Atapuerca Dağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atapuerca Antik Şehri
UNESCO Dünya Mirası
Konum İspanya
KriterKültürel: iii, v
Referans989
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Atapuerca Dağları, (İspanyolca: Sierra de Atapuerca), İspanya'nın kuzeyindeki Kastilya ve Leon'daki Atapuerca kasabası yakınlarında yer alan karstik bir tepedir. Hâlen devam etmekte olan kazı çalışmalarında, Batı Avrupa'daki en eski Homo sakinlerine atfedilen yerel mağaralar kompleksinde zengin fosil yatakları ve taş alet toplulukları keşfedildi.[1] Atatuerca Dağları, Homo erectus, Homo antecessor (veya Homo erectus antagonisti) ve Homo heidelbergensis topluluklarının tercih ettiği "olağanüstü veri rezervi", Alt Paleolitik Çağ'da çökelmiştir.

Atapuerca dağlarında bulunan kafataslarının Homo erectus'unkilerden daha büyük beyin çukurları ve daha modern görünümlü burun ve yanak kemikleri vardı. Paleontologlar da yeni bir türün varlığına Homo antecessor adını verdiler.

Henüz ortaya çıkarılan ve güvenilir bir şekilde tarihlendirilen en eski örnek 1.2 Milyon ile 600.000 yıl arasındaki bir yaşı teyit etmektedir. Site, Atapuerca'nın Arkeolojik Alanı adı altında bir UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi.[2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Homo heidelbergensis: Evolutionary Tree information". Smithsonian National Museum of Natural History. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  2. ^ "Archaeological Site of Atapuerca - UNESCO World Heritage Centre". Whc.unesco.org. 13 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2017. 
  3. ^ "Landforms And Geomorphological Processes In The Duero Basin. Pleistocene Geoarcheology Of Ambrona And Atapuerca Sites" (PDF). Geomorfologia.es. 12 Eylül 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2017.