August Müller

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August Müller
Doğumaugusst müller
1864
Mönchengladbach
Ölüm5 Eylül 1949

August Müller (d. 1864, Mönchengladbach ö. 1949) kontak lenslerin üretiminde öncülük yapmış mucittir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kiel Üniversitesi'nde tıp öğrenimi görmüştür. 1889'da, üniversitesinde Gözlükler ve Korneal Lensler adlı tezini sunmuştur.[1][2] Tezinde üfleme camdan skleral lens üretimi ile ilgili çalışmalarını anlatmıştır. Sürecindeki ilerlemeleri, kendi -14 diyoptri miyobunu 0.50 diyoptriye indirmesini sağlamıştır.

Müller gibi Alman olan Adolf Fick, kontakt lensler üzerindeki çalışmasını 1887'de yayımlamıştır. Ancak lensleri ağır ve kısa zaman gözde kalabilen lenslerdi. Müller'in lensleri ise daha hafifti ve korneanın şekline daha uygundu. Müller, göz tabakasının kayganlaştırdığı kılcallık sayesinde lenslerin gözde daha fazla kalabileceğini söylemiştir.

Müller çalışmasını Hornhautlinsen ya da ''korneal lensler'' olarak adlandırmıştır. Hasta, lenslerin sklera üzerinde yaptığı baskıya ancak yarım saat dayanabildiği için yeni düzeltici lens geliştirme çabası da başarısız olmuştur. Ayrıca, hava kabarcıklarını tutmasını engellemek için lensleri su altında takmak gerekiyordu. Yine de yaptığı çalışmalar, daha sonraki araştırmacılar için temel oluşturmuştur ve göze uygunluk, damla akışı ve yuvarlatılmış kenarlar hakkındaki fikir ve önerileri hala bugünkü kontakt lens uyumunun temelini oluşturmaktadır.

1932'de, Müller, Münih'teki Alman Müzesi'ne üç lens bağışlamıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Müller A. Brillenglaser und hornhautlinsen.
  2. ^ Pearson, RM; Efron, N (1989).