Ateş Krallığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ateş Krallığı
Reign of Fire
YönetmenRob Bowman
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
  • Gregg Chabot
  • Kevin Peterka
Oyuncular
Müzik
Görüntü yönetmeniAdrian Biddle
Kurgu
Stüdyo
DağıtıcıBuena Vista Pictures
Çıkış tarih(ler)i
  • 12 Temmuz 2002 (2002-07-12) (ABD)
  • 4 Ekim 2002 (2002-10-04) (Türkiye)
Süre102 dakika[1]
Ülke
Dilİngilizce
Bütçe60 milyon dolar[2]
Hasılat82,2 milyon dolar[2]

Ateş Krallığı (İngilizce: Reign of Fire), senaryosu Matt Greenberg, Gregg Chabot ve Kevin Peterka tarafından yazılan, Rob Bowman tarafından yönetilen, Matthew McConaughey ve Christian Bale'in rol aldığı 2002 yapımı distopik, kıyamet sonrası ve fantastik türde film. Filmde ayrıca Izabella Scorupco ve Gerard Butler da rol alıyor.

Film İngiltere'de, 2020 yılında, Londra'daki bir tünel projesindeki işçilerin yanlışlıkla ejderhaları yüzlerce yıllık uykusundan uyandırması ve sonrasında ejderhaların Dünya'da insanların yerine geçerek baskın tür haline gelmesinden 20 yıl sonra geçiyor. Quinn Abercromby (Christian Bale) ve Denton Van Zan (Matthew McConaughey) liderliğindeki hayatta kalan iki grup insan, insanlığın kaderi söz konusu iken, dünyayı geri almak amacıyla canavarları avlamak ve yok etmek için birlikte çalışmaları gerektiğini anlarlar.

Touchstone Pictures yapım şirketi filmi 12 Temmuz 2002'de yayınlandı. Gösterime girdikten sonra, eleştirmenlerden ve izleyicilerden genel olarak karışık eleştiriler aldı ve beklenenden çok daha az hasılat yaparak gişede hayal kırıklığı oldu. 60 milyon dolarlık bütçe ile sadece 82 milyon dolar hasılat yapabildi.[3]

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

21. yüzyılın başlarında belirtilmeyen bir tarihte, Londra Metrosu inşaatı sırasında işçiler bir mağaraya girer ve büyük bir ejderha, kış uykusundan uyanır ve işçileri ağzından çıkardığı ateşle öldürür. Olay sonrası hayatta kalan tek kişi Quinn Abercromby adında bir çocuktur ve metro inşaatında mühendis olarak çalışan annesi onu korumak isterken ölmüştür. Ejderha yeraltından çıkar ve yakında daha da fazla ejderha ortaya çıkar. Gazete kupürleri ile dinozorların neslinin tükenmesinden ejderhaların sorumlu olduğunu öğreniriz. Çoğu canlı yaratığı yok ettikten sonra gezegen yeniden çoğalıncaya kadar kış uykusuna yattıkları tahmin edilmiştir. İnsanoğlunun 2010'daki nükleer silahlar da dahil olmak üzere askeri direnişi yalnızca yıkımı hızlandırır ve 2020 itibarıyla insanların nesli neredeyse tükenmek üzeredir.

Yılllar sonra Quinn (Christian Bale) Northumberland bölgesindeki Bamburgh Kalesi'nde hayatta kalanlardan oluşan bir topluluğa liderlik etmektedir. Büyük bir açlıkla hasadı beklemektedirler. Çoğu kişi Quinn'e güvense de, bazıları huzursuz ve isyankardır. Eddie (David Kennedy) ve grubu, hasat için henüz çok erken olmasına rağmen domates toplamak için bir kamyon çalar. Bir ejderha tarafından saldırıya uğrarlar. Bir adam öldürülür ve diğerleri ateşle çevrilir. Quinn, Creedy (Gerard Butler) ve Jared (Scott Moutter) onları eski itfaiye araçlarıyla kurtarırlar, ancak ejderha kaçmadan önce Eddie'nin oğlunu öldürür.

Denton Van Zan (Matthew McConaughey) liderliğindeki Kentucky Düzensizleri adlı bir grup Amerikalı tank ve helikopterlerden oluşan silahlı bir konvoyla çıkagelirler. Van Zan'in ejderhaları avlamak için bir stratejisi vardır. Ejderhaların zayıf noktasını bilmektedir: alacakaranlıkta çok iyi göremezler. Quinn'in yardımıyla Van Zan, helikopterin pilotu Alex Jensen (Izabella Scorupco) ve ekipleri ekinleri yok eden ejderhayı avlayıp katlederler.

O gece kalede bir kutlama yapılır ancak Van Zan ejderha avı sırasında ölen üç adamının kaybından dolayı üzgündür. Van Zan ve Alex, Quinn'e buldukları tüm ejderhaların dişi olduğunu söyler. Amerikalılar tek bir erkek ejderha olduğunu düşünmektedir - eğer onu öldürürlerse ejderhalar artık çoğalamazlar. Quinn, annesini de öldüren erkek ejderhayı bilmesine rağmen yardım etmeyi reddeder.

Quinn'in eğer erkek ejderhayı bulurlarsa ejderhanın onları öldüreceğini ve kalede yaşayanları tehlikeye sokacağını söylemesine rağmen meydan okuyan Van Zan askerlerine kaledeki en iyi adamları toplamalarını emreder. Quinn, kale sakinlerinin önünde Van Zan'a saldırır, ancak Van Zan, kalabalık onları ayırmadan önce Quinn'i döver. Van Zan ve kalenin bazı adamları daha sonra ayrılırlar, ancak Quinn'in uyarıları doğru çıkar ve kervanları ejderha tarafından Londra'nın 106 km dışındaki bir kasabanın harabelerinde saldırıya uğrar. Ejderha daha sonra kaleyi bulur ve orada yaşayanların çoğunu öldürür. Quinn, hayatta kalanları bir sığınağa götürür, ancak ejderha döndüğünde orada sıkışıp kalırlar; ejderhanın son saldırısı sırasında Creedy ölür.

Van Zan ve Jensen geri döner ve sığınakta mahsur kalan herkesi kurtarır. Quinn, Van Zan ve Alex'in erkek ejderhayı avlamasına yardım etmeye karar verir. Londra'ya uçarlar ve yüzlerce küçük ejderha bulurlar. Van Zan, tatar yayı ile ejderhanın boğazına patlayıcılar fırlatmayı planlar. Ateş eder ama ejderha oku parçalar ve Van Zan'ı yer. Quinn ve Alex, ejderhayı yer seviyesine doğru çeker ve Quinn, ejderhanın ağzına başka bir patlayıcı atarak onu öldürür.

Quinn ve Alex daha sonra Kuzey Denizi'ne bakan bir tepeye bir radyo kulesi dikerler. Üç aydan fazla bir süredir ejderha görülmemiştir. Jared gelir ve liderleriyle konuşmak isteyen bir grup Fransız'ın geldiğini söyler. Quinn, Jared'e artık onların lideri olduğunu söyler ve kendini dünyayı yeniden inşa etmeye adar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kevin Peterka ve Gregg Chabot orijinal senaryoyu 1996'da yazdılar ve ardından Spyglass Media Group'a sattılar.[4] 2000 yılında Matt Greenberg, yapım için senaryoyu yeniden düzenledi.[5]

Ateş Krallığı, İrlanda'daki Wicklow Dağları'nda yer alan Glendasan Vadisi Kurşun Madenleri'nde çekildi. Filmin çekimine alanın zarar görmemesi koşuluyla izin verildi ve çekim tamamlandıktan sonra ekip film setine ait her şeyi temizledi. Ancak, 2001 yılında İngiltere'den Avrupa'ya yayılan şap hastalığı salgını, karantina kısıtlamaları nedeniyle birçok planlanan sahnenin çekilmesini engelledi.

Gösterim ve Görüşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rotten Tomatoes web sitesinde filmin onay puanı 176 inceleme baz alınarak ortalama %42 olarak hesaplanmış. Sitedeki seyirci puanı ise %40.[6] Metacritic sitesinde ise filmin 30 eleştirmene göre ortalama 100 üzerinden 39 puanı var. Sitedeki seyirci puanı ise 10 üzerinden 6,1.[7]

Ateş Krallığı, açıldığı hafta 15,6 milyon dolar hasılat toplayarak Azap Yolu ve Siyah Giyen Adamlar 2'nin ardından üçüncü oldu.[8] Filmin toplam hasılatı ise 82,15 milyon dolar.[3] Film Türkiye'de 4 Ekim 2002'de gösterime girdi ve dağıtımını UIP Türkiye üstlendi. Filmi Türkiye'de 66.306 kişi sinemada izledi ve filmin Türkiye'deki hasılatı 273.779 lira oldu.[9]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ateş Krallığı, Satürn Ödülleri'nde bir kategoride aday gösterildi, ancak Yüzüklerin Efendisi: İki Kule'ye kaybetti ve Festival de Cine de Sitges ödüllerinde iki kategoride aday gösterildi birini kazandı.[10][11]

Ödül Kategori Sonuç
Satürn Ödülleri En İyi Fantastik Film Adaylık
Festival de Cine de Sitges En İyi Görsel Efekt Kazandı
En İyi Film Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "REIGN OF FIRE | British Board of Film Classification". BBFC.co.uk. 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2017. 
  2. ^ a b Box Office Mojo'da Reign of fire
  3. ^ a b "Reign of Fire (2002)". Box Office Mojo. IMDB. 7 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2011. 
  4. ^ "Reign of Fire". Screenwriter's Utopia. Screenwriter's Utopia. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  5. ^ "Reign of Fire Screenplay PDF" (PDF). Script Slug. Script Slug. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Reign of Fire". Rotten Tomatoes. Fandango Media. 3 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Reign of Fire". Metacritic. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Blessed Business for 'Perdition' as 'Men in Black II' Hangs Onto Top Spot". Box Office Mojo. 15 Temmuz 2002. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Ateş Krallığı". Box Office Türkiye. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  10. ^ "'Towers,' 'Report' top Saturn nominees". Variety. 7 Mart 2003. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 
  11. ^ "FESTIVAL ARCHIVES - Sitges Film Festival - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya". sitgesfilmfestival.com. 5 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]