Arezzo Kimerası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Etrüsk Arezzo Kimerası

Tunç Arezzo Kimerası Etrüsk sanatının en bilinen örneklerinden bir tanesidir. 1553 yılında Toskana'da bulunan antik bir Etrüsk ve Roma şehri olan Arezzo'da bulunmuş ve hemen Medici Toskana Grandüklüğü'nden Cosimo I koleksiyonlarına eklemek için sahip çıkmıştır. Cosimo I bu eseri Palazzo Vecchio'da halka açık olarak gösterime sunmuştur ve koleksiyondan küçük tunç parçalarını Palazzo Pitti'ye koymuştur. Benvenuto Cellini otobiyografisinde, "Dük onları bazı kuyumculuk aletleri ile kendi temizlemekten büyük zevk alırdı" şeklinde belirtmiştir. Kimera hâlâ Floransa'da bir arkeolojik müzede korunmaktadır. Yaklaşık olarak 80 santimetre (32") yüksekliğindedir.

Yunan mitolojisinde Kimera kendi anavatanı Likya'yı Bellerophon tarafından öldürülene kadar tahrip etmiştir. Tunç Arezzo'da ilk bulunduğunda kayıp kuyruğu nedeniyle aslan olarak tanımlanmıştır. Kayıp olan kuyruk aslında, bir yılan şeklindedir. Çok geçmeden kimera efsanesinin bir örneği olduğu anlaşılmıştır ve Giorgio Vasari'ye göre Floransa'ya getirilen küçük tunç parçalarının ve kırılmış parçalarının içinde kuyruğun eksik kısımları birleştirilmiştir. Şu andaki tunç kuyruk 18. yüzyıl onarımına aittir.

Kimera antik zamanlarda güvenlik için dikkatli bir şekilde gömülmüş bir tunç gömüsünden çıkartılmıştır. San Laurentino şehir duvarlarının çevresindeki hendekler kazılırken kazara bulunmuştur. Tunçtan yapılmış bir örneği şu anda çıkartıldığı yerde bulunmaktadır.

Sağ ön bacağında şu ana kadar çeşitli şekillerde okunmuş bir yazıt bulunmaktadır. Yakın zamanda TINSCVIL olarak fikir birliğine varılmıştır, isminden yola çıkarak heykelin en önemli Etrüsk gün tanrısı Tin veya Tinia'ya adanmış bir adak olduğu anlaşılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]