Artroskopi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Artroskopi

Artroskopi, eklem üzerine açılacak küçük bir insizyon yoluyla sokulan bir endoskop (artroskop) ile gerçekleştirilen minimal invazif cerrahi prosedür. İşlem muayene veya tedavi için kullanılabilir. Artroskopik prosedürler ÖÇB rekonstrüksiyonu sırasında yapılabilir.

Geleneksel açık cerrahiye kıyasla artroskopi, eklemin tam olarak açılması gerekmemesi yönünden avantajlıdır. Diz artroskopisi için biri artroskop, diğeri ise diz boşluğunda kullanılacak cerrahi aletler için olacak şekilde sadece iki küçük kesik açılması gereklidir. Bu yöntem iyileşme süresini azaltır ve bağ dokusuna verilecek daha az zarar nedeniyle başarı oranını artırabilir. İşlem daha küçük kesiler sonucunda oluşan daha az yara izi ile daha hızlı iyileşme süresi nedeniyle popülerlik kazanmıştır.[1] İrigasyon sıvısı (en yaygın olarak 'normal' salin) eklemde cerrahi prosedür için bir alan yaratmak için kullanılır.

Artroskopik cerrahi aletler geleneksel aletlerden daha küçüktür. Cerrahlar eklem alanını bir video monitörde görüntüler ve bağlar gibi yırtılmış eklem dokusunu teşhis edebilir ve onarabilir. Hemen hemen her eklemin artroskopik muayenesini yapmak teknik olarak mümkündür, ancak en yaygın olarak diz, omuz, dirsek, bilek, ayak bileği, ayak ve kalça için kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Millar (1 Nisan 2009). "Open versus Two Forms of Arthroscopic Rotator Cuff Repair". Clinical Orthopaedics and Related Research (İngilizce). 467 (4). ss. 966-978.