August Horch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
August Horch
Doğum12 Ekim 1868(1868-10-12)
Winningen, Ren Bölgesi
Ölüm3 Şubat 1951 (82 yaşında)
Münchberg, Bavyera
MilliyetAlman
MeslekMühendis, otomobil öncüsü
OrganizasyonAudi

August Horch (d. 12 Ekim 1868 - ö. 3 Şubat 1951), Alman mühendis ve otomobil öncüsüdür. Audi ismiyle sonradan bilinecek olan üretim devinin kurucusudur.

1906 Horch, which Rudolf Stoess drove to victory in the Herkomer Trial.
August Horch in a Horch automobile, 1908.

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

Horch, Rhenish Prusya'daki Ren Bölgesinde doğdu. İlk mesleği demircilikti ve ardından Mittweida Teknik Koleji'nde eğitim gördü. Mühendislik diploması aldıktan sonra gemi yapımı alanında çalıştı. Horch, 1896 yılında Karl Benz için çalıştıktan sonra, Kasım 1899'da Ehrenfeld, Köln, Almanya'da A. Horch & Co'yu kurdu.[1]

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Horch otomobili 1901 yılında tasarlandı. Şirket 1902'de Reichenbach'a ve 1904'te Zwickau'ya taşındı. Horch, bir anlaşmazlık sonrasında 1909'da şirketten ayrıldı ve Zwickau'da rakip bir firma kurdu. Yeni firması başlangıçta Horch Automobil-Werke GmbH olarak adlandırıldı, ancak Horch şirket ismi üzerindeki bir yasal anlaşmazlık sonrasında başka bir otomobil şirketi kurmaya karar verdi. (Mahkeme, Horch'un, August'ın eski ortakları adına tescilli bir ticari marka olduğuna karar verdi ve August artık bunu kullanma hakkına sahip değildi). Bu nedenle, Horch yeni şirketini 1910'da Horch'un Latinizasyonu olan Audi Automobilwerke GmbH olarak adlandırdı.

Audi[değiştir | kaynağı değiştir]

Horch, 1920'de Audi'den ayrıldı ve Berlin'e gitti ve çeşitli işlerde çalıştı. 1937'de otobiyografisi "I Built Cars" (Otomobil Yaptım) yayınlandı. Kurucusu olduğu Audi Automobilwerke GmbH'nin şirketlerinden biri olan Auto Union yönetim kurulunda görev aldı. 1940'lardaki yeniden yapılanma sürecinde Ingolstadt, Bavyera'da Auto Union'un onursal yöneticisi olarak kaldı ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Volkswagen'in sahip olduğu Audi markasının on yıl sonra yeniden canlanmasını göremeden öldü.

Horch, Zwickau'nun örnek alınan bir vatandaşıydı ve hem Zwickau'da hem de doğum yeri Winningen'de Audi arabalarına adanmış bir sokak adı vardır.

Braunschweig Teknik Üniversitesi'nde onursal profesör olarak atanmıştır Ayrıca, Ingolstadt'daki Audi'nin ana üretim tesisi olan bir August Horchstrasse (August Horch Caddesi) de bulunmaktadır.

Referans[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Horch, August | ZBW Press Archives". pm20.zbw.eu. 24 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2023.