Asit maden drenajı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kömür madenciliğinden dolayı asit drenajı alan sarı renkli bir dere.
Shamokin Creek'te asit maden drenajı ile lekelenmiş kayalar.

Asit maden drenajı, asit ve metalik drenaj (AMD) veya asit kaya drenajı (ARD), asitli suyun metal madenlerinden veya kömür madenlerinden dışarı akışıdır.

Asit kaya drenajı, bazı ortamlarda kaya ayrışma sürecinin bir parçası olarak doğal yollarla meydana gelir. Ancak asit kaya drenajı, madencilik ve diğer büyük inşaat faaliyetlerinde gerçekleştirilen büyük ölçekli toprak bozulmaları ve özellikle bol miktarda sülfür minerali bulunduran kayaların varlığında şiddetlenir. Toprağın bozulduğu alanlar (örneğin inşaat alanları, parselasyonlar ve ulaşım koridorları) asit kaya drenajı oluşturabilir. Birçok yerde, kömür stoklarından, kömür işleme tesislerinden, kömür yıkama tesislerinden ve kömür atık yığınlarından sızan sıvı, yüksek oranda asidik olabilir ve bu gibi durumlarda bu sıvı asit kaya drenajı olarak kabul edilir. Bu sıvı genellikle bakır veya demir gibi zehirli metaller içerir. Bu sayılanlar, düşük pH ile birlikte akarsuların su ortamları üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir.

Aynı tür kimyasal reaksiyonlar ve süreçler, en son gerçekleşen deniz seviyesi yükselmesinden sonra kıyı veya haliç koşullarında oluşan asit sülfat topraklarının bozulması yoluyla meydana gelebilir ve benzer bir çevresel tehlike barındırır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]