Askerî gemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Barbaros sınıfı fırkateyn
USS Nimitz
6
BNS Leopold I
HMCS Algonquin DDH 2836
Darwin FFG 04 6
Al-Fahaheel
The "Baden-Württemberg", F125-class frigat

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler.[1] Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.[2]

Genellikle, askerî gemiler hasara karşı dirençlidir ve birlik sistemlerinde silahlanma hafif veya mevcut değildir, ancak silah sistemleri ile silahlandırılmıştır.

Destek (yardımcı gemiler) veya tersane operasyonlarının aksine, esas olarak deniz savaşı için tasarlanmış donanma gemilerine savaş gemileri denir.

Askerî gemi sınıflandırması zaman içinde değişen ve geniş bir uluslararası anlaşma alanı olmayan bir alandır. Sınıflandırma genellikle bir devriye aracı (Patrol craft)'PC' gibi belirli bir geminin rolünü temsil eder. Rıhtım iniş gemisi gibi diğerleri (dock landing ship)'LSD', tank iniş gemisi (tank landing ship) ‘LST' olarak yazılır. Muhripler ve firkateynler gibi gemiler, 'DD' ve 'FF' gibi çift harfli bir tanımlayıcı taşır.

Askeri gemi türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Uçak gemisi
Zırhlı
Kruvazör
Eskort gemiler
Ulaşım gemileri
Devriye gemisi
Hızlı saldırı gemisi
Mayın savaşı gemileri
Komuta ve destek gemileri
Denizaltı
Çeşitli gemiler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2022. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]