Atomik ahenk

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atomik ahenk Fizikte (uyum, eş-uyum,koherens), çok katlı atomik sistemlerin katları arasında indüklenmiş uyumdur ki, bazen ahenkli elektromanyetik dalga ile etkileştiğinde gözlenir.

Eğer, bir eşfazlı, dar  band-genişliği olan lazer iki seviyeli bir sisteme uygulanırsa, dalga fonksiyonu temel ve uyarılmış seviyeler arasında Rabi salınımı yapar. Sistem zaman içinde bazı noktalarda ani bozulmaya uğrar ve dalga fonksiyonu, temel-seviye-dalga fonksiyonuna çöker. Oradan sonra, bir sonraki ani bozulmaya kadar yeni bir Rabi salınımı başlar. Esasen her ani bozulma Rabi salınımının fazını değiştirir. Eğer tek iki-seviyeli sistemin yerine çokça özdeş iki-seviyeli sistemler olursa(birçok aynı tür atomlardaki gibi), bu sefer hepsi birden aynı anda ve böylece hepsi birlikte aynı fazda Rabi salınımına başlar.Fakat, ani bozulması farklı olan atomlar farklı(ve rastgele) zamanlarda kendi temel-eneji seviyelerine çökerler ve yeni bir Rabi salınımı başlar.Bu nedenle zaman geçtikçe  çok ama çok az atom  aynı fazda kalır. Buna da ahensizlik(uyumsuzluk,atomlar gibi bireysel sistemler  artık birbiriyle uyumlu değildir anlamına gelir) denir.

Atomik ahenk(uyumluluk) iki-seviyeli sistemden daha fazla, hazırlığı ise tek bir lazerden daha fazla gerektirebilir.

Atomik ahenk, elektromanyetik indüklenmiş saydamlık(EİS), terslenmesiz sızma(TS), emilmesiz gelişmiş dağılım(EGD),Stimule edilmiş Raman adiyabatik geçidi(STiRAG) ve gelişmiş verimli doğrusal olmayan optiksel etkileşim gibi birçok araştırma alanlarında esastır.

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]