Asuka-kyō

Koordinatlar: 34°28′56″K 135°48′47″D / 34.48222°K 135.81306°D / 34.48222; 135.81306
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ishibutai Kofun
Oharida Sarayı'nın planı

Asuka-kyō (Japonca飛鳥京), MS 538-710 yıllarında Japonya'nın başkentiydi. Yamato vilayetinde günümüz Asuka köyü yakınlarında yer almaktaydı.

Asuka adının ne olduğuna dair birçok teoriden bazıları, bayağı çaprazgaga veya Japon isuka ve yerel jeolojik özelliklerdir.[1] Ya da Asuka Tapınağı'nda, Asuka-niimasu-jinja'da ve o günlerden birkaç başka yapıda hâlâ tapılan Beş Bilgelik Budası'ndan biri olan Akshobhya'nın Japon eşdeğeri Asuka Nyorai'nin onuruna adlandırılmış olabilir.

Arkeoloji projeleri bölgedeki kalıntıları ortaya çıkarmaya devam etmektedir. Bölgedeki son keşifler arasında Japonya'daki en eski madeni paralardan biri olduğuna inanılan Wadōkaichin madeni paraları ve Kitora ve Takamatsuzuka Kofun'daki veya mezarlardaki tablolar yer almaktadır.

Ishibutai Kofun, Asuka'da da yer almaktadır. 12 Mart 2004'te, kofun bitişiğindeki bir konutun ana binasının kalıntılarının bulunduğu açıklandı. Konutun, kofun içinde gömülü olduğuna inanılan Soga no Umako'ya ait olması muhtemeldir.

Asuka Dönemi'nde her imparator için çeşitli saraylar inşa edilmiştir. Bir imparator ölür ölmez, tüm imparatorluk sarayı yeni inşa edilmiş bir saraya taşındı, çünkü ölen bir imparatorun ruhunun ikamet edebileceği bir yerde kalmanın tehlikeli olduğu düşünülüyordu. Bazen tek bir imparatorun saltanatı sırasında bile, saraylar yangın veya uğursuzluk nedeniyle yıkım nedeniyle birden çok kez değiştirildi. Bu saraylar tamamen ahşaptan inşa edildiğinden, modern zamanlardaki bazı arkeolojik çalışmalarda sütunlar için taş kaideler gibi kalıntılar ortaya çıkarılsa da, hiçbiri günümüze ulaşmamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ikeda Suenori 池田末則, Yokota Kenichi 横田健一 et al. "飛鳥 (Asuka)" Nara-ken no chimei 奈良県の地名 Heibonsha 平凡社, 1981, p. 263. (Japonca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen:
Önce gelen yoktur.
Japonya'nın başkenti
538-710
Sonra gelen:
Fujiwara-kyō