Artemisia Gentileschi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A young woman painting, turning to the left of the frame so that only half of her face is visible. She has black hair in a bun and is wearing a brown dress with large green sleaves and a long golden neck. In her hand towards the viewer, there is a palette and brushes. With the other, she is painting..
Resmin Alegorisi Olarak Otoportre, 1638–39
Genel bilgiler
Doğum 08 Temmuz 1593(1593-07-08)
Roma, Papalık Devleti
Ölüm yaklaşık 1656
Napoli, İspanyol krallığı
Uyruk İtalyan
Çocukları 5
Prudentia "Palmira" Stiattesi dahil
Resim kariyeri
Alanı Resim
Katıldığı akımlar Accademia delle Arti del Disegno
Ünlü yapıtları Susanna ve Yaşlılar (Artemisia Gentileschi, Pommersfelden)
Judith ve Hizmetçisi (Detroit)
Judith Holofernes'i Öldürüyor (Artemisia Gentileschi, Floransa)
İmzası
Gentileschi, Artemisia - Signature.svg

Artemisia Gentileschi (İtalyanca telaffuz: [arteˈmizja dʒentiˈleski]; 8 Temmuz 1593 – 1656), İtalyan Barok ressamı, bugün Caravaggio ardıllarının en başarılılarından birisi olarak kabul edilir. Kadın ressamların henüz kabul görmediği ve sanatsal bir topluluk olarak görülmediği bir dönemde Floransa'da Accademia di Arte del Disegno'ya kabul edilen ilk kadın oldu.

Artemisia Gentileschi Kutsal Kitap ve mitlerden alınan birçok güçlü ve acı çeken kadın karakteri eserlerinde konu edinmiştir: kurbanlar, intiharlar, savaşçılar olarak.

En bilinen eseri Yudit'in Holofernes'i Katledişi (Orta Çağ ve Barok sanatında bilindik bir konu), korkunç ve kanlı bir biçimde Holofernes'in kafasının kesilmesini konu edinir.[1] 17. yüzyılda bir kadın ressam olarak tecavüze uğraması ve tecavüz davası onun başarılarının gölgelenmesine sebep oldu. Uzun yıllar boyunca sıra dışı olarak nitelendirildi. Bugün neslinin en ilerici ve etkileyici ressamlarından biri olarak kabul edilir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lubbock, Tom (30 Eylül 2005). "Great Works: Judith and her Maidservant". The Independent. Londra. s. 30. 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2018.