Ateşten Gömlek (film, 1923)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.11, 1 Ocak 2017 tarihinde İazak (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17998899 numaralı sürüm
Ateşten Gömlek
Dosya:Ateşten Gömlek M.Ertuğrul Afiş.jpg
"Ateşten Gömlek" filminin eski Türkçe bir afişi bulunmamaktadır. Ancak 1932 tarihinde yeni Türkçe harflerle basılmış bir el ilanı mevcuttur
YönetmenMuhsin Ertuğrul
YapımcıKemal Film
SenaristMuhsin Ertuğrul
Hikâye (eser)Halide Edib Adıvar
UyarlamaAteşten Gömlek
OyuncularBedia Muvahhit
Muhsin Ertuğrul
Behzat Butak
Hakkı Necip
Neyyire Neyir
Vasfı Rıza Zobu
Kemal Arduman
Görüntü yönetmeniCezmi Er
CinsiSinema filmi
TürüDram, savaş
RenkSiyah-Beyaz
Yapım yılı1923, Türkiye
DilTürkçe

Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar’ın aynı adlı romanından Muhsin Ertuğrul tarafından beyaz perdeye aktarılmış 1923 tarihli film'dir. Filmin yapımcılığını Kemal Film üstlenmiştir. 1923 yılında sinemalarda iki ayrı bölüm olarak (çift bilet karşılığında) seyirciye sunulmuştur.

Önemi

Bedia Muvahhit

Türk kadınların rol aldığı ilk sinema filmi ve Kurtuluş Savaşı konulu ilk film olma özeliklerini taşır[1] Filmde Ayşe rolünü canlandıran Bedia Muvahhit ve Kezban rolünü canlandıran Neyyire Neyir, bir sinema filminde rol alan ilk Türk kadın oyuncular olarak sinema tarihine geçmiştir.[2]

Dosya:Neyyireneyir.jpg
Neyyire Neyir
(Münire Eyüp)

Romandan uyarlanması ve oyuncu seçimi

Halide Edib Adıvar’ın Ateşten Gömlek romanı, 1922 yılında İkdam Gazetesi’nde yayımlandığında büyük ilgi uyandırmıştı; bunun üzerine filme aktarılması gündeme geldi. Adıvar, romanın kahramanı Ayşe ile Kezban’ı Rum veya Ermeni sanatçıların oynamasını istemedi.[3] Türk ve Müslüman kadınların oyunculuk yapması yasaktı ama filmde Türk kadınların rol alması şartı ile Muhsin Ertuğrul’a romanı filme çekmesi izni verildi. Ayşe rolünü oyuncu Rafet Muvahhit’in eşi Bedia Hanım üstlendi. Kezban rolünü canlandıracak oyuncu, gazete ilanı yolu ile bulundu. İlana yanıt veren Münire Eyüp, Kezban rolünü canlandırdı; afişlerde ismi “Neyyire Neyir” olarak yer aldı.

Konusu

Film, İzmir'in işgali sırasında eşi ve çocuğu öldürülünce önce İstanbul’da işgali protesto mitinglerine katılan, sonra Anadolu’da hastabakıcılık yapan Ayşe ile aşık olduğu Binbaşı İhsan'ın sonları ölümle biten öyküsünü anlatır.


Kaynakça

Dış bağlantılar