Argo Navis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Argo Navis (takımyıldız) sayfasından yönlendirildi)
Johannes Hevelius tarafından çizilmiş Argo Navis takımyıldızı tasviri.

Argo Navis (ya da basitçe Argo) günümüzde artık takımyıldız olarak tanımlanmayan, eski bir takımyıldızdır. Güney gökkürede bulunan takımyıldız günümüzde üç parçaya ayrılmıştır. Yunan mitolojisinde İason ve Argonotlar'ın kullandığı gemi olan Argo´yu temsil etmiştir. Kısaltması Arg, genitifi Argūs Navis´tir.

Argo Navis, 1. yüzyıl astronomu Batlamyus tarafından tanımlanmış 48 takımyıldızdan biridir. Devasa boyutu sebebiyle oldukça kullanışsızdı - eğer günümüzde hala tanımlı olsaydı, gökyüzündeki en büyük takımyıldız olurdu. 1752'de Fransız astronom Nicolas Louis de Lacaille bu büyük takımyıldızı, geminin omurgasını oluşturan parçası Karina, kıç güvertesini oluşturan parçası Pupa ve yelkenini oluşturan parçası Vela olmak üzere üç ayrı takımyıldıza bölmüştür. Argo Navis dağıtıldığında, bünyesindeki Bayer belirtimleri de paylaştırılmıştır: α, β ve ε Karina'ya, γ ve δ Yelken'e, ζ Pupa'ya gibi.

Kumpas takımyıldızı, eskiden Argo'nun yelken direği kabul edilen bir bölgede bulunur. Ne var ki günümüzde Kumpas, Argo'nun bir parçası kabul edilmez, bu sebeple Kumpas'ın Bayer belirtimleri Karina, Yelken ve Pupa'nınkilerden ayrıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlatılar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]