Attila Özdemiroğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Attila Özdemiroğlu
Doğum adı Mehmet Attila Özdemiroğlu
Doğum 5 Ocak 1943(1943-01-05)
Ankara, Türkiye
Ölüm 20 Nisan 2016 (73 yaşında)
Meslekler Müzisyen, besteci ve aranjör
Çalgılar Keman, vibrafon, flüt, trombon, çello, viola, piyano
Etkin yıllar 1966-2016

Mehmet Attila Özdemiroğlu (d. 5 Ocak 1943; Ankara - ö. 20 Nisan 2016, İstanbul), Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

Bestelediği Türk pop müziği parçaları ve film müzikleri ile tanınır. Türkiye'nin ikinci aranjör kuşağı içindeki aranjörlerdendir. 1970’li yıllarda Şanar Yurdatapan ile ortak olarak kurdukları müzik yapım şirketinde Sezen Aksu, Nilüfer, Melike Demirağ, Füsun Önal ve Esmeray gibi birçok tanınmış Türk pop müzik sanatçısı ile projeler gerçekleştirdi. Yaptığı film müzikleri ile yedi kez Altın Portakal En İyi Müzik Ödülü'ne ödülüne layık görüldü.[1] Oyuncu Yaprak Özdemiroğlu`nun babasıdır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Ocak 1943 tarihinde Ankara'da doğdu. Diyarbakırlı bir aileye mensuptur.[2] Annesi ve yüksek teknik okul öğretmeni olan babası, o henüz 1,5 yaşındayken ayrıldı. Her ikisi de müziğe meraklı babası ve üvey annesi tarafından büyütüldü.[2] Genç yaşta müziğe ilgi duymaya başladı. Altı yaşında mandolin, yedi yaşında keman dersleri aldı.[3] Ankara Atatürk Lisesi'nde öğrenim gördü. Okul yıllarında flüt, vibrafon, kontrbas ve trombon gibi çeşitli müzik aletlerini çalmayı öğrendi.[4] Lise yıllarında Yurdaer Doğulu ile birlikte keman-gitar ikilisi olarak konserler verdi.[3]

1957'de Ankara'da Tanju Okan, Yurdaer Doğulu ve Berkant'la birlikte kurdukları "Jüpiterler" adlı pop grubunda kontrbas çaldı. Beste ve düzenleme yapmaya 17 yaşında başladı.[3] Klasik batı müziğinin yanında altı yıl kadar Ankara Musiki Sevenler Cemiyeti'nde Türk Müziği çalıştı.[3]

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde hukuk öğrenimi gördü. Üniversite yıllarında Ankara Üniversitelerarası Oda Orkestrası'nda keman çaldı ve çeşitli gruplarda çalıştı.[3]

İlk evliliğini 1961 yılında yılında voleybolcu Ayla Pelit ile yaptı. Bu evlilikten bir kızı ve bir oğlu oldu. Jüpiterler grubu 1962 yılında dağıldı. Emin Fındıkoğlu ile armoni, kompozisyon ve aranjman teknikleri üzerine yoğunlaştı, aynı anda Erol Pekcan caz grubu ile radyo emisyonları ve konserler verdi.

1966 yılında İstanbul'a giderek Durul Gence orkestrasına girdi ve bundan sonra çeşitli orkestralarda görev aldı. 1968 yılında Selçuk Başar'ın kurduğu "İstanbul Gelişim Orkestrası"nda yer aldı.[5]

"Dün, Bugün ve Yarın Orkestrası'nda birlikte çalıştığı Şanar Yurdatapan ile birlikte 1972 yılında adlarının ilk harflerinden yola çıkarak "Şat Yapım" adını verdikleri bir müzik yapım şirketini kurdu. 1973 tarihinden itibaren sahne çalışmasını bırakan Özdemiroğlu, aranjör, besteci ve stüdyo müzisyeni olarak çalışmaya devam etti.[4] Çalıştığı müzisyenler arasında Ajda Pekkan, Nilüfer, Kayahan, Sezen Aksu, Onno Tunç ve Uzay Heparı yer aldı.

1974 yılında boşanma ile sonlanan ilk evliliğinin ardından 1975'te Füsun Önal ile ikinci evliliğini yaptı. 1,5 yıl sonra biten bu evliliğin ardından 1977'de ise ortağı Şanar Yurdatapan'ın kardeşi Lale Yurdatapan ile üçüncü evliliğini yaptı. 1980'de boşanma ile sonlanan üçüncü evliliğinden sonra oyuncu Müjde Ar ile 15 yıl süreyle beraber oldu.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden parçalar için düzenlemeler yaptı, 1975'te "Delisin", "Minik Kuş" ve "Çiçekler", 1978'de "İnsanız Biz", 1980'de "Pet'r Oil", 1983'te "Atlantis" ve 1987'de ise "Bir Gün Bize Yetmez" adlı eserleri yarışma için hazırladı.

Besteci, 1980'de "Yedi Kocalı Hürmüz", 1984'te Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun "Beyoğlu Beyoğlu", 2008'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda oynanan "Fosforlu Cevriye" adlı oyunların müziklerini yaptı.[6]

60 adet film müziği yapan[6] sanatçı, yedi adet Altın Portakal En iyi Müzik Ödülü'nün sahibi oldu.

1989-1995 yılları arasında pilotluk yaptı.[2] 1995 yılında Hepgül Hepbir ile evlendi.[7] Bu evlilikten ikiz kızları oldu.

1995-2003 arasında Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) başkanlığını yaptı. 2016 yılındaki seçimlerde yeniden yönetim kuruluna girdi.

2014 SİYAD Ödülleri’nde Onur Ödülü'ne değer görüldü. [8]

Uzun zaman boyunca akciğer kanseri ile mücadele etti. 20 Nisan 2016'da 73 yaşında düşüp bel kemiğinin kırılması nedeniyle alındığı ameliyat sonrası öldü.[9][10][11]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmografi
Yıl Yapım Tür Müzik Ödül Ödül Töreni Notlar Kaynak
2011 Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi Film Evet [12]
2009 Vavien Film Evet [13][14]
2008 Aşk Yakar Dizi Evet
2007 Kilit Film Evet
2005 O Şimdi Mahkum Film Evet [15]
İlk Durak Belgesel Evet
2004 Kalbin Zamanı Film Evet
Eğreti Gelin Film Evet
2003 Gönderilmemiş Mektuplar Film Evet
2002 Beşik Kertmesi Dizi Evet
1999 Sır Topraklar Belgesel Evet [16]
1998 Steplerin Üzerinde, Gök Mavinin Altında Belgesel Evet
1997 Ağır Roman Film Evet
Akrebin Yolculuğu Film Evet
1994 Manisa Tarzanı Film Evet [17]
1992 Gölge Oyunu Film Evet [18]
1991 Robert's Movie Film Evet
1990-1995 Bir Başka Gece TV Eğlence Programı Evet
1990 Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni Film Evet En İyi Müzik Ödülü 27 Altın Portakal Film Festivali
1989 Arabesk Film Evet
1988 Kaçamak Film Evet En İyi Müzik Ödülü 25. Altın Portakal Film Festivali
Gece Yolculuğu Film Evet En İyi Müzik Ödülü 25. Altın Portakal Film Festivali
1987 Muhsin Bey Film Evet En İyi Müzik Ödülü 24. Altın Portakal Film Festivali
Afife Jale Film Evet
1986 Teyzem Film Evet [19]
Milyarder Film Evet [20]
Kupa Kızı Film Evet [21]
Asılacak Kadın Film Evet [22]
Anayurt Oteli Film Evet
1985 Züğürt Ağa Film Evet En İyi Müzik Ödülü 23. Altın Portakal Film Festivali
Kurbağalar Film Evet En İyi Müzik Ödülü 23. Altın Portakal Film Festivali [23]
Dul Bir Kadın Film Evet [24]
Adı Vasfiye Film Evet
1984 Fahriye Abla Film Evet [25]
1983 Şalvar Davası Film Evet [26]
1982 Göl Filmi Evet [27]
1978 Seninle Son Defa Film Evet [28]
1975 İzin Film Evet [29]
Haşhaş Film Evet [30]
Delisin Film Evet [31]
1974 Zavallılar Film Evet [32]
Endişe Film Evet [33]
Arkadaş Film Evet En İyi Müzik Ödülü 12. Altın Portakal Film Festivali

Eurovision İçin Düzenlediği Besteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tiyatro Oyun Müzikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altın Portakal'ı 7 kez kazandı". Sabah. 24 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b c Hatısaru, Songül. "Hit makinesiyken en fakir dönemimdi". Milliyet. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  3. ^ a b c d e "'Fuar günlerini özlüyorum'". Yeniasir. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  4. ^ a b "Atilla Özdemiroğlu". Ankara İl Kültür Turizm Müdürlüğü web sitesi. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  5. ^ "RÖPORTAJ/İSTANBUL GELİŞİM". İSTANBUL SANAT. 28 Temmuz 2007. 31 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  6. ^ a b "Unutulmaz film müziklerinin bestecisi: Atilla Özdemiroğlu". www.aa.com.tr. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  7. ^ Çakmak, Yaşar. "Sürpriz Evlilik" (PDF). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  8. ^ "SİYAD onur ve emek ödülleri belli oldu". www.cumhuriyet.com.tr. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2021. 
  9. ^ "Attila Özdemiroğlu'na son görev". http://www.hurriyet.com.tr. 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  10. ^ "Attila Özdemiroğlu hayatını kaybetti". Milliyet. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016. 
  11. ^ "Müzisyen Atilla Özdemiroğlu vefat etti". CNN Türk. 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  13. ^ "Sinema". 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  14. ^ "New York Times". 20 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2009. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  19. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  25. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  26. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  27. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  28. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  29. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  30. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  31. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  32. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  33. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2012. 
  34. ^ Turkish Eurovision Club website 5 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Türkçe)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]