Aslan ve kaplan karşılaştırması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aslan ile kaplan mücadelesinin resme dökülmüş hali

Aslan ve kaplan karşılaştırması, en güçlü iki kedigiller üyesinden hangisinin daha güçlü olduğuna veya yapacakları bir kavgada hangisinin sağ kalacağına dair tartışılan popüler bir konudur. Aslan ve kaplanın mücadelesi özellikle belgeselciler, hayvanlar alemi ve doğa üzerine yazılar yazanlar, avcılar arasında veya sosyal medya ortamında çokça konuşulmuştur. Bu karşılaştırma cinsiyet bakımından genel olarak erkek aslan ve erkek kaplan üzerinden yapılmıştır.

Aslanın bir kaplanı dövüşte yendiği daha önce kayıtlara geçmiştir. 19. yüzyılda Viyana'da güçlü hayvanların dövüştürüldüğü bir arenada bulunan İngiliz portre ressamı Thomas Lawrence, bir aslan ile kaplanın dövüşüne tanık oldu. Thomas Lawrence, aslan ile kaplanın mücadelesinin bazen kararsız sürse de uzun ve oldukça şiddetli geçtiğini, sonunda aslanın besbelli bir yorgunluğa sahip olarak kaplanı yendiğini mektubunda yazdı.[1]

Karşılaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslan veya kaplan kavga ettiği takdirde hangisinin kazanacağına dair sıkça farklı düşünceler olmuş ve bu farklı görüşte olanlar tarafından birçok gerekçeler verilmiştir. Aslanın veya kaplanın kazanacağına dair verilen gerekçelerin bazıları şunlardır.

Aslanın kazanacağına inananların verdiği örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

- Erkek aslanın yelesinin erkek aslanı koruması. Kaplanın aniden aslanın boynuna ölümcül bir darbe vurmasına engel olup aslanın beklenmedik saldırı yapmasına neden olabilmesi.

- Erkek aslanların büyüyüp sürüden ayrıldıktan sonra tek başına bir hayat mücadelesi verip savaşmaya tecrübeli olması.

- Aslanların kavgalarda daha zor pes ettiğine dair göstergeler.

Kaplanın kazanacağına inananların verdiği örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

- Kaplanların daha ağır, daha iri ve genel görünüş olarak daha heybetli olması.

- Aslanlar sosyal hayvanlar olup hep sürü avlanmalarına rağmen kaplanların hep tek başına av ve kavgalara girmesinden ötürü teke tek mücadelede üstün gelme olasılığı.

- Kaplanların aslanlardan daha çevik olması.

- Kaplanların çene gücünün, aslanlardan bir miktar daha fazla olması.

İlgili konular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lawrence, Thomas (1829). Sir Thomas Lawrence's letter-bag. s. 280 ve 281.  Mektuptan alıntı kısım: "The Lion and Tiger first entered the lists, and the combat was long and furious, yet some- times doubtful, for the activity of the Tiger was almost too much for his antagonist. At length the strength of the Lion prevailed, and he conquered but with great and evident fatigue."