Aslı Gökyokuş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aslı Gökyokuş
Genel bilgiler
Doğum26 Ekim 1977
İstanbul
TarzlarAlternatif Rock
Etkin yıllar1997-günümüz
Müzik şirketiArpej Yapım, Poll Production, Sony BMG, NR1
ÜyelerSerkan Çeliköz, Selim Öztunç, Gökhan Büyükkara

Aslı Gökyokuş (d. 26 Ekim 1977, İstanbul) aslen Sivas kökenli[1] Türk rock müzik sanatçısıdır. Verdiği bir demeçte "Aslı Gökyokuş bireysel sanatçı gibi görünse de, uzun süre aynı ekiple çalıştığı için aslında grup mantığında bir oluşumdur" açıklamalarında bulunmuştur.[2]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Ekim 1977 İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunudur. Müziğe ilk olarak lise yıllarında kurduğu "Phoenix" adlı grubuyla başlamıştır. Ortaokul ve lise yıllarında grubuyla çeşitli okul aktiviteleri ve konserlerde bulundu. Liseyi bitirdiklerinde grup, birkaç eleman değişikliğiyle "Mary Jane" adını aldı. Aslı ve arkadaşları, önce Gitar Bar'da daha sonra da 3 yıl boyunca Kemancı'da, sevdikleri sanatçıların şarkılarını coverlayarak sahne aldılar. Bu süre zarfında "Mary Jane" ile çeşitli orgizasyonlarda da yer alan Aslı, 1,5 sene boyunca Teoman'ın vokalistliğini yaptı. Daha sonra Aslı kendisine solo bir kariyer edinmeye karar verdi ve 1999 yılında Sony Müzik Türkiye ile anlaştı Kargo grubundan Serkan Çeliköz ve Ali Selim Öztürk ile albüm çalışmalarına başlayan Aslı, 2000 senesinin Mayıs ayında "Neresindeyim" adını taşıyan ilk albümünü çıkarttı. Büyük beğeni toplayan bu albümden "Ölüm Kapımı Çalmasa da", "Keşf-i Alem" ve "Sessizce" adlı şarkılara klip çekildi.

16 Ocak 2004'te "Su Gibi" adlı ikinci albümünü çıkardı. İlk albümde olduğu gibi yine sözlerin büyük bir bölümü Aslı'ya aitti. Albüme adını veren "Su Gibi"nin ardından orijinali Hümeyra'ya ait olan "Kördüğüm" ile söz ve müziği Aslı'ya ait olan "Tüm Şehir Ağladı"ya klip çekildi. Aslı aynı zamanda 2004 yılında Sound Wave turnesinde de yer aldığı Coca Cola'nın "Hayatın Tadı" ve 2005 yılında Dimes Extra reklam müziklerini seslendirdi. Haluk Levent'in "Arkadaş" ve Kargo'nun "Sen Bir Meleksin" adlı albümlerinde de yer aldı. 2006 yılında çıkan Teoman, Harun Tekin, Nev, Koray Candemir gibi sanatçıların da olduğu "40" adlı albümünde Tanju Eren'in "Hoşgeldin" adlı şarkısını seslendirdi.

2005 yılının Ekim ayında Sony Müzik Bmg'den ayrılan Aslı, 2006 Yılının Mart ayında ise NR1 Müzik ile anlaştı. 2006 senesinin Eylül ayında Söylediğim Şarkılarda Saklı adlı 3. albümünü müzikseverlerin beğenisine sunan Aslı, bu albümünde Dans Etmeye İhtiyacım Var isimli şarkısı ile çıkış yapmıştır. Şarkı albümün temposu yüksek halini iyi yansıtmasının yanında, klasik Aslı şarkılarından da kısa sürede ayrılmış ve gerek televizyonlarda, gerekse radyolarda sık sık çalınmıştır. 2. klip ise beklenildiği gibi albümün slow hiti Yardımcı Olmuyor olmuştur. Bu şarkıyla albümün ivmesi daha da artmış ve şarkı beklenildiği gibi birçok listede üstelik bir rock parçası olmasına rağmen ilk 3'e girmiştir. Çekilen etkili video klibi de uzun süre gösterimde kalmayı başarmıştır. Son olarak Mart 2008'de Aslı albümdeki diğer lokomotif şarkılardan biri olan Gitmiş Gibisin'e ilginç bir performans klibi hazırlamış ve hayranlarını sevindirmeye devam etmiştir.

Neresindeyim (2000), Su Gibi (2004) albümlerinde kullandığım isim logosu.

Türkiye'deki politik olaylardan etkilendiğini söyleyen Aslı Gökyokuş, Deniz Gezmiş ve arkadaşları için Üç Cemre ve Cumartesi Anneleri için Anneler Affetmez Sizi adında iki politik şarkı seslendirmiştir.[3][4]

Etkilendiği sanatçı ve gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslı Gökyokuş müzikal olarak etkilendiği sanatçı ve gruplar şunlardır; Garbage, Skunk Anansie, Tori Amos, Kargo, U2, Teoman, Şebnem Ferah ve Athena'dır.[5]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Single'ları[değiştir | kaynağı değiştir]

Listeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Albüm Single En yüksek
Türkiye Türkiye[6] Avrupa Birliği Avrupa[7]
Söylediğim Şarkılarda Saklı Dans Etmeye İhtiyacım Var 3 -
Yardımcı Olmuyor 4 -
Gitmiş Gibisin - -

Video klipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Aslı Gökyokuş :::::Zara:::::". www.sehrisivas.com. 25 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  2. ^ "Aslı Gökyokuş". www.powerapp.com.tr. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  3. ^ "Rock müzisyeni Aslı Gökyokuş: Çok fazla anne üzüldü bu ülkede!". Diken (İngilizce). 24 Kasım 2018. 26 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  4. ^ "Aslı Gökyokuş: 80 yaşında bir annenin kollarından çekiştirilerek sürüklenmesini hazmedemiyorum". T24. 8 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  5. ^ "Aslı Gökyokuş". 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  6. ^ Nielsen Music Control 29 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  7. ^ "Euro Airplay Hot 100". 13 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2008.