Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 1958 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesi içinde Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı bölümleriyle birlikte kurulmuş ve öğretime başlamıştır. 1982 yılında bu üç bölüm Batı Dilleri ve edebiyatları bölümünü oluşturmak üzere Anabilim dallarına dönüştürülmüş ve 1995 yılında tekrar bağımsız bölümler haline getirilmiştir.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünün kuruluşunu izleyen yıllarda lisans programındaki derslerin önemli bir kısım İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim üyelerinden o günkü akademik unvanlarıyla Doç. Dr. Berna Moran, Doç. Dr. Tatyana Moran, Doç. Dr. Özcan Başkan, As. Akşit Göktürk, As. Yurdanur Salman, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyelerinden As. Sami Ferlief tarafından verilmiştir.

Daha sonra doktora öğrencilerinin yetiştirilmesinde Prof. Dr. Ahmet Edip Uysal, Prof. Dr. Berna Moran ve Prof. Dr. Mina Urgan’ın büyük katkıları olmuştur. 1963-1968 yılları arasında sözleşmeli İngiliz Hocaların yanı sıra AID programı çerçevesi içinde ABD ile üniversite arasında gerçekleştirilen işbirliği uyarınca Amerikalı hocalar da bölümde lisans derslerini vermişler ve bunların arasında bayan Olga E. Steele 1961-1969 Opal Y. Palmer 1964-1969 Opal Y.Palmer 1964-1965 ve Dorothy Dunkelberg 1966-1967 yılları arasında Bölüm başkanlığı görevini de yürütmüşlerdir.

Ayrıca bu işbirliğine bağlı olarak bölümden ABD'ye gönderilen bazı asistanların orada yüksek lisans öğrenimi yapmaları sağlanmıştır. 1967-1996 yılları arasında sırasıyla, değişik sürelerle, Türk Dili Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. İhsan Türek, İngiliz Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç.Dr.Seçkin Ergin, Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Baki Dereli ve İngiliz Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Güneş Günel, 1995 yılında İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü içinde İngiliz Kültür ve Edebiyatı Anabilim Dalı ve İngilizce Dilbilim Anabilim Dalı olmak üzere iki Anabilim dalı oluşturmuştur. 1990-91 öğretim yılında İngilizce Hazırlık sınıfı öğretime açılmış olup, 1996-97 Öğretim yılında öğretime başlanmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]