Asya sarmaşık yılanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asya sarmaşık yılanı

Asya sarmaşık yılanı (Ahaetulla prasina) bir diğer adıyla Oryantal kırbaç yılanı güney asya'ya özgü Colubridae ailesinden bir zehirli yılan türüdür.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Vücut formu uzun,sivri uçlu,çıkıntılı bir burun ile son derece ince bir yapıya sahiptir. Yetişkin olanların renkleri açık kahverengi,donuk sarı yeşil,floresan yeşili şeklindedir. Ölçeklerin türü ve sayısı yılanları tanımlamak için kullanılır. Bu türde burun içi genellikle dudak veya dudak pullarıyla temas halindedir. Boynun dokular arasındaki cildi siyah ve beyazdır. Görünüşü Güney amerika sarmaşık yılanlarına çok benzer. Dik dişlere sahiptir hafif derecede zehirlidir fakat zehiri insanlar için tehdit derecesinde değildir.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu yılan Asya'da geniş bir dağılıma sahiptir. Bu türün görüldüğü ülkeler sıraca şöyledir; Bangladeş,Bhutan,Brunei,Burma,Kamboçya,Çin,Hindistan,Endonezya,Laos,Malezya,Filipinler,Singapur,Tayland ve Vietnam şeklindedir.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Asya sarmaşık yılanı genel olarak küçük sürüngenler ve amfibiler'le beslenir özellikle de kertenkele ve ağaç kurbağası tüketir.

Esaret[değiştir | kaynağı değiştir]

Son yıllarda evcil hayvan ticaretine girmiş ve hobiler arasında oldukça popüler hale gelmiştir.