatoru Gallienus'un yönetimi sırasından Romalı bir süvari komutanıydı. 261 yılında, İmparator Gallienus'a karşı ayaklanan Yaşlı Macrianus ve Genç Macrianus'un ordusunu Trakya'da bozguna uğratmıştı.

265 yılında, İmparatorluğun kuzeyini Galya İmparatorluğu olarak kendi kendine bölen ve İmparator Gallienus'a karşı ayaklanan Postumus belasını ortan kaldırmak üzere Galya'ya gönderildi ancak dikkatsizliği, isyancının kaçmasına neden oldu. Zosimus, Aureolus ve diğer iki subayın İmparator Gallienus'a karşı komplo kurduklarını ancak Aureolus hariç hepsinin cezalandırıldıklarını, bu sebeple de Aureolus'un öfkesinin imparatora döndüğünü aktarır.

Gallienus'a karşı ayaklanması ve ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

268 yılıyla birlikte Aureolus, Raetia eyaletini ele geçirdi. (Aurelius Victor, 33.17). Aynı yıl Gallienus'a karşı isyanı başlattığı Mediolanum'daydı ve Postumus'u destekleyerek adına sikke bastırdı. Postumus'a mektuplar yazarak İtalya'yı işgal etmeye davet ettiyse de Postumus bu teklifi reddetti ve Aureolus'u kaderiyle baş başa bıraktı.

Gallienus, Scythian savaşını bırakarak, Aureolus'u Mediolanum'da kuşatmak için İtalya'ya geri döndü ancak kendi askerleri tarafından öldürüldü. İmparatorun ölümünün ardından Aureolus askerlerinin de desteği ile tahta talip olduysa da, daha sonra İmparator Claudius II için tahttan feragat etmek zorunda kaldı. İhanetini hala hatırlayan Praetorian muhafızlar tarafından öldürüldü (Zosimus 1.41; Zonaras 26.1f).

Historia Augusta'nın yazarı, onun adını Otuz Tiran arasında sayar.[2]

Resmî unvanlar
Önce gelen:
Gallienus
Roma İmparatoru & İsyancı
268
Sonra gelen:
Gallienus

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Postumus (A.D. 260-269) – Roman Emperors – An Online Encyclopedia of Roman Rulers and Their Families" (İngilizce). 22 Temmuz 2022. 26 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2023. 
  2. ^ Brandt, Hartwin (2021). Die Kaiserzeit: römische Geschichte von Octavian bis Diocletian, 31 v. Chr. - 284 n. Chr. Handbuch der Altertumswissenschaft. München: C.H.Beck. ISBN 978-3-406-77502-4.