Aston Villa FC istatistikleri ve rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
19. yüzyılın sonlarında Aston Villa takımı

Aston Villa, Aston, Birmingham'da bulunan ve Premier Lig'te mücadele eden futbol kulübüdür. 1874'te kurulan kulüp, 1897'den beri iç saha maçlarını Villa Park'ta oynamaktadır. 1888'de kurulan Football League ve 1992'de kurulan Premier Lig'in kurucu kulüpleri arasındadır.[1] İngiltere'nin en eski ve en başarılı kulüplerinden olan Villa'nın yedi Birinci Lig ve FA Cup şampiyonluğu bulunmaktadır.[2] 1982'de kazandığı Şampiyonlar Ligi ile kupayı kazanan dördüncü İngiliz kulübü olan Villa, bu unvanını günümüzde de korumaktadır.[3]

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

1982 Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonu kadro, galibiyetin 25. yılını kutlarken.
Aston Villa'nın Birinci Lig ve FA Cup şampiyonluğu kazanan 1896–97 sezonundaki kadrosu

Aston Villa'nın hem Avrupa hem de ülkesinde düzenlenen turnuvalarda kazandığı birçok başarı bulunmaktadır. Kulüp, son başarısını 1996'da, Lig Kupası'nı kazanarak elde etmiştir.[4][5]

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Şampiyonluk (1): 1982
Şampiyonluk (1): 1982–83
Şampiyonluk (1): 2001

İngiltere[değiştir | kaynağı değiştir]

Lig[değiştir | kaynağı değiştir]

Şampiyonluk (7): 1893–94, 1895-96, 1896-97, 1989-99, 1899-1900, 1909-10, 1980-81
İkincilik (10): 1888–89, 1902–03, 1907–08, 1910–11, 1912–13, 1913–14, 1930–31, 1932–33 , 1989–90, 1992–93
Şampiyonluk (2): 1937–38, 1959–60
İkincilik (2): 1974–75, 1987–88
Şampiyonluk (1): 1971–72

Kupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Şampiyonluk (7): 1887, 1895, 1897, 1905, 1913, 1920, 1957
İkincilik (3): 1892, 1924, 2000
Şampiyonluk (5): 1961, 1975, 1977, 1994, 1996
İkincilik (3): 1963, 1971, 2010
Şampiyonluk (1): 1981 (ortak)[B]
İkincilik (3): 1910, 1957, 1972

Oyuncu rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maç sayısı[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok maça çıkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece resmî müsabakalar dahil edilmiştir. Her sütunda ilk on birde başladığı maç, parantez içinde ise sonradan oyuna girdiği maç sayısı verilmiştir.[8]

# İsim Yıllar Lig FA Cup Lig Kupası Diğer [E] Toplam
1 İskoçya Charlie, AitkenCharlie Aitken 1959–1976 559 (2) 34 (1) 61 (0) 3 (0) 657 (3)
2 İngiltere Billy, WalkerBilly Walker 1919–1934 478 (0) 53 (0) 0 (0) 0 (0) 531 (0)
3 İngiltere Gordon, CowansGordon Cowans 1976–1985
1988–1991
399 (15) 8 (1) 40 (4) 39 (2) 506 (22)
4 İngiltere Joe, BacheJoe Bache 1900–1915 431 (0) 42 (0) 0 (0) 1 (0) 474 (0)
5 İskoçya Allan, EvansAllan Evans 1977–1989 374 (6) 26 (0) 42 (1) 24 (0) 466 (7)
6 İngiltere Nigel, SpinkNigel Spink 1979–1996 357 (4) 28 (0) 45 (0) 19 (1) 449 (5)
7 İngiltere Tommy, SmartTommy Smart 1919–1933 405 (0) 47 (0) 0 (0) 0 (0) 452 (0)
8 İngiltere Gareth, BarryGareth Barry 1997–2009 353 (12) 19 (2) 29 (0) 22 (4) 423 (18)
9 İngiltere Johnny, DixonJohnny Dixon 1945–1961 392 (0) 38 (0) 0 (0) 0 (0) 430 (0)
10 İngiltere Dennis, MortimerDennis Mortimer 1975–1985 315 (1) 21 (0) 38 (0) 30 (0) 404 (1)

Golcüler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir sezonda en çok gol atan oyuncu: Tom 'Pongo' Waring, 1930-31 sezonunda 50 gol.[9]
  • Bir sezonda ligde en çok gol atan oyuncu: Tom 'Pongo' Waring, 1930-31 sezonunda 49 gol.[10]

En çok gol atan oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Sadece resmî müsabakalar dahil edilmiştir. Sonradan oyuna girdiği maçlar dahil oynadığı maç sayısı parantez içinde verilmiştir.[11]

# İsim Yıllar Lig FA Cup Lig Kupası Diğer [E] Toplam
011 İngiltere Billy, WalkerBilly Walker 1919–1933 214 (478) 30 (53) 0 (0) 0 (0) 244 (531)
022 İngiltere Harry, HamptonHarry Hampton 1904–1920 215 (339) 27 (34) 0 (0) 0 (0) 242 (373)
033 İngiltere John, DeveyJohn Devey 1891–1902 169 (268) 18 (38) 0 (0) 0 (2) 187 (308)
044 İngiltere Joe, BacheJoe Bache 1900–1914 168 (431) 17 (42) 0 (0) 0 (1) 185 (474)
055 İngiltere Eric, HoughtonEric Houghton 1927–1946 160 (361) 10 (31) 0 (0) 0 (0) 170 (392)
066 İngiltere Tom, WaringTom Waring 1928–1935 159 (216) 8 (10) 0 (0) 0 (0) 167 (226)
077 İngiltere Johnny, DixonJohnny Dixon 1945–1961 132 (392) 12 (38) 0 (0) 0 (0) 144 (430)
088 Kuzey İrlanda Peter, McParlandPeter McParland 1952–1962 97 (293) 19 (36) 4 (11) 0 (1) 120 (341)
099 İngiltere Billy, GarratyBilly Garraty 1897–1908 96 (224) 15 (31) 0 (0) 1 (3) 112 (258)
1010= Galler Dai, AstleyDai Astley 1931–1936 92 (165) 8 (8) 0 (0) 0 (0) 100 (173)
1010= İngiltere Len, CapewellLen Capewell 1921–1930 88 (143) 12 (13) 0 (0) 0 (0) 100 (156)

Uluslararası[değiştir | kaynağı değiştir]

Olof Mellberg, kulüpte forma giydiği sırada iki Dünya Kupası'nda oynayan üç futbolcudan biri. Mellberg, ayrıca 2006 Dünya Kupası'nda İsveç'in kaptanlık görevini de üstlendi.[12]

Bu bolüm, sadece Aston Villa oyuncusuyken millî takımda görev alan oyuncuları içermektedir.

Transfer ücretleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün Ağustos 2008'e kadarki en pahalı transferi Ashley Young.

Bu bölümde, kulüp tarafından oyuncular için ödenen veya alınan bonservis bedellerinden bahsedilmektedir. Kulübün oyuncu satışından kazandığı en büyük para, Ağustos 2008'de Newcastle United'tan miktarı açıklanmayan bir bonservis bedeliyle alınan James Milner'ın,[18] 2010-11 sezonu başında 26 milyon £ karşılığında Manchester City'e satılmasıyla elde edildi.[19] Milner'ın bonservis bedeli resmî olarak açıklanmasa da 10-12 milyon £ olarak belirten kaynaklar bulunmaktadır.[20] Bunun yanında Ağustos 2008'de transfer edilen Curtis Davies için ödenen miktar da belirsizliğini korumaktadır. Bazı kaynaklara göre bonservis bedeli 8-10 milyon £ arasında değişmektedir.[21][22][23][24][25] Transfer ücretleri resmî olarak açıklanmayan oyuncular, aşağıdaki listeye dahil edilmemiştir.

# İsim Bonservis Geldiği takım Tarih Notlar
1 İngiltere Stewart, DowningStewart Downing 09612 m £ Middlesbrough 2007-01Temmuz 2009 [26]
2 İngiltere Ashley, YoungAshley Young 0969,65 m £ Watford 2007-01Ocak 2007 [27]
3 Kolombiya Angel, Juan PabloJuan Pablo Ángel 0959,5 m £ River Plate 2001-01Ocak 2001 [28]
4 İngiltere Nigel, Reo-CokerNigel Reo-Coker 0858,5 m £ West Ham United 2007-07Temmuz 2007 [29]
5 İspanya Carlos, CuéllarCarlos Cuéllar 0787,8 m £ Rangers 2008-08Ağustos 2008 [30]

Teknik direktör rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk teknik direktör: George Ramsay, Ağustos 1884'te göreve geldi.[10]
  • En uzun süre görevde kalan teknik direktör: George Ramsay, Ağustos 1884'ten 5 Mayıs 1926'ya kadar 1327 maçta görev aldı.[10]
  • En çok kupa kazanan teknik direktör: George Ramsay, 6 Lig ve FA Cup şampiyonluğu.[10]

Kulüp rekorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Goller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir sezonda en fazla atılan gol: 128 gol (1930-31 sezonunda, Division One'da oynanan 42 maçta).[31]
  • Bir sezonda en az atılan gol:: 36 gol (1969-70 sezonunda, Division Two'da oynanan 42 maçta).[32]
  • Bir sezonda en fazla yenen gol: 110 gol (1935-36 sezonunda, Division Two'da oynanan 42 maçta).[32]
  • Bir sezonda en az yenen gol: 32 gol (1971-72 sezonunda, Division Three'da oynanan 46 maçta).[33]

Puan[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bir sezonda alınan en fazla puan:
    • Galibiyete iki puanın verildiği zamanlarda: 70 puan (1971-72 sezonunda oynanan 42 maçta, Division Three).[34]
    • Galibiyete üç puanın verildiği zamanlarda: 78 puan (1987-88 sezonunda oynanan 42 maçta, Division Two).[34]
  • Bir sezonda alınan en düşük puan:
    • Galibiyete iki puanın verildiği zamanlarda:
      • 18 puan (1890-91 sezonunda oynanan 22 maçta, Division One).[34]
      • 29 puan (1966-67 sezonunda oynanan 42 maçta, Division One / 1969-70 sezonunda oynanan 42 maçta, Division Two).[34]
    • Galibiyete üç puanın verildiği zamanlarda:
      • 36 puan (1986-87 sezonunda oynanan 42 maçta, Division One).[35]

Maçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk maç: Aston Villa 1-0 Aston Brook St Mary's, Mart 1874.[36]
  • İlk lig maçı: Wolverhampton Wanderers 1-1 Aston Villa, 8 Eylül 1888.[36]
  • Villa Park'taki ilk maç: Aston Villa 3-0, Blackburn Rovers, 17 Nisan 1897.[37]
  • İlk FA Cup maçı: Stafford Road Works 1-1 Aston Villa, 13 Aralık 1879. 24 Ocak 1880'de tekrar edilen maçı Aston Villa 3-1 kazandı.[36]
  • İlk Lig Kupası maçı: Aston Villa 4-;1 Huddersfield Town, 12 Ekim 1960.[38]
  • İlk Avrupa kupası maçı: Royal Antwerp 4-1 Aston Villa, 17 Eylül 1975, UEFA Kupası.[39]

En farklı galibiyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En farklı lig galibiyeti: 12-2 (Accrington Stanley'e karşı, 12 Mart 1892).[10]
  • En farklı Premier League galibiyeti: 7-1 (Wimbledon'a karşı, 11 Şubat 1995).[40]
  • En farklı FA Cup galibiyeti: 13-0 (Wednesbury Old Athletic'e karşı, 1. tur, 3 Ekim 1886).[41]
  • En farklı Lig Kupası galibiyeti: 8-1 (Exeter City'e karşı, 2. tur, 9 Ekim 1985).[10]
  • En farklı Avrupa galibiyeti: 5-0 (Valur'a karşı, Şampiyonlar Ligi, 16 Eylül 1981 ve Vitória de Guimarães'e karşı, UEFA Kupası, 28 Eylül 1983).[42]

En farklı mağlubiyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En farklı lig mağlubiyeti: 0-8 (Chelsea'ye karşı, 23 Aralık 2012).
  • En farklı FA Cup mağlubiyeti: 1-8 (Blackburn Rovers'a karşı, 3. tur, 16 Şubat 1889).[10]
  • En farklı Lig Kupası mağlubiyeti: 1-6 (West Bromwich Albion'a karşı, 2. tur, 14 Eylül 1966).[5]
  • En farklı Avrupa mağlubiyeti: 4-1 (Royal Antwerp'e karşı, UEFA Kupası 1. turu, 17 Eylül 1975).[43]

Seyirciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal rekorlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1930-31 sezonunda 128 golle, en üst seviye liglerde bir sezonda en fazla gol atan takım.[46]
  • 71 oyuncuyla İngiltere Millî Takımı'na en fazla oyuncu gönderen kulüp.[47]
  • Villa Park'ın, üç farklı yüzyılda da uluslararası futbol müsabakalara ev sahipliği yapan tek İngiliz stadyumu olması.[48]
  • 55 maçla Villa Park'ın FA Cup yarı finallerine en fazla ev sahipliği yapan stadyum olması.[49]
  • Temmuz 1990'da anlaşılan Jozef Vengloš'un, İngiltere'nin en üst seviye futbol liglerindeki kulüplerin başına Büyük Britanya dışından gelen ilk teknik direktör olması.[50]
  • En fazla seyircili FA Cup maçı (II. Dünya Savaşı öncesi): 121.919 (Aston Villa-Sunderland, Final, 19 Nisan 1913)[51]
  • Forma sponsorluğu konusunda bir yardım kurumu ile anlaşan ilk Britanya kulübü. Acorns Children's Hospice logosu 2008 ile 2010 yılları arasında Aston Villa formalarının ön yüzünde yer aldı.[52]
  • 817 golle FA Cup tarihinde en fazla gol atan kulüp.[53]

Avrupa'da Aston Villa[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda, Aston Villa'nın Avrupa kupalarında yaptığı maçların bir listesi bulunmaktadır. 1982'de kazanılan Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla Villa, bu kupayı kaldıran dört İngiliz kulübünden biri konumundadır.[5][54] Her iki sütundaki sonuçlarda da Aston Villa sol tarafta yazılmıştır.

Sezon Turnuva Tur Ülke Kulüp İç saha Deplasman
1975-76 UEFA Kupası 1. Tur Belçika Belçika Royal Antwerp 0-1 1-4
1977-78 UEFA Kupası 1. Tur Türkiye Türkiye Fenerbahçe 4-0 2-0
2. Tur Polonya Polonya Górnik Zabrze 2-0 1-1
3. Tur İspanya İspanya Athletic Bilbao 2-0 1-1
ÇF İspanya İspanya Barcelona 2-2 1-2
1981-82 Şampiyon Kulüpler Kupası (Şampiyon) 1. Tur İzlanda İzlanda Valur Reykjavík 5-0 2-0
2. Tur Doğu Almanya Doğu Almanya Dynamo Berlin 2-1 0-1
ÇF Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Sovyetler Birliği Dynamo Kiev 2-0 0-0
YF Belçika Belçika Anderlecht 1-0 0-0
F Batı Almanya Batı Almanya Bayern Münih 1-0
1982 UEFA Süper Kupası (Şampiyon) F İspanya İspanya Barcelona 3-0 0-1
1982 Kıtalararası Kupa F Uruguay Uruguay Peñarol 0-2
1982-83 Şampiyon Kulüpler Kupası 1R Türkiye Türkiye Beşiktaş 3-1 0-0
2. Tur Romanya Romanya Dinamo Bükreş 4-2 2-0
ÇF İtalya İtalya Juventus 1-2 1-3
1983-84 UEFA Kupası 1. Tur Portekiz Portekiz Vitória de Guimarães 5-0 0-1
2. Tur Rusya Rusya Spartak Moskova 1-2 2-2
1990-91 UEFA Kupası 1. Tur Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Baník Ostrava 3-1 2-1
2. Tur İtalya İtalya Internazionale 2-0 0-3
1993-94 UEFA Kupası 1. Tur Slovakya Slovakya Slovan Bratislava 2-1 0-0
2. Tur İspanya İspanya Deportivo La Coruña 0-1 1-1
1994-95 UEFA Kupası 1. Tur İtalya İtalya Internazionale 1-0 0-1
2. Tur Türkiye Türkiye Trabzonspor 2-1 0-1
1996-97 UEFA Kupası 1. Tur İsveç İsveç Helsingborg 1-1 0-0
1997-98 UEFA Kupası 1. Tur Fransa Fransa Bordeaux 1-0 0-0
2. Tur İspanya İspanya Athletic Bilbao 2-1 0-0
3. Tur Romanya Romanya Steaua Bükreş 2-0 1-2
ÇF İspanya İspanya Atlético Madrid 2-1 0-1
1998-99 UEFA Kupası 1. Tur Norveç Norveç Stromsgodset 3-2 3-0
2. Tur İspanya İspanya Celta Vigo 1-3 1-0
2000 UEFA İntertoto Kupası 3. Tur Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Dukla Pribram 3-1 0-0
YF İspanya İspanya Celta Vigo 1-2 0-1
2001 UEFA İntertoto Kupası (Şampiyon) 3. Tur Hırvatistan Hırvatistan Slaven Belupo 2-0 1-2
YF Fransa Fransa Rennes 1-0 2-1
F İsviçre İsviçre Basel 4-1 1-1
2001-02 UEFA Kupası 1. Tur Hırvatistan Hırvatistan Varteks 2-3 1-0
2002 UEFA Intertoto Kupası 3R İsviçre İsviçre Zürich 3-0 0-2
YF Fransa Fransa Lille 0-2 1-1
2008 UEFA İntertoto Kupası 3R Danimarka Danimarka Odense 1-0 2-2
2008-09 UEFA Kupası 2. ET İzlanda İzlanda Hafnarfjördur 1-1 4-1
1. Tur Bulgaristan Bulgaristan Litex Lovech 1-1 3-1
G Hollanda Hollanda Ajax 2-1
G Çek Cumhuriyeti Çek Cumhuriyeti Slavia Prague 1-0
G Slovakya Slovakya Žilina 1-2
G Almanya Almanya Hamburg 1-3
S32 Rusya Rusya CSKA Moskova 1-1 0-2
2009-10 UEFA Avrupa Ligi P/O Avusturya Avusturya Rapid Wien 2-1 0-1
2010-11 UEFA Avrupa Ligi P/O Avusturya Avusturya Rapid Wien 2-3 1-1
Anahtar
  • 2ET = 2. Eleme turu
  • P/O = Play-off turu
  • G = Grup aşaması
  • S32 = Son 32
  • ÇF = Çeyrek-Final
  • YF = Yarı-Final
  • F = Final

Turnuvalara göre istatistikler[değiştir | kaynağı değiştir]

2 Ekim 2008 itibariyle.

Turnuva Oynadığı maç Galibiyet Beraberlik Mağlubiyet Attığı gol Yediği gol
Şampiyon Kulüpler Kupası 15 9 3 3 24 10
UEFA Kupası 49 23 12 15 71 51
UEFA Avrupa Ligi 3 1 1 1 3 3
UEFA İntertoto Kupası 16 6 4 6 21 17
UEFA Süper Kupası 2 1 0 1 3 1
Kıtalararası Kupa 1 0 0 1 0 2
Toplam 85 40 19 27 121 83

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   1992'ye kadar İngiltere'nin en üst seviye futbol ligi Football League First Division'dı. 1992'de yapılan değişiklikle Premier Lig, First Division'ın yerine geçerek birinci sıraya yükseldi. Bu sebepten dolayı First Division ikinci, Second Division ise üçüncü sıraya geriledi. First Division şimdilerde Football League Championship, Second Division ise Football League One olarak adlandırılmaktadır.
 2-2 berabere biten maçın ardından her iki takım da Charity Shield kupasının sahibi oldu. Kupa, senenin altı ayında Aston Villa'da, diğer altı ayında ise Tottenham Hotspur'da kaldı.
 Ev sahibi takımlar ilk sırada listelenmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ Hayes, Dean; sf. 63
  2. ^ "FA Cup history". İngiltere Futbol Federasyonu. http://www.thefa.com/TheFACup/TheFACup/History/Postings/2006/01/FACup_History.htm. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2007. 
  3. ^ "European Cup Win". Aston Villa FC. http://web.archive.org/web/20060211203957/http://www.avfc.premiumtv.co.uk/page/EuroWinDetail/0,,10265~676380,00.html. Erişim tarihi: 26 Haziran 2007. 
  4. ^ "AVFC club Honours". Aston Villa FC. http://www.avfc.premiumtv.co.uk/page/Honours/0,,10265,00.html. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2007. 
  5. ^ a b c "Aston Villa". Football Club History Database (FCHD). http://www.fchd.info/ASTONVIL.HTM. Erişim tarihi: 19 Ocak 2008. 
  6. ^ Hayes, Dean; sf. 191
  7. ^ Hayes, Dean; sf. 125
  8. ^ Barry: "Gareth Barry: All time playing career". Soccerbase. Centurycomm. http://www.soccerbase.com/players_details.sd?playerid=14130. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2010. 
    Diğerleri: Ward, Adam; Griffin, Jeremy, sf. 300-319.
  9. ^ Goodyear, David; Matthews, Tony, sf. 31.
  10. ^ a b c d e f g h Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 192-193
  11. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy sf. 300-319
  12. ^ "Trinidad and Tobago - Sweden". FIFA.com. http://www.fifa.com/worldcup/archive/germany2006/results/matches/match=97410004/report.html. Erişim tarihi: 20 Ocak 2008. 
  13. ^ "Short biographical notes of the world‘s top international goal scorers for each year; 1882,". IFFHS. http://www.iffhs.de/?c02bc4ac1398c433ccdd52b9b95405fdcdc3bfcdc0aec70aeeda083f11. Erişim tarihi: 15 Ocak 2008. 
  14. ^ "Aston Villa records". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/team_records.sd?teamid=154. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  15. ^ "Gareth Southgate". İngiltere Futbol Federasyonu. http://www.thefa.com/England/SeniorTeam/Players/Postings/2004/03/Gareth+Southgate+Middlesbrough.htm. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2008. 
  16. ^ a b Hayes, Dean; sf. 114
  17. ^ McGrath, Paul (2006). Back from the brink: The autobiography. Century. ISBN 978-1846050763. 
  18. ^ "Villa sign Milner from Newcastle". BBC. 29 Ağustos 2008. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/7587996.stm. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  19. ^ "James Milner completes his transfer to Manchester City". BBC. 18 Ağustos 2010. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/m/man_city/8918222.stm. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  20. ^ Bright, David (29 Ağustos 2008). "£12m James Milner delighted to join Martin O'Neill at Aston Villa". Londra: Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/leagues/premierleague/astonvilla/2643728/Newcastles-12m-James-Milner-delighted-to-join-Martin-ONeill-at-Aston-Villa--Football.html. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
    "James Milner: I thought it was a joke when Newcastle halted Villa move". Londra: Guardian. 29 Ağustos 2008. http://www.guardian.co.uk/football/2008/aug/30/premierleague.astonvilla. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2008. 
  21. ^ "Aston Villa complete Curtis Davies signing". Londra: The Times. 3 Temmuz 2008. http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/football/premier_league/aston_villa/article4261712.ece. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  22. ^ "Curtis Davies player statistics". Soccerbase. http://www.soccerbase.com/players_details.sd?playerid=36726. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2008. 
  23. ^ "Aston Villa's Curtis Davies targeting comeback against West Brom". Daily Mirror. 4 Temmuz 2008. http://www.mirror.co.uk/sport/football/2008/07/04/aston-villa-s-curtis-davies-targeting-comeback-against-west-brom-89520-20630995/. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2008. 
  24. ^ Hill, Graham (21 Temmuz 2008). "Villa boss O'Neill expects Davies to make quick return from achilles injury". Daily Mail. http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1037003/Villa-boss-ONeill-expects-Davies-make-quick-return-achilles-injury.html. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2008. 
  25. ^ "West Brom sign £3.2m Dutch defender Zuiverloon from Heerenveen". Evening Standard. 2 Temmuz 2008. http://www.thisislondon.co.uk/sport/article-23506346-details/West+Brom+sign+3.2m+Dutch+defender+Zuiverloon+from+Heerenveen/article.do. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2008. 
  26. ^ "Downing joins Villa in £12m move". BBC. 16 Temmuz 2009. http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/teams/a/aston_villa/8151447.stm. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2009. 
  27. ^ "Young completes £9.65m Villa move". BBC. 23 Ocak 2007. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/6277389.stm. Erişim tarihi: 19 Ocak 2008. 
  28. ^ "Villa to complete Angel deal". BBC. 12 Ocak 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/1105856.stm. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  29. ^ "Villa complete Reo-Coker signing". BBC. 5 Temmuz 2007. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/6260924.stm. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  30. ^ "Cuellar seals £7.8million move to Aston Villa". BBC. 12 Ağustos 2008. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/7555187.stm. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2008. 
  31. ^ Goodyear, David; Matthews, Tony, sf. 161
  32. ^ a b Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 300–319
  33. ^ Hayes, Dean; sf. 102
  34. ^ a b c d Hayes, Dean; sf. 131
  35. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 284
  36. ^ a b c Hayes, Dean; sf. 62
  37. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 35
  38. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 258
  39. ^ Hayes, Dean; sf. 273
  40. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 285
  41. ^ Ward, Adam;Griffin, Jeremy; sf. 144
  42. ^ Ward, Adam;Griffin, Jeremy; sf. 257
  43. ^ Ward, Adam; Griffin, Jeremy; sf. 273
  44. ^ a b Hayes, Dean; sf. 13
  45. ^ "Aston Villa 1-1 Man Utd". BBC News. 10 Şubat 2010. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/eng_prem/8501875.stm. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  46. ^ "Villa’s England Internationals". lerwill-life.org.uk. http://www.lerwill-life.org.uk/astonvilla/england_players.htm. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  47. ^ "A list of every Villa player to play for England". England Football online. http://www.englandfootballonline.com/TeamClubs/ClubsMostCapped/AstonVillaMostCapped.html. Erişim tarihi: 15 Eylül 2008. 
  48. ^ "Three centuries of history". BBC News. 27 Şubat 2001. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/a/aston_villa/1192120.stm. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2010. 
  49. ^ "Aston Villa". The Football Supporters' Federation. http://www.fsf.org.uk/ground-guide/stadiums/aston-villa/villa-park/. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  50. ^ Sandy Macaskill (11 Şubat 2009). "Top 10: Premier League foreign managerial flops". Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/sport/football/leagues/premierleague/4593279/Top-10-Premier-League-foreign-managerial-flops.html. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2010. 
  51. ^ "FA Cup Final 1913". fa-cupfinals.co.uk. http://www.fa-cupfinals.co.uk/1913.html. Erişim tarihi: 23 Ekim 2010. 
  52. ^ Poppy Brady (3 Haziran 2008). "Aston Villa put Acorns Children's Hospice on their shirts". Birmingham Mail. http://www.birminghammail.net/news/top-stories/2008/06/03/aston-villa-put-acorns-children-s-hospice-on-their-shirts-97319-21015422/. 
  53. ^ Resmi FA Cup Yarı-Final Programı 10 Nisan 2010 (sf. 24)
  54. ^ "England reign in Europe". İngiltere Futbol Federasyonu. 25 Mayıs 2005. http://www.thefa.com/Features/ChampionsLeague/Postings/2005/05/England_PastEuropeanCupFinals.htm. Erişim tarihi: 19 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]