Assassin's Creed IV: Black Flag

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Assassin's Creed IV: Black Flag
Kapak Resmi
GeliştiricilerTek Oyunculu Bölüm:
Ubisoft Montreal
Yardımcı Ofisler:
Ubisoft Quebec
Ubisoft Singapore
Ubisoft Sofia
Ubisoft Kiev
Çok Oyunculu Bölüm:
Ubisoft Annecy
Ubisoft Bucharest
YayımcıUbisoft
YönetmenlerYönetmen: Ashraf Ismail
Yaratıcı Yönetmen: Jean Guesdon
YapımcılarArnoud Vaudour
Sylvain Trottier
SenaristlerDarby McDevitt
Corey May
BestecilerBrian Tyler
Omar Fadel
Sean Dagher
SeriAssassin's Creed
MotorAnvilNext
PlatformlarMicrosoft Windows
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
Wii U
ÇıkışPlayStation 3
Xbox 360/Wii U
  • KA: 29 Ekim 2013
  • AV: 1 Kasım 2013
Microsoft Windows
PlayStation 4/Xbox One
  • KA: 19 Kasım 2013
  • AV: 22 Kasım 2013
TürlerÜçüncü Şahıs Nişancı
Aksiyon-Macera
Açık Uçlu Oynanış
Gizlilik
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Assassin's Creed IV: Black Flag, Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen, Ubisoft tarafından ise yayımcılığı yapılan video oyunudur. Assassin's Creed serisinin dördüncü ana oyunudur.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun %60'ı karada, %40'ı denizde geçer. Ana hikâyenin süresi oyuncuya bağlı olarak 15 ila 25 saat sürebilir. Ubisoft, oyunu yaparken Ufuk Sistemi adı verdiği bir sistemi de oyunun içine dahil etmiştir. Bu sistem sayesinde oyunda farklı bölgelere giderken oyuncu, sürekli olarak yükleme ekranları ile karşılaşmaz ve görevlere gitmeden önce çevreyi keşfedebilir, gemileri yağmalayabilir, yan görevleri yapabilir ve balinaları avlayabilir.

Oyunda oyuncuya opsiyonel olarak yapabileceği düşman kalelerini ele geçirmek, tarla ve depoları yağmalamak, düşman gemilerine saldırmak ve yağmalamak, dost gemilere yardım etmek, balina avlamak gibi etkinlikler sunulmuştur.

Oyuncu, oyunda saldırdığı gemilere istediği her açıdan ateş edebilir, gemiye yaklaşıp bordalama yapabilir, gemiye yüzerek veya filika kullanarak ulaşıp gemiye tırmanıp kaptanı öldürebilir. Ayrıca oyuncu, dürbününü kullanarak uzaklara bakabilir. Oyuncu, fahişeler ve kiralık gruplar kiralayabilir. Fahişeleri düşmanlardan saklanmak için, kiralık grupları da savaşmak için kullanabilir. Ayrıca oyuncu, düşmanlardan saklanmak için evlere de girebilir. Oyuncu, Edward Kenway ile suda yüzebilir ve suya dalabilir. Bu sayede oyuncu, dünyanın rastgele yerlerindeki hazineleri ve gemi enkazlarını bulabilir.

Oyuncu Küba, Bahamalar, Panama, Havana, Tortuga, Cayman Adaları ve Florida gibi bölgelere gidebilir. Bu bölgelerde keşfedilebilecek adalar, kasabalar, ormanlar, şehirler ve koylar gibi birçok bölge vardır.

Edward Kenway'in iki adet kılıcı, sağ ve sol bileğinde birer adet gizli bıçağı (hidden blade), dört adet piştovu, farklı dart oklarına sahip bir üfleme borusu ve ip dartı bulunur. Oyuncu etrafta bulduğu kılıçları ya da tüfekleri de kullanabilir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward Kenway'in geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward James Kenway, İngiliz bir baba ve Galli bir annenin oğludur. Swansea, Galler'de 10 Mart 1693'te doğmuştur.

Edward, 20'li yaşlarına kadar ailesi ile beraber Bristol'de yaşamıştır. 20'lerine geldiğinde ailesi ile beraber İngiltere'nin güneydoğusuna taşınır. Burada kendisinden iki yaş büyük olan Caroline Scott ile tanışır ve evlenir. Başlarda çok eğlenceli olan bir ilişkileri vardır fakat Caroline, Edward'ın düzenli bir iş bulmaması ve kocalık görevlerini yerine getirmemesi nedeniyle sıkılmaya başlar. Edward'ın korsan olup savaşa katılmak istemesi ise bardağı taşıran son damla olur ve Caroline, Edward'ı terk ederek ailesinin yanına döner. Edward ise korsan olmak için 1712 yılında ünlü korsan Benjamin Hornigold'un gemisiyle Jamaika'ya gider. Burada altı ay kaldıktan sonra hiç istemediği bir şey olur: devletler arasında barış antlaşması imzalanır. Barıştan sonra korsanlar işsiz kalır. Bunun üzerine Edward Kenway yasa dışı korsanlığa başlar. Kendisini geliştirerek kaptan olur. Bu olaylar sırasında da suikastçılara katılır. Edward iki kez evlenmiştir. İlk evliliğini Caroline Scott ile yapmış ve Jenny adında bir kızı doğmuştur. İkinci evliliğini ise Tessa Stephenson-Oakley ile yapmış ve Haytham doğmuştur.

Edward Kenway, karizmatik ve zeki birisidir. Genellikle nazik fakat bencil ve harekete geçmeden önce düşünmeyen bir yapısı vardır. Ayrıca içmeyi çok sevmektedir. 2 yıllık bir denizcilik tecrübesi olduğu için yelken küçültebilir ve demir atabilir. Çok iyi bir tırmanıcıdır. Ayrıca çok iyi bir denge hissi bulunur ve iki kılıç kullanabilir.

Edward'ın Jackdaw isimli 60 metre uzunluğunda 26 yelkene ve 56 topa sahip olan bir gemisi vardır. Oyuncu gemiyi istediği şekilde geliştirebilir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, 1715 yılını, Korsanlığın Altın Çağı denilen bir dönemi konu alır. 1700'lü yılların başında İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Fransa arasında bir savaş vardır. Bu devletlerin savaşma sebebi ise denizleri ele geçirmektir. Korsanlar da bu sırada devletler için para karşılığında savaşmaya başlar. Savaş, 1713'te Utretch Antlaşması'nın imzalanmasının ardından biter. Bunun sonucunda korsanlar işsiz kalır. İşsiz korsanlar ortak çıkarları için birleşirler ve tüm devletlere savaş açarlar. Bu birleşim sonucunda zorunlu kaldıkları için kendi aralarında uyulması zorunlu olan kurallar koyarlar. Bu kurallar sayesinde din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı olmayan bir topluluk oluştururlar. Korsanlar, sayıları arttıkça devletlerin donanmalarından saklanabilecekleri bir yer aramaya başlarlar ve Karayipler'e giderler. Buralarda şehirler ve sığınaklar kurarlar.

Assassin's Creed serisinin ana teması olan tapınakçı ve suikastçı savaşı bu oyunda da devam etmektedir. Tapınakçılar, suikastçileri alt edebilecek bir güç buldukları iddiası ile Karayipler'e gelirler. Bu sırada suikastçiler de Karayipler'dedir ve sayılarını korsanların arasında arttırmışlardır.

Oyuncu, hikâyeye Edward'ın gemisinde başlar. Edward, çalıştığı korsan gemisinde bir İngiliz gemisine karşı savaşır. Savaşın sonucunda iki gemi de batar. Sadece Edward ve İngiliz gemisinden korsan gemisine yüzen ve kaptanı öldüren Duncan adlı bir tapınakçı hayatta kalır. Duncan, tapınakçılar için çalışan bir suikastçidir. Edward, Duncan'ı kovalar ve sonunda Duncan'ı öldürür. Kıyafetlerini alır ve tapınakçıların amacını öğrenmek için bir maceraya atılır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]