Aston Villa FC sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
1897'de hem lig hem kupa şampiyonluğu yaşayan Aston Villa kadrosu.

Aston Villa FC sezonları listesi, İngiltere futbol kulübü Aston Villa FC'nin FA Cup'da ilk kez yer aldığı 1879 yılından, günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1874'te, Aston, Birmingham'da yer alan Villa Cross Wesleyan Şapeli'ne bağlı kriket takımı üyeleri tarafından kuruldu. İlk maçını, şehrin yerel ragbi takımlarından Aston Brook St Mary's ile Aston'daki Wilson Road'da oynadı. Rakibin ragbi takımı olması sebebiyle 90 dakikalık maçın ilk yarısında ragbi, ikinci yarısında ise futbol kuralları geçerliydi.[1] 1870'lere kadar küçük çaplardaki maçlarda mücadele eden Villa, 1880'lerde şekillenmeye başladı. 1879-80 sezonundan beri FA Cup'a katılmaya başlayan kulüp, 1888'de, William McGregor tarafından kurulan Football League'de mücadele eden 12 kulüp arasında yer aldı.[2]

Tarihi boyunca kulüp; yedi lig ve FA Cup, beş Lig Kupası, bir Charity Shield, Şampiyon Kulüpler Kupası, Süper Kupa ve İntertoto Kupası şampiyonlukları yaşadı.[3]

Aşağıdaki listede kulübün her sezonu için katıldığı turnuvada elde ettiği dereceler ve takımın en golcü oyuncuları belirtilmiştir. Koyu yazılan oyuncular, aynı zamanda ligde de gol kralı olmuştur. Birmingham Senior Cup gibi önem bakımından düşük kupalar ise listeye dahil edilmemiştir.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig FA Cup Lig Kupası[4] Charity Shield/
Community Shield[5]
Avrupa Gol kralı[6]
Lig O G B M A Y Puan Poz İsim Gol
1879-80 3. tur
1880-81 4. tur
1881-82 4. tur
1882-83 ÇF
1883-84 ÇF
1884-85 3. tur
1885-86 2. tur
1886-87 Şampiyon
1887-88 5. tur
1888-89 FL[7] 22 12 5 5 61 42 29 2. 3. tur Albert Allen 19
1889-90 FL 22 7 5 10 43 51 19 8. 2. tur Dennis Hodgetts 11
1890-91 FL 22 7 4 11 45 58 18 9. 2. tur Arthur Brown 13
1891-92 FL 26 15 0 11 89 56 30 4. İkinci John Devey 34
1892-93 1. Lig[8] 30 16 3 11 73 62 35 4. 1. tur John Devey 19
1893-94 1. Lig 30 19 6 5 84 42 44 1. 3. tur John Devey 22
1894-95 1. Lig 30 17 5 8 82 43 39 3. Şampiyon John Devey 19
1895-96 1. Lig 30 20 5 5 78 45 45 1. 1. tur John Campbell 26
1896-97[9] 1. Lig 30 21 5 4 73 38 47 1. Şampiyon Fred Wheldon 22
1897-98 1. Lig 30 14 5 11 61 51 33 6. 5. tur Fred Wheldon 23
1898-99 1. Lig 34 19 7 8 76 40 45 1. 1. tur John Devey 21
1899-1900 1. Lig 34 22 6 6 77 35 50 1. 3. tur Billy Garraty 30
1900-01 1. Lig 34 10 10 14 45 51 30 15. YF John Devey 15
1901-02 1. Lig 34 13 8 13 42 40 34 8. 1. tur Jasper McLuckie 16
1902-03 1. Lig 34 19 3 12 61 40 41 2. YF Jasper McLuckie 20
1903-04 1. Lig 34 17 7 10 70 48 41 5. 2. tur Joe Bache 16
1904-05 1. Lig 34 19 4 11 63 43 42 4. Şampiyon Harry Hampton 22
1905-06 1. Lig 38 17 6 15 72 56 40 8. 3. tur Billy Garraty 22
1906-07 1. Lig 38 19 6 13 78 52 44 5. 2. tur Harry Hampton 21
1907-08 1. Lig 38 17 9 12 77 59 43 2. 3. tur [10] Joe Bache 25
1908-09 1. Lig 38 14 10 14 58 56 38 7. 1. tur Joe Bache 11
1909-10 1. Lig 38 23 7 8 84 42 53 1. 3. tur Harry Hampton 29
1910-11 1. Lig 38 22 7 9 69 41 51 2. 2. tur İkinci Harry Hampton 21
1911-12 1. Lig 38 17 7 14 76 63 41 6. 2. tur Harry Hampton 28
1912-13 1. Lig 38 19 12 17 86 52 50 2. Şampiyon Harry Hampton 30
1913-14 1. Lig 38 19 6 13 65 50 44 2. YF Harry Hampton 24
1914-15 1. Lig 38 13 11 14 62 72 37 14. 2. tur Harry Hampton 20
I. Dünya Savaşı sebebiyle 1915 ile 1919 yılları arasında, futbol müsabakalarına ara verildi.
1919-20 1. Lig 42 18 6 18 75 73 42 9. Şampiyon Clem Stephenson 29
1920-21 1. Lig 42 18 7 17 63 70 43 10. 4. tur Billy Walker 31
1921-22 1. Lig 42 22 3 17 74 55 47 5. 4. tur Ian Dickson 28
1922-23 1. Lig 42 18 10 14 64 51 46 6. 1. tur Billy Walker 23
1923-24 1. Lig 42 18 13 11 52 37 49 6. İkinci Len Capewell 26
1924-25 1. Lig 42 13 13 16 58 71 39 15. 3. tur Billy Walker 25
1925-26 1. Lig 42 16 12 14 86 76 44 6. 5. tur Len Capewell 34
1926-27 1. Lig 42 18 7 17 81 83 43 10. 3. tur Len Capewell 16
1927-28 1. Lig 42 17 9 16 78 73 43 8. 5. tur George Cook 27
1928-29 1. Lig 42 23 4 15 98 81 50 3. YF Pongo Waring 32
1929-30 1. Lig 42 21 5 16 92 83 47 4. YF George Brown 30
1930-31 1. Lig 42 25 9 8 128[11] 78 59 2. 3. tur Pongo Waring 50[12]
1931-32 1. Lig 42 19 8 15 104 72 46 5. 4. tur Pongo Waring 30
1932-33 1. Lig 42 23 8 11 92 67 54 2. 4. tur George Brown 35
1933-34 1. Lig 42 14 12 16 78 75 40 13. YF Dai Astley 33
1934-35 1. Lig 42 14 13 15 74 88 41 13. 3. tur Dai Astley 21
1935-36 1. Lig 42 13 9 20 81 110 35 21. 3. tur Dai Astley 21
1936-37 2. Lig 42 16 12 14 82 70 44 9. 3. tur Frank Broome 29
1937-38 2. Lig 42 25 7 10 73 35 57 1. YF Frank Broome 25
1938-39 1. Lig 42 16 9 17 71 60 41 12. 4. tur Frank Broome 16
II. Dünya Savaşı sebebiyle 1939 ile 1946 yılları arasında, futbol müsabakalarına ara verildi.
1945-46 Düzenlenmedi[13] ÇF
1946-47 1. Lig 42 18 9 15 67 53 45 8. 3. tur Dicky Dorsett 13
1947-48 1. Lig 42 19 9 14 65 57 47 6. 3. tur Trevor Ford 18
1948-49 1. Lig 42 16 10 16 60 76 42 10. 4. tur Trevor Ford 14
1949-50 1. Lig 42 15 12 15 61 61 42 12. 3. tur Trevor Ford 18
1950-51 1. Lig 42 12 13 17 66 68 37 15. 4. tur Johnny Dixon 16
1951-52 1. Lig 42 19 9 14 79 70 47 6. 3. tur Johnny Dixon 28
1952-53 1. Lig 42 14 13 15 63 61 41 11. ÇF Johnny Dixon 14
1953-54 1. Lig 42 16 9 17 70 68 41 13. 3. tur Tommy Thompson 21
1954-55 1. Lig 42 20 7 15 72 73 47 6. 4. tur Tommy Thompson 20
1955-56 1. Lig 42 11 13 18 52 69 35 20. 4. tur Johnny Dixon 18
1956-57 1. Lig 42 14 15 13 65 55 43 10. Şampiyon İkinci Peter McParland 19
1957-58 1. Lig 42 16 7 19 73 86 39 14. 3. tur Peter McParland 17
1958-59 1. Lig 42 11 8 23 58 87 30 21. YF Gerry Hitchens 18
1959-60 2. Lig 42 25 9 8 89 43 59 1. YF Gerry Hitchens 25
1960-61 1. Lig 42 17 9 16 78 77 43 9. 5. tur Şampiyon[14] Gerry Hitchens 42
1961-62 1. Lig 42 18 8 16 65 56 44 7. ÇF 3. tur Harry Burrows 20
1962-63 1. Lig 42 15 8 19 62 68 38 15. 4. tur İkinci Harry Burrows 22
1963-64 1. Lig 42 11 12 19 62 71 34 19. 3. tur 3. tur Tony Hateley 19
1964-65 1. Lig 42 16 5 21 57 82 37 16. 5. tur YF Tony Hateley 34
1965-66 1. Lig 42 15 6 21 69 80 36 16. 3. tur ÇF Tony Hateley 28
1966-67 1. Lig 42 11 7 24 54 85 29 21. 4. tur 2. tur Lew Chatterley 13
1967-68 2. Lig 42 15 7 20 54 64 37 16. 4. tur 2. tur Brian Godfrey 13
1968-69 2. Lig 42 12 14 16 37 48 38 18. 5. tur 2. tur Brian Godfrey 7
1969-70 2. Lig 42 8 13 21 36 62 29 21. 3. tur 2. tur Bruce Rioch 6
1970-71 3. Lig 46 19 15 12 54 46 53 4. 1. tur İkinci Andy Lochhead 13
1971-72 3. Lig 46 32 6 8 85 32 70 1. 1. tur 4. tur Andy Lochhead 25
1972-73 2. Lig 42 18 14 10 51 47 50 3. 3. tur 3. tur İkinci Alun Evans 11
1973-74 2. Lig 42 13 15 14 48 45 41 14. 5. tur 2. tur Sammy Morgan 9
1974-75 2. Lig 42 25 8 9 79 32 58 2. 5. tur Şampiyon Ray Graydon 27
1975-76 1. Lig 42 11 17 14 51 59 39 16. 3. tur 3. tur UEFA Kupası - 1. tur Ray Graydon 14
1976-77 1. Lig 42 22 7 13 76 50 51 4. ÇF Şampiyon Andy Gray 29
1977-78 1. Lig 42 18 10 14 57 42 46 8. 3. tur 4. tur UEFA Kupası - ÇF Andy Gray 20
1978-79 1. Lig 42 15 16 11 59 49 46 8. 3. tur 4. tur John Deehan 10
1979-80 1. Lig 42 16 14 12 51 50 46 7. ÇF 3. tur Gary Shaw 13
1980-81 1. Lig 42 26 8 8 72 40 60 1. 3. tur 3. tur Peter Withe 21
1981-82[15] 1. Lig 42 15 12 15 55 53 57[16] 11. 5. tur ÇF Paylaşıldı[17] Şampiyon Kulüpler Kupası - Şampiyon Peter Withe 17
1982-83 1. Lig 42 21 5 16 62 50 68 6. ÇF 2. tur Süper Kupa - Şampiyon[18]
Şampiyon Kulüpler Kupası - ÇF
Kıtalararası Kupa - İkinci
Gary Shaw 24
1983-84 1. Lig 42 17 9 16 59 61 60 10. 3. tur YF UEFA Kupası - 2. tur Peter Withe 22
1984-85 1. Lig 42 15 11 16 60 60 56 10. 3. tur 3. tur Paul Rideout 15
1985-86 1. Lig 42 10 14 18 51 67 44 16. 4. tur YF Simon Stainrod 21
1986-87 1. Lig 42 8 12 22 45 79 36 22. 3. tur 4. tur Allan Evans 8
1987-88 2. Lig 44 22 12 10 68 41 78 2. 4. tur 4. tur Warren Aspinall 13
1988-89 1. Lig 38 9 13 16 45 56 40 17. 4. tur ÇF Alan McInally 22
1989-90 1. Lig 38 21 7 10 57 38 70 2. ÇF 3. tur David Platt 24
1990-91 1. Lig 38 9 14 15 46 58 41 17. 3. tur ÇF UEFA Kupası - 2. tur David Platt 24
1991-92 1. Lig 42 17 9 16 48 44 60 7. ÇF 2. tur Dwight Yorke 17
1992-93 Prem 42 21 11 10 57 40 74 2. 4. tur 4. tur Dean Saunders 16
1993-94 Prem 42 15 12 15 46 50 57 10. 5. tur Şampiyon UEFA Kupası - 2. tur Dean Saunders 16
1994-95 Prem 42 11 15 16 51 56 48 18. 4. tur 4. tur UEFA Kupası - 2. tur Dean Saunders 17
1995-96 Prem 38 18 9 11 52 35 63 4. YF Şampiyon Dwight Yorke 25
1996-97 Prem 38 17 10 11 47 34 61 5. 4. tur 4. tur UEFA Kupası - 1. tur Dwight Yorke 20
1997-98 Prem 38 17 6 15 49 48 57 7. 5. tur 3. tur UEFA Kupası - ÇF Dwight Yorke 16
1998-99 Prem 38 15 10 13 51 46 55 6. 4. tur 3. tur UEFA Kupası - 2. tur Julian Joachim 16
1999-00 Prem 38 15 13 10 46 35 58 6. İkinci YF Dion Dublin 16
2000-01 Prem 38 13 15 10 46 43 54 8. 4. tur 3. tur İntertoto Kupası - YF Dion Dublin 9
2001-02 Prem 38 12 14 12 46 47 50 8. 3. tur 4. tur İntertoto Kupası - Şampiyon[19]
UEFA Kupası - 1. tur
Juan Pablo Ángel 16
2002-03 Prem 38 12 9 17 42 47 45 16. R3 QF İntertoto Kupası - YF Dion Dublin 14
2003-04 Prem 38 15 11 12 48 44 56 6. 3. tur YF Juan Pablo Ángel 23
2004-05 Prem 38 12 11 15 45 52 47 10. 3. tur 3. tur Juan Pablo Ángel 9
2005-06 Prem 38 10 12 16 42 55 42 16. 5. tur 4. tur Milan Baroš 12
2006-07 Prem 38 11 17 10 43 41 50 11. 3. tur 4. tur Gabriel Agbonlahor 10
2007-08 Prem 38 16 12 10 71 51 60 6. 3. tur 3. tur John Carew 13
2008-09 Prem 38 17 11 10 54 48 62 6. 5. tur 3. tur İntertoto Kupası – 3. tur[20]
UEFA Kupası - Son 32
John Carew 15
2009-10 Prem 38 17 13 8 52 39 64 6. YF İkinci UEFA Avrupa Ligi - PO John Carew 17
2010-11 Prem 38 12 12 14 48 59 48 9. 5. Tur ÇF UEFA Avrupa Ligi - PO Darren Bent

Ashley Young

9
2011-12 Prem 38 7 17 14 37 53 38 16. 4. tur 3. tur Darren Bent 10
2012-13 Prem 38 10 11 17 47 69 41 15. 4. tur Yarı final Christian Benteke 23

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • M = Oynanan maç
  • G = Galibiyet
  • B = Beraberlik
  • M = Mağlubiyet
  • A = Atılan gol
  • Y = Yenen gol
  • Poz = Son pozisyon
  • PO = Play-off turu
  • ÇF = Çeyrek final
  • YF = Yarı final
Şampiyon İkinci Küme yükseldi Küme düştü

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ Nick McCarthy (26 Kasım 2007). "Cup presented to Aston Villa founder member Jack Hughes is back with his family". Birmingham Mail. http://www.birminghammail.net/news/top-stories/2007/11/26/cup-presented-to-aston-villa-founder-member-jack-hughes-is-back-with-his-family-97319-20162107/. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  2. ^ "The Football League - Part 17 of the History of Football". Association of Football Statisticians. http://www.11v11.com/index.php?pageID=478. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  3. ^ "Club Honours". Aston Villa FC. http://www.avfc.co.uk/page/HistoryHonours/0,,10265,00.html. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  4. ^ Lig Kupası 1961'de kuruldu.
  5. ^ The Charity/Community Shield 1908'de kuruldu.
  6. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Football League veya Premier League, FA Cup, Lig Kupası ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.
  7. ^ Aston Villa, Football League'in kurucu kulüpleri arasında yer almaktadır.
  8. ^ The Football League, 1892'de iki lige ayrıldı. Önceleri The Football League olarak ligin adı Football League First Division olarak değiştirildi.
  9. ^ Bu sezon hem lig hem kupa şampiyonluğu yaşayan Aston Villa, bu başarıya ulaşan ikinci İngiliz takımı oldu. Aralık 2010 itibariyle altı İngiliz kulübü bu başarıyı tekrarlayabildi.
  10. ^ Charity Shield, sonradan ismini değiştirerek FA Community Shield olarak anılmaya başlandı.
  11. ^ En üst seviye İngiltere futbol ligleri için bir sezonda kaydedilen en fazla gol. Gollerin 86'sını kendi evinde kaydeden Villa, bir sezonda kendi evinde en fazla gol kaydeden takım rekorunu da elinde bulundurmaktadır."Football League Records: Goals". The Football League. http://www.football-league.premiumtv.co.uk/page/RecordGoals/0,,10794,00.html. Erişim tarihi: 27 Aralık 2010. 
  12. ^ Kulüp tarihinin bir sezonda en fazla gol kaydeden oyuncusu.
  13. ^ 1945-46 sezonunda FA Cup düzenlense de lig müsabakaları ertesi sezona kadar oynanmadı.
  14. ^ Lig Kupası'nın ilk şampiyonu.
  15. ^ 1981-82 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu yaşayan Villa, bu kupayı kazanan dördüncü İngiliz kulübü oldu.
  16. ^ 1981-82 sezonuyla birlikte galibiyetle sonuçlanan maçlarda üç puan alınması kararlaştırıldı. Önceleri ise iki puan alınmaktaydı.
  17. ^ 1939 ile 1993 yılları arasında oynanan Charity Shield maçlarının berabere sonuçlanması durumunda kupa iki takım arasında paylaşılır, her iki takım da altışar ay kupanın sahibi olurdu.
  18. ^ Süper Kupa Ocak 1983'te iki ayaklı olarak oynandı.
  19. ^ İntertoto Kupası'nı şampiyonlukla tamamlayan takım, o sezonki UEFA Kupası'na birinci turdan katılma şansını elde etti.
  20. ^ İntertoto Kupası'nı şampiyonlukla tamamlayan takım, o sezonki UEFA Kupası'na birinci turdan katılma şansını elde etti.