Augustus Zafer Anıtı

Koordinatlar: 43°44′41.20″K 7°24′06.49″D / 43.7447778°K 7.4018028°D / 43.7447778; 7.4018028
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Augustus anıtı ve orta sol planda St. Michel kilisesi)
Anıttan bir detay

Alpler Zafer Anıtı ya da Augustus Zafer Anıtı, Roma İmparatoru Augustus tarafından, Roma yolları üzerindeki tüccarları rahatsız eden, bölgede yerleşik antik Kelto-Liguryan kabilelerine karşı elde ettiği kesin zafer onuruna inşa ettirilmiş olan zafer anıtı. Esere ait kalıntılardan bir bölümü Monako'ya 6 km uzaklıktaki La Turbie (Alpes-Maritimes) komününde görülebilmekte olup şehrin en önemli turistik cazibe merkezidir. Şehirde ayrıca bu anıtın küçük bir modelininde bulunduğu bir müze vardır.

İnşaat[değiştir | kaynağı değiştir]

Anıtın inşaasında kullanılan taşlar 500 m uzaklıkta bulunan bir Roma taş ocağından çıkartılmıştır. Bu alanı ziyaret edenler taş üzerinde kazınmış sütunları halâ görebilmektedir.

Anıt - 20. yüzyılın başında Arkeologlar tarafından kısmen restore edilmiştir - 35 metre yüksekliğindedir. Mimar Formigé'ye göre ilk inşa edildiğinde zeminin genişliği 35 metre, ilk platform 12 metre yüksekliğinde ve 24 sütunlu kubbeli odanın tepesinde bulunan tahtta oturan Augustus heykeliyle birlikte toplam yükseklik 49 metreydi.

Yazıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapıya ait taşların birinden Yaşlı Pliny'nin[1] yaptığı Transkripsiyonda kabile isimleri yer almaktadır. Yazıt şöyle der:

İmparator Sezar'a, Tanrılaştırılmış Sezar'ın oğlu, Augustus, Pontifex Maximus, 14 defa Imperator olarak selamlanmış, tribünik gücün 17. yılında,[2] Roma Halkı ve Senatosu [bunu inşa ettirdi], Onun liderliğinde ve yol göstericiliğiyle yukarı denizden aşağı denize kadar tüm Alpine kabilelerini Roma İmparatorluğuna boyun eğdirdi. Fethedilen Alpine halkları:[3]

Sonraki dönemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Anıt aslında herhangi bir askeri amaca hizmet etmemiş ve herhangi bir müstahkem mevki içermemiştir. Daha çok, sonradan Var'a kadar geri çekilecek olan İtalya ve Gallia Narbonensis eyaleti arasında sınır işareti olarak görev yapmıştır. 12. ve 15. yüzyıllar arasında anıt, etrafındaki diğer binalarla birlikte bir hisar olarak kullanılmıştır. 1705 yılında, İspanya Veraset Savaşları sırasında patlak veren Savoy ve Fransa arasındaki savaş sırasında, XIV. Louis'nin emriyle diğer kale ve hisarlarla birlikte yıktırılmıştır. Kısmen tahrip edilmiş olan anıt zamanla bir taş kaynağı haline gelmiş ve hatta yakınındaki Saint-Michel Kilisesi de kısmen anıttan alınan taşlarla inşa edilmiştir.

Yakın çevresindeki Roma kalıntıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Zafer anıtının çevresinde ünlü Roma yolları gibi Roma İmparatorluğu kalıntıları bulunur. Anıt, İmparator Augustus'tan sonra Via Julia Augusta olarak adlandırılan ve Vintimilleden Cimiez'e (modern Nice) uzanan Via Aurelia'nın bir uzantısı olan Roma yolunun üzerindedir. Beausoleil ve Roquebrune-Cap-Martin bölgelerinde bulunan bazı çeşmelerin de Roma kalıntısı olduğu kabul edilir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yaşlı Pliny, Doğal Tarih, Kitap III, 24.
  2. ^ Bu ibare anıtı 6 ya da MÖ 7'ye tarihler
  3. ^ Orijinal Latince yazı - IMP · CAESARI DIVI FILIO AVG · PONT · MAX · IMP · XIIII · TR · POT · XVII · S · P · Q · R · QVOD EIVS DVCTV AVSPICIISQVE GENTES ALPINAE OMNES QVAE A MARI SVPERO AD INFERVM PERTINEBANT SVB IMPERIVM P · R · SVNT REDACTAE · GENTES ALPINAE DEVICTAE :

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]